Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '12

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

İşte Kemanın genç Divası

İşte Kemanın genç Divası
 

Burcu Göker ve Eric Jenkins Calgary Üniversitesinde Müzik Teori Profesörleri ile


Burcu Göker ve Eric Jenkins'in şubat 2009 da aynı hafta içinde doktora dinletisi için Florida ve Arizona'ya yaptıkları zor yolculuğu bir önceki yazımda yazmıştım. Bütün bu yolculuklardan sonra Calgary'ye dönen gençlere bu dinletiler sonucunu beklemek kalmıştı. Takriben bir ay sonra sonuçlar ve bu sonuçlara göre bir sonraki yıl doktora yapacakları ve yaşayacakları yer belli olacaktı. Daha doğrusu sadece Burcu doktora için gidecekti. Eric Calgary'de bulunduğu iki sene içinde belki ilk defa ülkesinden ayrı bir ülkede eğitim yaptığı için, belki de Calgary'deki hocasına uyum sağlayamadığı için masterini bitirememişti. Eric  Amerika'da gidecekleri Üniversite'de önce masterini bitirecekti.

Ben Mart 2009 da Calgary'ye gittim. Burcu ve Eric çok yoğun bir dönemde idiler. Bir yandan Üniversitedeki rutin işleri, Burcu'nun master mezuniyet resital ve sınavları, tez hazırlığı, doktora için gidecekleri okullardan gelecek neticelerin bekleyişi bir yandan da yaz aylarında planlanan evlilik hazırlıkları, onun başvurusunun bekleyişleri. Kısacası ben balıklama sorunların  içine dalmıştım. Günlerim onlara yemek yapmak, evlerini toparlamak ve zaman zamanda  psikologluk yapmakla geçiyordu. Tabii arada gezilerimiz, yemek davetlerimiz, beraber gittiğimiz konserlerimiz olmuyor değildi. Bu yoğun günlerde daha önceki gidişimde tanıştığım Turgay bey ve eşi Nazan Hanım, bu sefer yeni tanıdığim Tuba Demirci Hanım, Gökay Ürk Bey bana çok yakınlık gösterdiler. Daha önceki yazılarımda bahsettiğim Tuba Demirci Hanım Calgary Üniversite'sine Türk Tarihi dersleri vermek üzere gelmiş bir hoca. Çok değerli bu kızımız halen İstanbul'da bir Ünivertsitede hoca olarak görev yapıyor. Gökay Ürk Bey ise Calgary'de eğitimini yapan bir gencimizdi. Kendisi de halen İstanbul'da görevli.

Calgary'de soğuk, yoğun ve gerilimli günler hızla akıp geçti. Önce Arizona Üniversitesinden yanıt geldi. Doktora egitimi için Burcu'ya, master eğitimi için Eric'e tam burs vererek davet ediyorlardı. Bu sonuç, gerilimle  bekleyen gençleri biraz rahatlattı. Hiç değilse bir yerden olur almışlardı. Gerçi onlar iklimine, konumuna hayran oldukları Florida'yı çok istiyorlardı ama Arizona Üniversitesi de hiç fena değildi. Dünyanın ilk 500 Üniversitesi arasında ön saflarda yer alan bu Üniversite'nin adını ünlü yazarımız Elif Şafak Hanımın adı ile duymuşlardı. Elif Hanım da orada doktora yapmıştı. Bu olaydan bir kaç gün sonra Florida Üniversite'sinden Burcu'ya haber geldi. Burcu'yu tam bursla doktora eğitimi için Üniversiteye davet ediyorlardı. Bu arada master için aynı Üniversiteden davet bekleyen Eric'e bir haber gelmemişti. Bu durum Eric'i çok kızdırdı. Bir Amerikan Üniversitesi yabancı birisine burs veriyor ama vergilerini muntazam ödeyen bir Amerikalı ailenin çocuğuna nasıl burs vermezdi. Bu düşüncelerinin ne kadar yanlış olduğunu o gün Eric'e anlatabilmek için uzun bir süre dil döktüm ama iki saatlik konuşmanın sonucunda gene aynı şeyleri söyleyince ben de vazgeçtim. Eric burs alamazsa bütün planları bozulacaktı. Ben Arizona'dan da olur aldıklarını oraya gidebileceklerini söyledikçe Eric Florida deyip duruyordu. Bu durumda Burcu hayatının kumarını oynadı ve Florida Üniversite'si yönetimine bir mesaj yazarak eğer Eric'e de burs vermezlerse gelmeyeceğini , eğer onu istiyorlarsa Eric'e de master için burs vermeleri gerektiğini zira önümüzdeki günlerde evleneceklerini ve bir aile olacaklarını bildirdi. Kısa sürede gelen cevap şaşırtıcı idi. Evet Üniversite yönetimi Burcu'nun blöfünü görmüş ve Eric'i de tam bursla master eğitimi için Üniversiteye davet etmişti.  Şimdi sıra Burcu'nun mezuniyetine, evlenmelerine gelmişti. Bu günlerde Calgary Senfoni Orkestrası önünde Çaykovski Keman Konçertosunu çalmak için hazırlanan Burcu çok güzel bir konser verdi. Ama daha güzeli ondan sonra vereceği ve tüm Üniversite Rektör ve Dekanlarının 'İŞTE KEMANIN GENÇ DİVASI' dedikleri mezuniyet konseri idi. Bu konseri ve Burcu'ya takılan bu ismin sebebini bir sonraki yazımda anlatacacağım.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..