Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '14

 
Kategori
Deneme
 

İstemek kendiliğinden haklı bir davranıştır;gerekçesi, nedeni olamaz

İstemek kendiliğinden haklı bir davranıştır;gerekçesi, nedeni olamaz
 

İstiyorsun ama yok, istiyorsun ama şu, istiyorsun ama bu, denebilir; ancak kişiye neden istiyorsun denemez. Çünkü isteklerimiz bizim planımız değil, içimizin arzusu. Ve istemek suç, günah ya da ayıp da olamaz; çünkü biraz irade dışı.

İsteklerimize engel olabilir miydik; belki ama bu takdirde de yaşamamızın anlamı kalmazdı. İsteklerimizi sınırlandırmanın da doğru olmadığını düşünüyorum; çünkü bizim için neyin daha iyi olacağından emin değiliz, yasakladığımız şey hayatımızın en önemli isteği olabilir.

İnanç ve tutucu söylemler nefsin düşmanı, nefsi şeytan olarak görüyorlar. Dolayısıyla bunlar için istemek günah işlemek gibi bir şey. Bunlara göre adeta hayatta kalmak için gerekli şeyleri isteyebiliriz, ötesi haram. Bunlara sormak lazım, o halde nefis niye yaratıldı, nimetler neden var?

İnsan istediğini istemeli ve bunu dillendirmelidir. İsteklerinizi yerine getirmezseniz hasta olursunuz. Kimden ne istiyorsanız uygun bir şekilde isteğinizi söyleyiniz (karnım aç, param yok, sizinle yatmak istiyorum gibi) Ne kadar uç olursa olsun istekler masumdur. Masum isteklerimiz dinsel ve ahlaki sınırlara sıkıştırılıp baskı altına alındığı için bize ayıpmış günahmış gibi geliyor.

Nefis kötü şeyleri de isteyebilir ama bunun ayarı bize ait. Zaten kötü şeyleri isteyenlerin yüzünden masum isteklerimiz engelleniyor. Ben İsmail'i öldürmek istiyorum diye bir istek olur mu? İstek meşru haklar içindir, hakkımız olan şeyler içindir. İstekle ahlak uymaz; bu durumda sonucu kişilerin iradesine bırakmak gerekir. Kişi bedelini ödemeyi kabul etmiş ya da göze almışsa çizgi dışı isteklerde de bulunabilir.

İsteğin ahlakı yoktur, namusu, terbiyesi, sınırı yoktur biz kendimiz ayar veririz. Ve zaten böyle olmalı. Çünkü isteklerimize din ve ahlak ayar verirse ortada istek diye bir şey kalmaz. İsteklerimizi elde edemiyoruz hiç değilse isteme konusunda özgür olalım. Tutku ve fanteziye dönüşen isteklerimiz hayatı yaşanır kılar. Ve fanatizim isteklerimizi coşkuya dönüştürür.

 

 

 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..