Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '14

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul yazıları- 6, İstanbul'un evleri

İstanbul yazıları- 6, İstanbul'un evleri
 

15 milyonu geçen nüfusu ve sahip olduğu muazzam ekonomik potansiyeliyle İstanbul, yalnız Türkiye'nin değil bütün dünyanın dikkatini çeken bir metropol haline gelmiştir.

300 milyar dolara ulaşan bir gayrisafi hasılanın dev kaldıraç gücü bir yandan bu şehri sonu belirsiz bir büyümeye iterken, bir yandan da çevresini tahrip ederek geleceğini ipotek altına sokmaktadır.

Özellikle yakın bir gelecekte yaşanması olası şiddetli bir depremin dayattığı kentsel dönüşüm; şehri adeta şantiyeye çevirirken bir yandan da sosyo-ekonomik yapımızda Richter ölçekleriyle ölçülmesi imkansız sarsıntılar ve yaralar açmaktadır.

Şu bir gerçektir ki başlangıçta çok iyi niyetlerle başlatılan kentsel dönüşüm son zamanlarda daha çok "rantsal dönüşüm " haline gelmiştir. O kadar ki Fikirtepe gibi şehrin görece daha fakir kesimlerinin yaşadığı bir bölgede anlı şanlı "markalı " inşaat firmaları tarafından planlanan projelerde fiyatlar şimdiden 500 binleri aşmış, milyon TL'lere dayanmıştır.

Bu bölgede arsanın hemen hemen bedava temin edilmesine ve birinci sınıf malzeme kullanılan bir dairenin metre kare birim maliyeti en fazla 1500-2000 TL. olmasına rağmen havada uçuşan bu yüzlerce binler, milyonlar ne anlama gelmektedir?

Kentsel dönüşümle; hafif bir depremde bile evleri başlarına yıkılacak bu insanlara aylık site aidatlarını bile ödeyemeyecekleri "rezidanslar" sunmak bir çare midir? Yoksa onlara "Buralar size göre değil" anlamına mı gelmektedir?

Genellikle yeşil dokunun sıkıştırılması ve geriye itilmesi suretiyle yapılan ve hemen hepsi yabancı dilden isimli sitelerin ve rezidansların yanına zaten yaklaşamazsınız. İşin daha da kötüsü bunların bir mıknatıs gibi fiyatlarını yukarı çektiği mahalle aralarında bile sıfır daireler artık 300 bin sınırını çoktan geçmiş durumdadır.

Böyle bir İstanbul gerçeği karşısında her deprem sonrasında olduğu  gibi " Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir " demekten başka bir çare kalmayacaktır.

Görünen odur ki, İstanbul'un Evleri meselesi daha çok uzun yıllar gündemimizi işgal edecek gibi.

 

 

 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..