Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '10

 
Kategori
İzmir
 

İşten çıkıp konsere gitmek...

İşten çıkıp konsere gitmek...
 

İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası


Sakın zannetmeyin ki sizlere iş çıkışı bir konser hikayesi anlatacağım. Yok öyle birşey..

Biraz daha derinleşelim şehrin üstünde.. İzmir yerel yöneticiler tarafından uzun zamandır, birşeylerin şehri yapılmaya çalışılıyor. Nedir bunlar? Kültür şehri, fuarlar şehri, turizm şehri, expo şehri vs.vs.vs..Bu çalışmalar için devamlı program değiştirip , sürekli şehrin üzerinde uyguladıkları politikaları farklılaştırmaktalar. Sonuçta birşey oluyor mu? En azından benim görebildiğim birşey yok.

Fuarlar şehri olacak olan İzmir modelinde canım fuar alanı betonlaştırılarak büyük holler inşa edildi. Aradan uzun yıllar geçti, bakıyorum şimdi hangi ihtisas fuarında İzmir akla ilk gelen şehir? Cevabınızı duyar gibiyim. Radyo spotlarında hep istanbuldaki fuar reklamlarını duyuyorsunuz değil mi? Çünkü yok. İzmirli yöneticiler bu işi ellerine yüzlerine bulaştırmış durumdalar. Yurtdışındaki " Çiçek Fuarına " giden ekibimizi, aynı fuardan iade-i ziyaret için kimse gelip ziyaret etmemiştir. Olan fuar alanımıza olmuştır. Enternasyonel İzmir fuarı artık yapılmak için yapılıyor. Fuarda Hayvanat Bahçemiz vardı, çocukluğumda en mutlu olduğum yerdi, oraya gitmek için hep uslu dururdum. Onu da aldılar şehrin bir ucuna götürdüler. Nasıl gidilir? Belediye, otobüs tahsis etmiş , arabası olmayan gidebilir. Ama nasıl? 1 saatlik bir yolculuktan sonra.. Ama acele edin geri dönmek için otobüsü kaçırmayın..

Kültür şehir olacak İzmir. Elbet olacak, olmalı da. Ama bu kadar abartılı olmamalı. Bir çok sanat merkezi inşaatı bitti. Organizasyonlar başladı.Maşallah hepsi ücretsiz. Neden ? İnsanların satınalma gücü olmadığı için mi? Yoksa organizasyonların kalitesiz oluşundan mı? Tüm etkinliklere katılan sanatçılarımız bizim için değerli, fakat organizasyonlar ulusal anlamda planlanmıyor. Planlanaması normal , çünkü yapılan iş ulusal çapta düşünülmüyor . Oldu bittiye getiriliyor. Yaptık mı, yaptık. Benim tanıdığım, yaşamak için İzmir'e yerleşmiş bir ebru sanatçısı Büyükşehir Belediyesine başvurdu ücretisiz kurs vermek için. 2 yıl oldu hala cevap beklemekte. Hadi hayırlısı. İzmir'i de Avrupa Kültür Başkenti olarak görme dileği ile....

İzmir'deki ekonomik kalkınmanın kilit taşlarından olan insanların başında gelen yerel yöneticiler ve oda başkanları hergün gazetelerde temcit pilavı gibi aynı şeyi tekrarlayıp duruyorlar. İzmir ekonomisi zorda. Evet çok haklılar. Ama neden? Cevap basit.

Bir limanımız var evlere şenlik. Turist gemileri ile yük gemileri aynı yerde yolcu ve yük indiriyor. Durum rezalet. Gelen her bir turist için ekonomik planımız yok. Turist gelmiş al sana döviz. Ama bkıyorum adamları salıyoruz Kemeraltı'na, Hisarönü'ne dağılıp gidiyorlar, para harcamaya da korkuyorlarda aynı zamanda. En güzel parayı belediyenin gezi otobüsleri kazanıyor. Ama iyi planlanmış bir organizasyon ile bu insanların ekonomimize ciddi katkıları olacağını düşünüyorum.

İzmir Limanının kapasitesizliği sebebi ile Aliağa ilçesinde liman sayısı her geçen gün artmakta. Hazır böyle bir yapılaşma varken konteynır yükleme ve indirme taşımacılığının yönünün Aliağa'ya kaydırılıp Alsancak limanının ise sadece turist gemilerine hizmet veren modern bir liman olması yerinde verilmiş bir karar olacaktır.

İzmir sanayisi için bir kayıp. Bugün okuduğum bir haberde İzmirli bir firma olan Termodinamik firmasının artık Manisa Organize Sanayi Bölgesine taşınmayı düşündüğü yazılmış. Firma Türkiye'nin önde gelen ısıtma firmaları arasında. İstihdam kapasitesi hayli yüksek. Olurda giderse işçileri artık Manisa'da başlayacak çalışmaya ve fabrika bundan sonraki işçilerini Manisa'dan tercih edecek. Bu fabrikaya malzeme satan ve hizmet götüren İzmir firmaları artık bu kazançtan mahrum kalacak.Üzüldüm açıkçası. Çünkü bu ilk değil. Dyo, Schinider Elektrik gibi büyük İzmir firmaları bir bir İzmir'i terk etmiş durumda. Neden acaba? Bunun sorumlularını üç paragraf yukarıda yazdım. Yerel yöneticileler ve oda başkanları.Sadece seçim zamanı projelerini matbuu olarak ortaya koyan ve sonra odalarına çekilip ortadan kaybolan bu zihniyet bu kalelerin gidişini arkalarından bakarak izlemekte.Ve bu sorumluluğun altında ezilmesi gerekenler bu konuda gayet pişkinler. Kale diye yazdım az önce. Neden kale? Gazi Mustafa Kemal Atatürk " Her fabrka bir kaledir " sözü ile konunun önemini gayet net olarak anlatmıştır. Anlayana tabikide

Sevgili okuyucularım. Bu sorunların çözüm makamlarına yükselmek nerdeyse olanaksız. Ya çok paranız olacak veya bir partide ona buna yalakalık yapacaksınız da sizi bir yerlere aday gösterecekler. Ama çözüm var. Bu makamlara bir şekilde yükselmiş olan zat-ı muhteremlere yol göstermek bizim görevimiz olsun. Bilsinler ki takip ediliyorlar , hiç birşey oldu bittiye gelmiyor.

Not : Resimdeki mekan Tatihi Havagazı FABRİKASIDIR. Şimdi sanat merkezi.

 
Toplam blog
: 4
: 1222
Kayıt tarihi
: 29.09.10
 
 

1978 İzmir doğumluyum. Konuşarak anlatmanın etkisini yitirmeye başladığı çağımızda yazarak anlatmayı..