Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İstemeyi biliyor musunuz ?

İstemeyi biliyor musunuz ?
 

 
Hepimizin istediği pek çok şey var. Daha iyi bir ilişki, daha yüksek maaşlı bir iş, sağlıklı bir yaşam, daha geniş bir ev, daha huzurlu bir hayat, arkadaşlar, keyif, mutluluk ve sizin de bu listeye ekleyeceğiniz daha bir sürü şey. Ve istemekle başlıyor her şey. Tüm bunlara sahip olmanın ilk aşaması, istemek. Peki siz istemeyi biliyor musunuz?
 
Örneğin, daha iyi bir ilişki istediğinizi düşünelim. Bu istek çok genel bir istektir.  “İyi” sizin için ne ifade ediyor, öncelikle bunu tanımlamak gerekir. Daha mutlu, daha eğlenceli, daha uyumlu bir beraberlik diyebilirsiniz. Bana değer versin, düşünceli olsun da. Yaş faktörü sizin için önemliyse onu da belirtebilirsiniz. Kariyer, dış görünüş, eğitim vs. isteklerini ayrıntılarıyla belirtmek sizin de kafanızda netleşmenizi sağlayacak.
 
Gelelim diğer önemli noktaya. İstemenin bir diğer önemli noktası ise, istediğiniz şeyi neden istediğinizdir. Aman canım işte istiyorum, olmasa da olur diyorsanız tekrar düşünün. Bunu neden istiyorsunuz?  Elde ettiğinizde bu size ne sağlayacak? Hayatınızda nasıl bir fark yaratacak? Kilo vermek istiyorsunuz diyelim. Bunun size sağlayacağı şeyler; daha sağlıklı olmak, fazla kiloya bağlı hastalıklardan kurtulmak, aktif bir yaşam, ideal kiloda olmanın verdiği özgüven, istediğiniz kıyafeti giyebilmenin verdiği özgürlük duygusu gibi birçok sebep eklenebilir. Bu sebepler bunu neden yapmak isteğinizi daha da güçlendirir. Bunu yapmanın diğer bir avantajı da, motivasyonunuz düştüğü zamanlarda bu gerekçeleri hatırlamak tekrar size güç kazandıracaktır. 
           
Gelelim istemenin en önemli noktasından biri olan inanç kısmına.  İstediğiniz şeyin olabileceğine inanmakta diğer noktalar kadar önemlidir. Nasılını sorgulamadan buna inanmak. Belki bir anda tüm isteklerinize sahip olmak zor olabilir. Bunu olması en muhtemel istediğinizden başlatabilirsiniz. Mesela şu anki maaşımın 5 katı olan bir iş değil de önce 2 katı olan bir iş diyebilirsiniz. Böylelikle beyniniz buna itiraz etmez.
           
İstemenin diğer aşama ise, eyleme geçmektir. Neyi istediğinizi, niçin istediğinizi detaylarıyla belirtseniz bile bunu eyleme dökmedikten sonra hiçbir anlamı olmayacak. Bu aynen karnınızın acıkıp, ahh bir pizza olsa da yesem demek, ama telefon edip sipariş vermemek gibidir. Yani siz hiçbir şey yapmadan, siparişiniz kapıyı çalıp ben geldim demeyecek. Bu yüzden gidilecek istikamete karar verip, atılacak adımları önceden belirleyip, iyi bir yol haritası çıkarmak sizi hedefe ulaştıracak. 
         
Böylelikle hem gidilecek yol, hem de hedefiniz netleşecek. Neler yapmanız gerektiği ve karşınıza çıkacak zorlukları da öngörebilirsiniz. 
           
Özetle, önce ne istediğinizi detaylı olarak belirtmek, bunun size ne sağlayacağını eklemek, sonra bunun nasıl olacağı sorgusuna girmeden isteğinizin olacağına yürekten inanmak, daha sonra da eyleme geçmek, hedefe varana değin gerekli manevraları yapıp, esneklik göstererek yola devam etmektir. İşte doğru istemenin ayrıntılı formülü. Artık sipariş verebilirsiniz. İlk neyi sipariş edeceksiniz?
 
 
  Sevgilerimle, 
 
  Özlem Okçugil 
  Profesyonel Koç & Nlp Uzmanı
  ozlemokcugil@hotmail.com
 
 
Toplam blog
: 2
: 192
Kayıt tarihi
: 21.09.13
 
 

Özlem Okçugil Uludağ Üniversitesi mezunudur. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre turizm ve te..