Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

belgin sesli özgözükara

http://blog.milliyet.com.tr/belginf

09 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İşte geldik sıfır noktaya

MAALESEF İŞTE GERÇEK;

Diyorum söz unutulur yazı kalır. İşte sonuç ekonomik kriz şu anda kapıda içeri girmek üzere kimse önlemini almazsa bedeli çok ağır olabilir. Evet, nasıl olur, yok canım, olmaz bence demeyin. Oluyor işte, bal gibi oluyor. Dün gazetelerde bir manşet dikkatimi çekti. Manşet aynen şöyle; Kriz 20 tane sebepleri çıkmış ve sıralamışlar. Bana kalırsa sadece ve sadece bir tek sebebi var o da LİKİDİTE SORUNU bundan büyük sebep olamaz.

Likidite, ekonomide anlam olarak, paranın piyasadaki dolaşımı, diyebilirz. Şu anda Türkiye nin de en büyük sıkıntısı budur. Çünkü insanlar bütçelerinin çok fazlasına borçlandı ve bunu ödemekten başka hiçbir şey yapamıyor. Bu ödemelerin % 90 bankalara yapılmaktadır, çünkü insanlar çok fazla fizibilite çıkarmadan tutarsız şekilde borçlandı ve şu anda ödemekte sıkıntı yaşıyor.

Tabii herşey bu kadar basit değil, büyük firmaların strateji hataları da bu firmaların büyük oranlarda işçi çıkarma, fabrika kapatma sonuçuna kadar gitmaktedir.

Bu sorun nasıl çözülür. İşte bu konuya gelelim. Bence dolar serbest bırakılmalı, artık bankaların kredi vermesi durdurulup, mevcut borçları tahsil edilmesine odaklanılmalı. Dış ticaret global krizden dolayı çok büyük bir risk altında olup, mümkün olduğu dış piyasaya iyice incelenip vadesiz ödeme şekli ile çalışımalıdır.

Umarım bu krizden kazasız belasız kurtuluruz.

BELGİN F. ÖZGÖZÜKARA(İKTİSATÇI)
IRMAK MARKA PATENT
bfozgozukara@yahoo.com 0 342 3200380

 
Toplam blog
: 4
: 679
Kayıt tarihi
: 04.09.08
 
 

Merhaba. Ben 1978 Almanya doğumlu ama aslen Gaziantep'liyim. İlk ve orta öğretimimi Gaziantep'te tam..