Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '13

 
Kategori
Trafik
 

İstanbul yazıları - 3 / Trafik Terörü - Yetti artık !

İstanbul yazıları - 3   / Trafik Terörü - Yetti artık !
 

Terörün kısa tanımı nedir? Şöyle ki, terör can yakar- can alır, pusu kurar- yol keser, ansızın bastırır- ne oluyor demeye kalmadan sizi etkisi altına alıverir. İşte İstanbul'da bir çeşit terör haline gelen trafik sorununda bütün bu özellikler fazlasıyla yok mudur?

Gün geçmiyor ki 15 milyonluk koca şehrin herhangi bir yerinde trafik terörü yüzünden ölen veya en azından yaralanmayan birileri olmasın..

Terör yol keser- ansızın bastırıverir.. Biz trafik terörünün bu yüzüyle cumartesi günü fazlasıyla karşılaşıverdik. Bir dostun kızının düğün töreni için Anadolu yakasından kalkıp Sefaköy'e gitmeye kalktık. Basın Ekspres Yolu Halkalı sapağına kadar herşey İstanbul trafiği için normal sayılabilirdi. Topkapı'dan itibaren dur-kalkla Halkalı sapağına kadar gelmiştik ki sapağı döner dönmez inanılmaz bir trafik tıkanıklığıyla karşılaştık. Halkalı'ya doğru geniş cadde yüzlerce tırında bulunduğu binlerce vasıtayla adeta otoparka dönmüştü. Yol akmak şöyle dursun santim kımıldamıyordu bile. Tabii geri dönüş de mümkün değildi. Bu şekilde hilafsız bir saat kadar olduğumuz yerde bekledikten sonra trafiğin biraz kımıldamasından yararlanarak, tekrar havaalanı yönüne giden bir sapağa girerek, geri döndük. Böylece yaklaşık 35-40 km.yaptıktan sonra hedefimize varamadan geri dönmüş, yani 70-80 km.boşu boşuna yol tepmiştik.

Şimdi düşünüyorum da dünyada bu denli kötü trafiği olan başka bir şehir var mıdır? Kötü ve sahipsiz.. Bu makus talihi yenmek için neler yapılabilir? Metro ve yeni hızlı tranvay hatları yaparak toplu ulaşımı her tarafa götürmek yanında:

- Bu inanılmaz trafik yoğunluğuna son vermek için tek-çift plaka uygulamasına gidebiliriz.

- Şiddetli trafik tıkanıklığı olan yolları açmak için "Yunuslar " benzeri motosikletli acil trafik ekipleri derhal müdahale edip tıkanıklığı giderebilir.

-Trafik kurallarına boş veren kötü niyetli sürücülere daha şiddetli ve acımasız cezalar uygulanabilir.

- Ve en önemlisi; artık bu yollar bu şehri  t-a-ş-ı-y-a-m-ı-y-o-r..Yeni yıkımlarla yenia yollar mı açılır, Japonya'da olduğu gibi iki-üç katlı yollar mı yapılır bilmiyorum ama otolar geometrik hızla artarken yolların aynı kalmasının artık sonuna gelinmiştir..

Aksi halde nufüsü 20 milyona giden bu şehirde beş-on yıl sonra artık trafik teröründen söz etmeyeceğiz. ÇÜNKÜ BÜTÜN ŞEHİR BİR OTOPARK MAHŞERİ HALİNE GELECEKTİR!.. 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..