Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

İstanbul Üniversitesi Rektörlük seçimleri..

İstanbul Üniversitesi Rektörlük seçimleri..
 

30 Mayıs 1453'de kurulan İstanbul Üniversitesi Türkiye'nin en köklü üniversitesi. Sadece tarihiyle değil ülkemizin 64 ilinden fazla 600 trilyona varan bütçesiyle de bir cazibe merkezi. Dünya sıralamalarında ülkemizi temsil eden sayılı okullar içinde başı çekiyor. 5.000 öğretim görevlisi, 55.000'de öğrencisi var. Bu özellikleriyle de üniversitelerin ''Amiral Gemisi'' ünvanını hak ediyor.

Bu özellikleri sebebiyle böyle bir kurumun başında olmak isteyen çok kişi var elbette.

***

Her sene Rektörlük seçimleri kıran kırana geçiyor ancak bu sene durum biraz daha vahim. Çünkü bu sefer okula gözünü daha da dikmiş bir siyasi iktidar var. Özellikle kendi içlerinden bir Cumhurbaşkanı çıkardıktan sonra üniversiteleri önce türbanla sonra da kendi atadıkları öğretim görevlileriyle ellerine geçirmeye çalışan AKP için en büyük sınav İstanbul Üniversitesi.

AKP'liler kendi adaylarının Rektör olmasını, Cumhurbaşkanı da ellerini ovuşturarak adayının önüne gelip, onayına sunulacağı anı bekliyor.

***

İktidarın adayı Prof. Dr. Yunus Söylet.

Abdullah Gül'ün YÖK'e atadığı ilk üyelerden ve Türbana özgürlük imzacılarından birisi. Bakın, demokrasimiz ne güzel işliyor. Önce denetleyici kurula seçil ardından da Rektör adayı ol.

Geçtiğimiz ay içerisinde öğrenciler tarafından ciddi bir tepkiyle karşılandı. Fakülteleri gezerek vaadlerini anlatmaya gelen Söylet'i öğrenciler ellerinde ''Üniversitemizde AKP'ci Rektör İstemiyoruz!'' tarzı yazıların bulunduğu pankartlarla karşıladılar.

2008-2009 Öğretim Yılının açılışında kürsüye çıkıp ''Bu üniversitesiyasal iktidara karşıdır!'' diyerek açık ve net bir tepki gösteren şuanki Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak'sa şimdilik olanları takip ediyor gibi görünüyor.

***

Seçim çevresindeyse işler biraz karışık. Genel seçimlerde yaşadığımızen büyük sorunlardan olan oy kırılmasına Rektörlük seçimlerinde derastlıyoruz. Bu durumun en önemli tehlikelerinden birisi AKP'nin Rektör adayının seçilmesine kadar gidebilecek bir süreci başlatacak olması.

Bu anlamda aydınlıktan yana, laik ve çağdaş eğitimi benimsemiş tüm öğretim görevlilerini dikkatli olmaya davet ediyorum.

 
Toplam blog
: 278
: 1369
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Küçük bir kız çocuğu masumiyetidir yazmak, her satırı her cümleyi her kelimeyi tekrar tekrar gözden ..