Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

İşte Mardin

İşte Mardin
 

Adı taşlara nakış nakış işlenen şehir MARDİN.


Güneydoğu ilerimiz arasında yer alan tarihi şehir Mardin. Mezopotamya Ovası’nın bir incisi gibidir. Alın teri gözü nuru ile taşlara adını taçlandıran görkemli şehir Mardin. Son yıllarda adını sık sık  yayın ve basın dünyasında, ulusal medyada gördükçe ve okudukça adeta gurur duyuyorum. Çünkü ben de bir Mardinliyim. Rahmetli Afyon Eski Milletvekili ve şair Osman Atilla bir sözünde şöyle diyordu: “ Herkes beni Ankara’da sanır, oysa Afyon’da bir dam çökse yüreğim parçalanıyor” diyordu. Çok şükür Mardin’de bir dam çökmüyor, Mardin’le ilgili iç açıcı güzel haberler  alıyorum. Bundan dolayı da seviniyorum. Onur ve gurur duyuyorum bir Mardinli olarak.

Mardin’de aydın, mert ve çalışkan insanlarımız vardır. Kurdukları toplumsal ve sosyal dernekler vasıtasıyla Mardin’e sahip çıkıyorlar. Mardin’in il ve ilçelerine ve hatta köylerine kadar Mardin halkına kol kanat geriyorlar. Mardinli insanların rahatı ve huzuru için elerinden geleni asla ihmal etmiyorlar. İşadamlarımız, parlamenterlerimiz, bürokratlarımız ve ticaretle uğraşan iş adamlarımız bu daire içinde yardımlarını esirgemiyorlar, İşte basından okuduklarımızdan bazı örnekler:

Mardin’in adını Anadolu’ya ve hatta yurtdışına taşıyan MARSEV ve MAREV Vakfının hizmetlerini görüyoruz. Aldığımız haberlere göre MARSEV Yönetim Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Sayın Kemal Nevrozoğlu’nun başkanlığında bir araya gelen MARSEV Mütevelli heyeti üyeleri geçmiş dönemlerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alış verişi yapılmış ve MARSEV’in bundan sonra yapılacak çalışmaları hakkında bilgi vermişlerdir. Yine bu toplantıya katılan ÇEKÜL Vakfı başkanı Prof. Dr Metin Sözen “ Mardin’de bir kültür varlık ortaklığı vardır. Bu kültür ortaklığı dünyanın hiçbir yerinde mevcut değildir. Yapılan çalışmalar bundan böyle daha aktif ve daha hızlı bir tempo ile yürütülmesi konusunda fikir ve düşüncelerini ortaya koymuştur.

Gelecek yeni kuşaklara güzel bir miras bırakmak sizlerin ve bizlerin görevidir” diye bilgi vermiştir. Yine Mardin eski Milletvekili ve ulaştırma eski bakanlarımızdan MAREV VAKFI Ankara Şubesi Başkanı Sayın İbrahim Aksoy’da Ankara başkente Mardin Mimarisine uygun olarak yapılacak örnek bir tesiste Mardin Sevdalıların desteğine ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır. Yapılan konuşmalar arasında Ankara’da bir MARDİNEVİ ‘nin yapılmasını dile getirmiştir.

Sayın İbrahim Aysoy Ankara’da bir MARDİN EVİ’NİN arsası için Mardin / Kabala Belediye Başkanı 100 bin TL Şakir Nuhoğlu tarafından verildiğini ifade ediyor. Bu arada “üzerime düşen her türlü görevi yapmaya hazırım” diyerek destetverdiklerini öğreniyoruz. Bunlardan başka Nisan ayı içinde Mardin’de yapılan Kutlu Doğum Haftası, Mardin’de Uluslar arası Süryani Sempozyumu ve MARSEV ilan ettiği Artukoğlu Üniversitesi’ne kitap bağışı ve yine 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı törenlerinin görkemli bir şekilde kardeşçe kutlandığını öğreniyoruz.

