Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İşte mucize ekonomi..! 10 yılın sonunda AKP'nin ekonomi politikaları artık ülkeye zarar veriyor..!

İşte mucize ekonomi..! 10 yılın sonunda AKP'nin ekonomi politikaları artık ülkeye zarar veriyor..!
 

AKP ekonomi yönetimi 10 yılın ardından artık Türkiye’ye değil yarar, artık her yönüyle zarar verir hale geldi. Bu haftaki yazımın konusu bu olacak ancak, konunun tam olarak anlaşıla bilmesi için ayrıntılı olarak incelemeyi gerektiriyor.

10 yılını dolduran AKP iktidarı da tıpkı kendisinden önceki 60 yıldır süre gelen zihniyetin bir devamı olduğunu gösterircesine, ülkedeki sabit gelirli ve aylıkçı geniş halk kitlelerini artık tam anlamıyla ezer hale gelen adaletsiz vergi sistemini kendisine hiç dert etmedi.

Eğer siz ülkeyi tek bir merkezden yönetmesi nedeniyle devasa bir devletin başında iseniz ve bu devletin de başında ısrar edilen kısır politikalar yüzünden 30 yıldır kangren haline gelen bir terör ile bir de sizin de müdahil olduğunuz komşunuzdan kaynaklı yakın savaş tehdidi de var ise, önemli kısmını aylıkları ile geçinen geniş halk kitlelerinden elde ettiğiniz vergi ve sosyal güvenlik kesintileriyle bu devleti yönetemezsiniz.

Bu durum karşısında AKP’li ekonomi büyüklerimizin çaresi tahammül sınırlarını artık iyice zorlayan ve vergi adaletsizliğini daha da azdıran dolaylı vergileri arttırmak oldu. Bu vergiler başta akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve haberleşmede, Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir biçimde uygulanmaktadır ki üretim maliyetlerini önemli oranda arttırmakta, halk çetin kış günlerinde evdeki doğalgazı kullanamamakta.

Dikkat edilirse bu tüketim kalemleri alternatifsizdir, yani kullanılması zorunludur. İşte ekonomi büyüklerimiz tamda bu nedenle bu tüketim kalemlerinde aşırı yüksek dolaylı vergiler uyguluyor ki gelir vergisindeki adaletsizlikten doğan açık kapanabilsin.

Türkiye enerjide dışarıya bağımlı bir ülkedir. İşte bu sebepten dolayı enerji kalemlerindeki ağır baskının daha da hissedilmemesi ve enflasyonu azdırmamak için ucuz döviz politikası da izlerseniz, ithalatı arttırırken cari açığı da azdırırsınız.

İşte ülkenin üretim gücüne verilen zarara en güzel örnek, düne kadar tartışma konusu olan Batı Avrupa’dan çok daha yüksek kırmızı et fiyatları. Ekonomi büyüklerimiz çareyi ithal et kolaycılığında bularak üretime daha da zarar verdi. Ancak bu dahi çare olmadı.

Et fiyatlarındaki aşırı yüksekliğin en önemli sebebi yüksek yem fiyatları, peki ya bunun sebebi…?

Siz çiftçinize aşırı yüksek dolaylı vergilerle tarımın en önemli maliyeti olan Dünyanın en pahalı mazotuyla tarım yaptırırsanız, çiftçi de ürettiği yoncayı, arpayı vatandaş ucuz et yesin diye hibe edecek ya da zararına satacak değildir.

Bu duruma çare olarak yem ithalatını kolaylaştırsanız, bu seferde ülkenin yem üretimi daha da zarar görür ve çiftçi de önemli bir gelir kaleminden olur.

Görüldüğü gibi 10 yılın başından beri uygulanan yanlış mali ve ekonomi politikaları, yukarıda verdiğim en güncel ve canlı örneklerde olduğu gibi, sonucu nerelere varıyor.

AKP’li ekonomi büyüklerimizin 10 yıldır uyguladığı politikaların ülke ekonomisinde ve geniş halk kitleleri üzerinde nasıl menfi etkileri olduğu uzun ve görüldüğü gibi ayrıntılı olarak irdelemeyi gerektiriyor.

Sonuçta bir ekonomi yazısıdır okuyucuyu yormamak için konuyu sonraki yazılarımda ayrıntılı olarak incelemeye devam edeceğim.

AHMET ELDEN

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..