Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '07

 
Kategori
Tarih
 

İstemezuk

Osmanlı'dan günümüze süre gelen bir hastalıktır bu İSTEMEZUK. İşimize gelmeyen veya hoşumuza gitmeyen her şeye karşı İSTEMEZUK diye tepki veririz. Avrupalılar, Osmanlılar'dan aldığı bilim ve tekniği geliştirerek medeniyet ufuklarına doğru yelken açmışken, biz ise hala yerimizde sayıyorduk.

Osmanlı Devletini yöneten bazı devlet adamları Batı Medeniyeti'ne adapte olmak için çaba sarf ederken, karşılarında hep İSTEMEZUKçular'ı bulmuştur. Kişisel menfaatler ve taassupluk Osmanlı'nın başına bela olmuştur.

Savaş meydanlarında Osmanlı askeri kılıç sallarken, Avrupalı askerler ise dakika'da 200-300 mermi atan tüfek (ateş kusan borular) ile dakikada yüzlerce askeri yere seriyordu. Bu gerçekleri gören devlet adamları, ne zamanki bu modern silahları almaya kalkışmışsa karşılarında hep bu İSTEMEZUK'çuları bulşmuşlardır. "Niye istemezsunuz?" diye sorulduğuna; "Peygamberimiz bunu kullanmamıştır. Kullanmak sünnet'e uygun değildir" diye ahkam keserlerdi. Hatta bazıları hızını alamayarak "Avrupalı keferelerin icadını kullananlar kafir olur. Bu nedenle İSTEMEZUK."

Avrupa bilim, fen ve teknoloji'de baş döndürücü bir hızla ilerlerken, biz hala 6. yüzyıldaki kırıntılarla kendimizi avutuyorduk. Dünyadan bi haber yaşayan ulema sınıfı, köhneleşmiş Yeniçeri ocağı, "Melekler dişi mi yoksa erkek mi?" diye tartışan ve buna bir çözüm yolu aramaya çalışan medrese ile onun etrafında nemalanan softalar... Hepsi de İSTEMEZUK takımından idiler. Üç kıtaya hükmeden zavallı Osmanlı, bu İSTEMEZUK güruhüna her seferinde boyun eğermiş. Bu boyun eğiş, Osmanlı'nın yıkılışına dek sürmüştür.

Günümüzün moderin Türkiye'sinde de bu İSTEMEZUK'çular birden bire hortladı. Bu İSTEMEZUK'çular her şeye karşıdır. Laiklik İSTEMEZUK. Demokrasi İSTEMEZUK. Gayr-ı müslim İSTEMEZUK. Bizden başkasını İSTEMEZUK. İSTEMEZUK... ve İSTEMEZUK...

Bu İSTEMEZUK'çular korkarım ki, bir gün Türkiye'nin de sonunu Osmanlı Devleti'ne benzetirler...

 
Toplam blog
: 10
: 1041
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Üniversite mezunu olup çeşitli devlet kadamelerinde çalıştım ve halen çalışmaktayım. Nereli olduğ..