Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '18

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul

İstanbul
 

İstanbul'da Gezilecek Yerler


İSTANBUL‘da gezilecek görülecek yerler…

İstanbul surları, camileri, sarayları, müzeleri ile adeta yaşayan bir tarihtir. Bu tarihe tanık olabilmek, geçmişi hissedebilmek için çok uzaklara gitmeye gerek yok… İstanbul her köşesinden tarih fışkıran mekanlar toplamı…

VAPUR GEZİSİ  İstanbul Boğaz’ında bugünkü anlamda ilk yolcu vapuru 1837 yılında çalıştı. Boğaziçi’nde vapurla yolcu taşımacılığında asıl büyük adım ise 1851’de Şirket-i Hayriye’nin kurulmasıyla oldu. Bugün şehir hatları vapurları İDO’ya bağlı. Boğaz hattının yanında, Marmara’da da seferler yapıyor. Haydarpaşa, Kadıköy ve Adalar’a seferleri oluyor. Vapurlar, şehrin adeta simgelerinden biri. İstanbullular için vapurda martıları seyrederek, simit ve çay eşliğinde yolculuk yapmak ayrı bir keyif.

ADALAR  Büyükada, Heybeliada, Burgazada gibi bildiğimiz takım adalar eski dönemlerde Prens Adaları olarak da bilinmekteydi. Bunun nedeni ise Bizans İmparatorluğu döneminde taç giymiş bir çok saray mensubu İstanbul’a uzak olduğu için bu adalara sürgün edilmiş, ve buralarda yaşamak durumunda kalmıştır. Günümüzde ise nostaljik havası, hala kullanılan faytonları ve trafiğin olmaması nedeniyle hafta sonu kaçamaklarının ilk adresleri haline gelmiştir. Adalar, piknik yapmak, bisiklete binmek, nostaljiyi tatmak isteyen yerli yabancı bir çok turistin gözdesi haline gelmiştir.

AYASOFYA  Sınırsızlığı ve görkemiyle yerli yabancı çoğu turisti şaşırtan ve görmek için mutlaka vakit ayrılması gereken mekanlardan biri de Ayasofya Müzesi’dir. Bizans İmparatoru 1. Jüstinyen tarafından yaptırılmış daha sonra ise Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş olan Ayasofya tarihi hissetmek, şahit olmak isteyen bir çok turisti ağırlamaktadır.

BEYAZIT KULESİ  Çıkan yangınları gözetlemek üzere yaptırılan Beyazıt Kulesi, nöbet, işaret ve sancak katı olmak üzere üç bölümden oluşuyor. İlk olarak 1749 yılında ahşap olarak inşa edilen kule yandıktan sonra II. Mahmut zamanında, 1828 yılında yeniden yapılmış. İstanbul Üniversitesi kampüsünün içerisinde yer alan kule, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından günümüzde de eskiden olduğu gibi yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek amacıyla kullanılıyor.

BOĞAZ KÖPRÜLERİ  Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Boğaz köprüleri şehrin simgelerinden. Boğaziçi Köprüsü, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan iki asma köprüden biri. Ortaköy ve Beylerbeyi arasında olan Boğaziçi Köprüsü Ekim 1973 tarihinde hizmete açıldı. Kavacık ile Hisarüstü arasında olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise 3 Temmuz 1988 yılında tamamlandı.

ÇİÇEK PASAJI  Alt katları dükkan, üst katları lüks daireler olarak 1876 yılında inşa edilen Çiçek Pasajı’nın pasaj kısmının; Hristaki Pasajı, binasının da; Cite de Pera, geçmiş dönemki adları.1940 yılında pasajın dükkanlarına çiçekçiler yerleşmiş. Pasaj bir süre bu şekilde kullanılmış, ancak meyhanelerin açılmasıyla birlikte çiçekçiler ve apartman sakinleri burayı terk etmiş. Adı Çiçek Pasajı olarak kalan pasaj, hala Beyoğlu’nun en gösterişli ve süslü yapıları arasında yer alıyor.

DOLMABAHÇE SARAYI  Dolmabahçe Sarayı, imparatorluk döneminde Osmanlı Kaptan-ı Derya’sının gemileri demirlediği bir alan olarak kullanılmış daha sonra ise has bahçeye dönüştürülmüştür. Cumhuriyet döneminde ise Atatürk’ün İstanbul ziyaretlerinde kaldığı bir mekan olmasıyla ve hayata gözlerini burada yumması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Bu kadar tarihi dokuyu bir arada bulunduran saray, yerli yabancı turistlerin mutlaka görmesi gereken yerlerdendir.

EYÜP SULTAN CAMİİ  Günümüzde kutsal bir ibadet yeri olarak atfedilen Eyüp Sultan Camii Haliç kıyısında, Eyüp semtinde yer almaktadır. Diğer illerden ya da yurtdışından gelen turistlerin görmeden geçmedikleri tarihi bir camiidir. istanbul’un kutsal cuma gününde, kalabalığın camiye yöneldiği ve ibadet ettiği görülür. Görülmesi gereken, kutsal sayılan yerlerdendir.

 
Toplam blog
: 30
: 735
Kayıt tarihi
: 03.02.18
 
 

Saygı-Sevgi ile Toplum değerlerine, sağlıklı yaşama, çevreye, doğaya ve tarihi değerlerimize sahi..