Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '11

 
Kategori
Balıkçılık
Okunma Sayısı
18853
 

İstavrit Çaparisi nasıl yapılır ve balık nasıl avlanır

İstavrit Çaparisi nasıl yapılır ve balık nasıl avlanır
 

Çapari ile istavrit tutmak basit ve çok da zevkli bir iştir. Ancak kullanılacak malzeme çok önemlidi


Çapari ile istavrit tutmak basit ve çok da zevkli bir iştir. Ancak kullanılacak malzeme çok önemlidir.

Kullanılacak malzemeler:

1-Beyaz tüy veya kırçıllı tüy: (beyaz tüyler martı veya kaz'ın kanat veya kuyruk tüyleri, Kırçıllı tüyler yaşlanmış olan kırçıllı Marti'lerin kanat tüyleri veya Hindi tüyü olabilir).

2-Misine: Beden kalınlıgı 35 no olabilir. Uzunluk 20 ile 30metre kafidir.

3-Köstek: 20-25 numara ve köstek boyuda en fazla 15 santim olmalıdır.

4-Balık iğnesi: İdeal olta numarası 5 no olmalıdır. Ve kalaylı olması şarttır.

5-İskandil veya kurşun ağırlık: 125 veya akıntı durumuna göre 150 gram olabilir.

6-Çaparideki olta sayısı: İdeal 10 olta üst üste dizili şekildedir. 25 li olanıda vardır.

7-Kullanlacak ipek: Kırmızı veya Beyaz ipek kullanılır.

Tüm bu malzemeler elimizde olduğuna göre bir çapari yapabiliriz. Eğer zor gelirse ilgili yerlerden de satın alabilirsiniz.

Yapılışı: 4 veya 5 nolu kalaylı oltayı sol elimizin işaret parmağı üzerine yerleştiririz.oltanın kanca kısmı avucunuza bakacak durumda olmalıdır.

Ardından hazırlanan kösteği oltanın üstüne yerleştiriniz ve kırmızı ipek ile bu kösteği oltaya sıkıca tutturunuz...ardından kullanacağınız tüylerden hangisini arzu ediyorsanız, aynı şekilde köstek üzerine koyunuz ve tekrardan kırmızı ipek ile önce 10 tur sarınız sonra 5 kez düğüm atarak tüyü ve kösteği oltaya sıkıca bağlayınız....Ardından kösteğin ucunu sağ eliniz ile kendinize doğru çekerken oltayıda sol eliniz ile sıkıca tutunuz...böylece kösteğin düğümlü olan diğer ucuda tüy ve tüy arasında sıkışıp kalır. Böylece tek oltamızı hazırlamış oluruz....Arzuya göre 10 - 15 arasında hazırlanan bu tüylü oltayı...35 nolu beden üzerine halkalı düğme atarak bedene iyice bir ters düğme daha atarak sıkıca bağlarız..
.Aynı işlemi olta aralarına bir köstek boyu 15cm.( babama göre 20 cm..Çünkü oltalar birbirine karışmasın derdi) olacak şekilde diğer oltalarıda monte ederiz...Ortalama 15 oltalı hale gelen çaparimizin en alt ucundaki iğnesinden 25 cm..mesafe bırakılarak 125 gramlık kurşunu bağlayınız....Çaparinizin üst kısmındaki ilk oltasınada 3 kulaç boşluk bırakarak küçük boy fırdöndüyü bağlayınız....fırdöndünün diğer ucunada Beden dediğimiz 35 numaralı misinayı bağladıktan sonra çaparimiz tamam demektir...


Çaparideki balık tutmanın püf noktası:
Eger hava açık güneşli ise, kullanılacak olta takımı kırçıllı tüyden yapılmış ve beyaz ipekli olan çapari olmalıdır. Yok eğer hava kapalı bulutlu ise olta takımımız beyaz tüyden yapılmış olan ve ipeği mutlaka kırmızı olan çapari olmalıdır.

Bulunduğumuz yer deniz kenarı veya bir köprü üstü olabilir.Yapılacak hareket aynıdır. Olta kıyıdan denize doğru el veya kamış ile atılır. Köprüde veya sandalda isek aşağı doğru hafifçe denize bırakılır. Elimizdeki misineyi hafifçe çekip bırakırız. Amaç balığı kandırmaktır. Balık bu hareket karşısında oltayı küçük balık zannedip hemen yutar ve oltaya takılır. İşte o zaman sizde balığı yakaladığınızı anlamış olursunuz. Çaparinize tık gibi bir vuruş hissedersiniz, bu çaparinizde balık olduğunu gösterir. Bu arada çaparinizi hemen çekmeyiniz bir kaç kez daha çaparinizi ileri geri hareket yaptırarak diğer oltalarınızında balıkla dolmasını sağlayabilirsiniz. Şimdi yavaşça ve misineyi bol bırakmadan çaparinizi çekiniz, göreceksiniz ki çaparide en az 5 - 6 tane istavrit oynaşıyor. Kıyıda ve sandalda iseniz çaparinizin dolaşmamasına dikkat ediniz, balık heyecanına kapılıp çapariyi berbat etmeyiniz, en iyi yol misineyi devamlı olarak ıslak tutmaktır. Balıkları çapariden çıkarmak için sol el balığı kavrar, sağ el ise oltayı balığın agzından çıkarır. Çıkan istavritleri de içinde su bulunan kovanıza koyabilirsiniz. Bundan sonraki işlem balığın kesilip temizlendikten sonra pişirilip yenmesidir. Haydi rastgele ve afiyet olsun, ..

Kaynak: Nuri DENİZ ( Balıkçı Reisi ) 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 238
Toplam yorum
: 12
Toplam mesaj
: 8
Ort. okunma sayısı
: 2065
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabe..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster