Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '10

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İşte yeni asgari ücret...

İşte yeni asgari ücret...
 

Asgari ücret nedir?

Çalışan bir kişinin en azından temel ihtiyaçlarını karşılayarak insanca yaşamalarına olanak tanıyan ve işveren tarafından ödenmesi zorunlu en düşük ücrettir.

Bildiğiniz gibi günlerden beri yeni asgari ücretin tespiti için oluşturulan ve içinde 5 hükümet temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 işçi temsilcisinin bulunduğu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına devam ediyordu. Çıkan anlaşamazlık nedeniyle, İşçi temsilcisi olarak katılan ve son dönemde iyice ‘sararan’ Türk-İş’in komisyon üyeleri görüşmelerden çekildi.

İşçilerin komisyondan çekilmesini fırsat bilen hükümet ve işveren, çok kısa sürede anlaşıp yeni asgari ücreti tespit etti. Yeni asgari ücret şöyle;

Yeni asgari ücret; 1 Ocak 2011'den itibaren 16 yaşından büyükler için brüt 796, 50, net 629, 96 lira…

Asgari ücret yılın ikinci yarısında ise 16 yaşından büyükler için brüt 837 lira, net 655, 57 lira…

2010 yılında ne kadardı? 16 yaşından büyükler için 1 Temmuz 2010'dan itibaren brüt 760, 50, net 599, 12 lira…

Asgari ücret 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise yılın ilk yarısında brüt 679, 50, net 546, 20 lira…

Yılın ikinci yarısında ise 16 yaşını doldurmamış işçiler için asgari ücret brüt 715, 50, net 571, 97 lira…

2010 yılında ne kadardı? 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise brüt 648, net 518, 58 lira…

Asgari ücret yılın ilk altı ayı için yüzde 4, 7, ikinci altı ayı için yüzde 4, 1 artırıldı.

Ülkemizde bu ücretle çalışan 3.900.147 kişi çalışıyor. Aslında bir o kadar da kaçak ve bu ücretin altında çalışanımız var.

İşte yaratılan ekonomik mucize ve uygulanan ‘İleri Demokrasi’ sayesinde, işçinin olmadığı bir alanda, iktidar ve işveren, olmayan işçinin alacağı ücret konusunda çok kısa sürede anlaşıp, alacağı parayı belirleyebiliyor. Sonra da bunun adı ‘İleri Demokrasi’ oluyor!

12 Eylül referandumuyla değiştirilen ve halkımız tarafından kabul edilen ve İşçi, memur haklarını düzenleyen Anayasamızın 51. maddesi şöyle diyor.

MADDE 51. Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir. Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir. İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir. Sendika ve üst kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.

Bu maddeye ve kurulan ‘İleri Demokrasi’ye rağmen, hala sendikasız olan işçilerimiz, kendilerinin bulunmadığı bir ortamda, alacakları en düşük ücret, onlar adına hükümet ve işveren tarafından belirlenebiliyor. Aynısının memurlar içinde yapılmayacağını kim garanti edebilir? Ya emekliler? Yaklaşık 10 milyon emeklinin kuracağı sendika, federasyon veya derneğin, emekli maaşları ile ilgili söz söyleme hakkı var mı?

Sözün özü: Çalışan veya sosyal güvenlik kurumlarından maaş alanların her halükarda söz söyleme hakları yok! Onlar adına hep başkaları oturup karar veriyor ve hemen uygulamaya koyuyor.

Şimdi asgari ücretle çalışan yaklaşık 4 milyon civarındaki insanımız, kendilerine verilen günlük 1 lira ile güllük gülistanlık bir ortamda, ‘İleri Demokrasi’nin nimetlerinden yararlanarak, mesut, bahtiyar ve sağlıklı bir şekilde yaşayıp gidecek!

Allah işçileri, memurları ve emeklileri düşünen büyüklerimizden razı olsun(!) ))))))!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..