Kitap bağışı ve kampanyası kapsamında MARSEV Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Nevrozoğlu şunları dile getiriyor:

Mardin Artukoğlu Üniversitesi’nin kütüphanesinin zenginleştirmek amacıyla MARDİN MARSEV koordinatörlüğünde MAREV ve Diğer Sivil Toplum Örgüleri ile birlikte düzenlenen bu kampanya amacına ulaştığını belirtiyor. Bu kitap kampanyasına tüm okuyucularımızın da katkıda bulunmasını diliyorum. Ben de ayrıca bu kitap yardımında bulunacağım. Mardinli çocuklarımız ve oraya okula giden öğrencilerimiz okusunlar. Unutmayalım ki güneş dünyayı, kitap insanları aydınlatıyor.

Yine Mardin’de sevindirici bir haber daha:

Mardin’de Uluslar arası Süryani Sempozyumu yapılıyor. Dünyada ve Türkiye’de ilk kez Süryani Sempozyumu Mardin Artukoğlu Üniversitesi tarafından düzenlendiğini öğreniyoruz. Bu güzel ve yerinde bir gelişmedir. Unutmayayım ki yaklaşık iki bin yıldır Mardin’de camiyle kilisenin yan yana olduğu, Ezan sesi ile çan sesiyle hoşgörü içinde birbirleriyle kucaklaştığını yıllardır yaşıyoruz ve görüyoruz. Mardin’de dört dinin ve dört ayrı dilin barış içinde yaşadığını görmek mümkündür. Bu açıdan Mardin dünyanın en eski ve en uygar, medeniyetlerin beşiği barışçı hoşgörülü kentlerimizden biridir demek daha doğrudur diyebilirim.

Bu Sempozyuma Vali Vekili Selim Palamut, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Tür Abidin Metropoliti Semaul Aktaş, Mardin, Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, Dünya Süryanier Birliği ( WCA ) Başkanı Johny Messo, İsviçre Süryani Federasyonu Başkanı Melki Toprak, Avusturya Süryani Federasyonu Başkanı Musa Denho, Federasyon temsilcileri ve Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, bağımsız Mardin Milletvekili Süryani Erol Dora, ABD Adana. Konsolosu Daria Darnell, Mardin Müftüsü Dursun Ali Çalışkan, sivil toplum kuruluşları ve İstanbul Süryani vatandaşlarımızın katıldığını öğreniyoruz.

Yapılan konuşmalar Türkçe, Arapça, Kürtçe ve Süryanice olarak yapılmıştır. İşte Mardin’de yapılan bu sempozyumun tek amacı hoşgörü ve inançlar arasında birlik ve beraberliği sağlamaktır.Sevginin, dostluğun, konukseverliğin ,barışın ,hoşgörünün kolkola gezdiği sarmalandığı tarihi şehir MARDİN...

Bu sempozyum sırasında Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay yapılan konuşmasında özetle: “Sempozyuma katıları dört dilden selamladıktan sonra,” Bizler Adem, Nuh, İbrahim, İsa, Muhammed gibi ata nebilerin çocukları olarak bir araya gelmek; bu kardeşlerden Süryanilerin tüm insanlığa katkılarını konuşacak olmak, bu müzakereleri Süryanilerin en mukaddes şehirlerinden biri si olan Mardin’den yapacak olmak bizler için büyük bir şereftir” diye vurgulamıştır. Sempozyumun tartışmasız başarılı geçtiğini öğreniyoruz.

Mardin’den uzaklarda da olsam Mardin için yapıcı ve birleştirici Mardin’in ilerlemesi kapsamında yapılan çalışmalar bir Mardinli olarak elbette beni sevindiriyor. MARSEV  ve  MAREV  VAKIFLARININ tüm değerli Yönetim Kurulu Üyelerine, tüm özel ve tüzel  kurum ve kuruluşların hepsine, Mardin’in ilerlemesi hususunda tüm emeği geçenlere buradan selam ve saygılar gönderiyorum. Çalışmalarını gönülden alkışlıyor ve Şabaş ( Alkış, Merhaba, çok yaşa, aferin  ) Mardin diyorum. Bir emriniz varsa haydı " başım, gözüm üstüne" diyorum sevgiyle...Selamın,.sevginin, barışın,kardeşliğin, dostluğun  dörtdilin  ve dört inancın birlikte yaşandığı altın şehir. Taşına ,toprağına, kalesinde özgürce  dalgalanan  bayrıağına hayran kaldığım  şehir MARDİN....

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..