Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İşte size serbest piyasa ekonomisi

Gorbaçov ile Reagan'ın dostluğunun herkesi imrendirdiği(!) bir dönemde batılıların deyimiyle Soğuk Savaş'a nokta konulmak üzereyken, Reagan Sovyetleri ziyaret ettiğinde glastnostun verdiği imkanlardan da faydalanarak açıkça serbest piyasa ekonomisini övmüştü. Bu övgü tepkilere yol açmadı. Nasıl olsa Gorbaçov'un yolu da o yoldu. 1991 yılında tüm doğu bloğu ülkeleri artık serbest pazar ekonomisini tercih ediyordu. Böylece batılı kapitalist devletler için yarım milyarlık bir pazar açılmıştı.

Doğu Avrupa'da sosyalizmin hakim olduğu dönemde Sovyetler Birliği müttefik olduğu diğer sosyalist ülkelerle ticari birlik örgütü kurmuştu. COMECON adlı bu birlik sosyalist ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek açısından Avrupa Birliği'nden çok daha sağlam temellere dayanıyor ve bu durum da tabii olarak batı ülkelerini ciddi bir biçimde rahatsız ediyordu. Sosyalist ülkeler kapitalist ülkelerle ticaret yapmakla birlikte kendi ürettiklerini ihraç edebilmek ve kendi sanayilerini güçlendirebilmek için öncelikle kendi aralarında ticarete yöneliyor, mecbur kaldıklarında yani ihtiyaç duydukları ürünleri kapitalist ülkelerden temin ediyorlardı. Ama 1990'larda kapitalistlerin arzu ettiği oldu ve Coca-Cola ile McDonalds da sosyalist ülkelere girebildi.

Bugün tüm dünyada egemen olan kapitalizm, şimdi bir dönem sosyalistlere öğüt veren kapitalist ülkelere oyun oynuyor. Daha doğrusu kapitalist ülkeler kendi taktiklerini uygulayan bir başka devlete Çin'e yeniliyor. Herkesin bildiği gibi Çin sosyalist rejimle yönetilen bir ülkedir. Ama global dünyada ticari alanda neredeyse egemen duruma gelmiştir. Çin mallarının dünyada büyük ilgi görmesi pek çok ülkede ekonomik krize yol açmış, pek çok şirketin iflasına sebep olmuş,pek çok sektörü saf dışı bırakmıştır. Bugün Avrupa'da yaşanan ekonomik krizlerde Çin'in etkisi büyüktür. Türkiye'de de tekstil sektörü Çin mallarının kurbanı olmuştır.

Türkiye de dahil dünya genelinde Çin'e yenilmemek için adeta bir kampanya başlatılmıştır. Basında sürekli ucuz Çin mallarının kalitesiz olduğu yönündeki haberler de bu oyunun bir parçasıdır. Bir ara Çin'den ithalatı yasaklama konusu dahi gündeme gelmiştir. Hani serbest piyasa ekonomisi şarttı, piyasada serbestlik olması lazımdı. Ne oldu? Sosyalist bir ülke sizin politikalarınızla sizi yenince serbest piyasa değersiz mi oldu?

Batılı kapitalist ülkeler yıllarca serbest pazarı savunmalarına rağmen ticaret alanında sınırlamalar getirdiler. İhracatı artırırken, ithalatı kısıtlayan politikalarla yerli sanayilerini geliştirmek için çaba sarf ettiler. İthalatta da daha çok hammadde ticaretine yönelerek dış pazara bağımlılığı azalttılar. Böylece sanayileştiler,daha çok ürettiler ve daha çok sattılar. Ama şimdi Çin karşısında yenildiler. Hiç itiraz etmeyin. İşte size serbest piyasa ekonomisi.

 

 
Toplam blog
: 45
: 1915
Kayıt tarihi
: 28.03.12
 
 

1981 yılında Bursa'da doğdu. İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü ve Uludağ Üniversitesi Türkçe Eğitim..