Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

İşte Türk Lirası'nın yeni simgesi

İşte Türk Lirası'nın yeni simgesi
 

Türk Lirası da artık Dolar, Euro, Pound gibi şahsına münhasır bir simge ile neşredilecek.

Geçtiğimiz aylarda Merkez Bankası tarafından düzenlenen yarışmaya başvuran 8 bin küsür aday simgeden finale kalan 7'si ve yarışmayı kazanan esas oğlan bugün basına ve kamuoyuna tanıtıldı.

Geçtiğimiz yıllarda sırtındaki 6 sıfırdan kurtulduktan sonra, geçici ön adı "yeni" yi de maziye gömen Türk Lirası, istikrarlı ekonomimiz ve düşük enflasyonla değerini ve popularitesini arttırmaya devam ediyor. Parayla ilgili yapılacak son hamle de onu simgeli "marka" paralar ligine sokmaktı.

Netice itibariyle bir simge de bu göreve layık görüldü.

Peki simge nasıl olmuş?

Değerlendirme yaparken adı geçen 8 bin küsür rakibinden bihaber olduğumuz için "daha iyisi var mıydı acaba" tartışmasını son 7 finalist arasında yapabiliriz. Benim şahsi görüşüm son 7 simge arasında seçilmiş olanla yarışabilecek sadece bir simge var. O da "pi" sayısını anımsatan TL gizli simge. Diğer simgeler arasında ince fontlu iki simge oldukça cılız ve zayıf görünürken küçük "t" ve büyük "L" den ibaret logo fazlasıyla haçı anımsatıyor.

Aslına bakarsanız, kamuoyuna tanıtımın hemen ardından haber sitelerinin yorum köşeleri seçilmiş simge için de fazlasıyla aynı eleştiriyle doldu. Bir "t" harfinde "haç" görmek kaçınılmaz bir gerçek gibi duruyor. Büyük "T" ile bu algı yok edilebilir miydi? Bilinmez...

En çok eleştiri alan diğer bir nokta da Euro ve Pound çakması bir simge olduğu yönündeydi. Özellikle paralel iki çizginin resmen diğer paralarda aşırıldığı çokca dile getirildi. Halbuki o iki paralel çizgi ekonmide istikrar anlamına gelmekteymiş. "Ben de yeni öğrendim".

Simgenin kullanışlı olabilmesinin olmazsa olmazlarından biri şüphesiz elle kolay yazılabiliyor olması idi. Çok ta zor olmayacak. En azından Euro, Dolar, Pound'dan daha zor değil.

Yapılan eleştirilere bakıldığında bir çoğunun üzüm yemek değil bağcı dövmek hevesinde olduğu apaçık görülüyor. Zİra simgeyi minareye benzeten mi dersiniz, Arap alfabesinden bir harf diyen mi? Sormayın gitsin.

Alışılmışın dışında gelen herşeyin bir miktar yadırganması ve zamana ihtiyaç duyduğu gerçektir. Simgenin gerekliliğini tartışmak ta yersiz. Olmalıydı. Oldu da...

Hayırlı olsun... 

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..