Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İşte düzenli ve sağlıklı uykunun formülü!

İşte düzenli ve sağlıklı uykunun formülü!
 

Gerek fiziksel gerekse ruhsal yönden sağlıklı olmanın temel koşulunun iyi bir uyku uyumak olduğunu söyleyen uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenmenin kaliteli uykuya yardımcı olduğunu vurguluyor.

Yine uzmanlar, özellikle sütün içinde bulunan vitaminlerin düzenli uykuyu sağlayan temel besin maddeleri olan B6, B12 maddelerini içerdiğini belirterek düzenli süt tüketiminin uyku üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekiyor.

İnsanlar için ortak bir gereksinim olan uykunun yaşamımızın ortalama 1/3’ünü oluşturduğu bilinen bir gerçek. Uykunun vücudun kendisini yenilediği, sağlıklı ve uzun yaşamın temeli olan, nefes alma, yemek yeme kadar önemli bir gereklilik olduğu uzmanlar tarafından özellikle vurgulanıyor.

Hal böyle olunca devreye hemen SÜT giriyor. Sütte serotonin maddesinin uyku kalitesini olumlu etkilediği işin uzmanları tarafından yıllardan beri söylenip duruyor. Her yaşta insanın günde 2 bardak süt içmesi gerektiği, bu nedenle okul çağındaki çocuklara özellikle süt içiriliyor.

Demek ki; büyüyenlerin de sağlıklı uyku çekmesi için süt içmesi gerekiyormuş.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç; cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite ve beslenmenin uykuyu etkileyen faktörler olduğunu söylerken, belli besin ve içeceklerin uykuyu etkilediğinin altınızı çiziyor.

Prof. Dr. Neriman İnanç, “Uyku gereksinimi küçük çocuklarda günde 10-12 saat, sağlıklı bir erişkinde 6-9 saat, yaşlı bireylerde 6,5 saat kadardır” diyor.

Belli besin ve içeceklerin alımının uykuyu etkilediği bilinen bir gerçek. Özellikle son dönemlerde artan kafein tüketimi uyku için ayrı bir dert. Kafein, uyarıcı bir maddedir ve yatmadan önce kafein içeren içeceklerin (kahve, çay, kola) alınması uyumayı zorlaştırır. Çalışmalar yağ ve rafine karbonhidratlardan zengin beslenmenin, yetersiz sebze tüketmenin ve düzensiz öğünlerin uyku üzerinde olumsuz etkisi olduğunu da göstermiştir.

Birçok batı ülkesinde inek sütünün uyku veren etkisi nedeniyle sakinleştirici bir besin olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Neriman İnanç, “Süt kaliteli uykuda etkili olan melatonin triptofan, B6, B12 vitamini içeren temel besin kaynaklarından birisidir. Düzenli uyku olmadan sağlıklı bir zihinsel ve bedensel çalışmadan bahsetmek mümkün değildir. Bu nedenle gereken zamanda, gerektiği kadar uyanık kalabilmek için kaliteli uykuda etkili tek besin olan sütü her yaş grubunun mutlaka tüketmesi gerekmektedir.

Kaliteli uyku için sadece süt yeter mi?

Elbette yetmez! Sütün yanı sıra birçok yiyecek de kaliteli uykuya yardımcı…

Fikret Kızılok Uyku Kardeşim adlı şarkısında...'Uyku kardeşim ver elini, usul usul damla damla beraber eriyelim eriyelim' der.

Gece deliksiz bir uyku çekip, sabaha zinde bir başlangıç yapmak herkesin isteğidir ancak birçok insan uykusuzluk sorunu yaşar. Sade süt içmek iyi ve kaliteli bir uyku için yetmez. Daha fazlası gerekir diyenler için…

İyi bir uykunun formülü bu yiyeceklerde!

İşte uykusuzluk çekenlere önerilen yiyecek ve içecekler...

Muz, Papatya Çayı, Bal,  Patates, Yulaf Unu, Badem, Keten Tohumu,  Kepek Ekmeği, Hindi eti.

Ey halkım iyi uykular!..

 

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..