Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '16

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul yazıları- 10 / yeni Haydarpaşa: Sabiha Gökçen

İstanbul yazıları- 10  / yeni Haydarpaşa: Sabiha Gökçen
 

Anadolu Demiryollarının Asya- Avrupa geçişinde bir efsaneydi Haydarpaşa.. Bir buçuk asırdır doğudan batıya, batıdan doğuya ne denli ümitlere, acılara, özlem ve kavuşmalara şahit olmuştur kimbilir? hani derler ya, taş duvarlar dillense neler söylerdi neler.. Üstad Necip Fazıl'ın mısralarında Haydarpaşa:

Burda gelir insana, / Boş günlerin usancı.

Çalar birden kampana, / Ölüm çanından acı.

Sonra bir düdük öter, / Kesik çığlıklarla der:

Burdan bildik gidenler, /  Yarın döner yabancı.

Son birkaç yıldır yalnızlığa, trenlere, kampanalara ve yolculara hasret öylesine bekletilen Haydarpaşa'nın gene o şaşaalı günlerine geri dönmesini  dilerken kilometrelerce ötede yeni bir Haydarpaşa'nın doğuşunu izledik: Sabiha Gökçen..

Gerçi burada trenler artık kanatlı olup, gökten yol bulup gidiyorsa da, Haydarpaşa'nın o bildik işlevini artık burası yerine getiriyor zahir..

Nice özlemler, kavuşmalar burada gerçekleşiyor. Kampana yerine uçakların geliş- gidiş anonsları: " Türk Hava Yolları'nın TK....sefer sayılı Trabzon uçağı havalimanımıza inmiştir" Anadolu'nun dört bir yanından; Trabzon'dan, Van'dan, Antalya'dan, İzmir ve Hatay'dan gelenler, gidenler, ayrılanlar, kavuşanlar..

Uçak yalnız zenginlere mahsus bir lüks olmaktan çıkıp, neredeyse otobüs fiyatlarına inince benim köylüm, benim işçim, benim memurum, işadamı ve politikacılarla birlikte uçakla gelir gider oldu. Otobüs ve trenlerde görülen o klasik Anadolu'dan erzak taşıma manzaraları şimdi dönüp duran bagaj sarma ünitesinde.. Renk renk, biçim biçim bavullarda kolaylıkla ayırt edilebilsin diye nice yazılar ve işaretler..

Ah, birde şu rötarlar olmasa. Gözler ışıklı tabelada ve kulaklar uçağa davet anonsunda..Gerçi uçağa binmekle de herşey bitmiyor. Körüklü yoldan geçip uçağa, koltuğunuza yerleşiyorsunuz ve uçak taksi yolunda ilerliyor. Bazen burada bekle babam bekle..  Arkada E-5 Karayolu misali dizi dizi uçaklar peş peşe..

Eh, nihayet çılgın bir koşudan sonra uçak havalanıp, " Ver elini bulutlar" deyince derin bir "Oh!" çekiyorsunuz. Aşağılarda Yeni Haydarpaşa gittikçe küçülmekte..

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..