Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '08

 
Kategori
Siyaset
 

İsteyenler... İstemeyenler.

AKP'nin kapatılmasını isteyenler ve istemeyenler...

AKP'yi kapatma davasının başlamasından sonra, birileri gaz pedalına bastı ve gerekli-gereksiz çıkışlar, uyarılar, bildiriler ve muhtıralar birbirini izlemeye başladı.

Bir yandan AKP'nin kapatılmasını isteyenler, öbür yanda kapatılmasını istemeyenler.

AKP'nin kapatılmasını kimler istiyor?

Başta CHP olmak üzere muhalefet (DTP ve biraz da MHP dışarıda tutulabilir belki), Yargıtay, Danıştay, Darbeciler (Silahlı Kuvvetlerin siyasete karışmasını doğru bulmadığım için, bu kurumu muhalifler içinde saymak istemiyorum), bazı üniversite rektörleri ve bazı sivil demokratik kitle ve düşünce örgütleri.

1. Muhalefet (CHP) neden istiyor?

Demokratik açılımlardan rahatsız görünüyor. Cumhuriyeti ve laikliği korumanın yalnızca CHP'ye özel bir görev olduğunu düşünüyor. Ancak, Atatürk'ün "Cumhuriyet rejim demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir" sözünü de fazla dikkate almıyor. Varsa yoksa laiklik, diyor.

Diğer bir neden de, AKP kapatılırsa, koalisyon şeklinde de olsa iktidara gelmek isteğidir (Bu benim düşüncem değil). Bana göre, CHP'nin iktidar olma isteği fazla değil. Çünkü son yaptıkları kongrede, Deniz Baykal, iktidar istediklerini belirten hiçbir şey söylemedi.

2. Yargıtay ve Danıştay neden istiyor?

a. Demokratik açılımların, cumhuriyete ve laikliğe zarar vereceğini düşündükleri için.

b. AKP'nin üzerinde çalıştığı hukuk reformunun, Yasama ve Yürütme karşısında Yargı gücünün etkisini kaybedeceğini düşündükleri için.

3. Bazı demokratik kitle örgütleri neden istiyor?

Bunlardan bazılarının adlarının başında "demokratik" sözcüğü olmasına rağmen, demokratik açılımlara karşı gelmenin kendilerine verilmiş bir görev olduğunu düşündükleri için.

4. Bazı üniversite rektörleri neden istiyor?

Türbanın üniversiteye girmemesi ve basit bir yönetmelik sorunun, siyasal zemine taşınmasından ve ünüversitenin bu zemine çekilmesinden korktukları için.

Bu bloğun yazarı olarak, ben de türbanın üniversiteye girmesini istemiyorum. Hatta daha ileri giderek, kadınların başlarını örtmesini bile hoş karşılayamıyorum. Cahilliğime verin ama, ben baş örtmenin dinsel mantığını çözmüş değilim. Gösterilen din kaynaklı nedenler de beni ikna edemiyor.

AKP'nin kapatılmasını kimler istemiyor?

Dıştan, Avrupa Birliği Amerika; içten DTP ve yandaşları

1. Avrupa Birliği neden istemiyor?

Türkiye'nin, AB kriterlerine uygun demokratik açılımların sekteye uğramasını istemedikleri için. AB'nin düşündüğü, Türkiye, demokratik açılımlara devam ederse, Kıbrıs sorunu onların istediği gibi çözüme kavuşacak, PKK dağdan inecek ve DTP ile birlikte siyasal zeminde daha güçlü bir birliktelik sağlayacak.

2. ABD neden istemiyor?

ABD, AKP'den memnun. AKP, ABD'nin Ortadoğu siyasetini devam ettirecek bir parti. Yarın İran'a yapılacak bir müdahalede Türkiye'yi yanında görmek istiyor. Kuzey Irak Kürt Devleti'nin (Güney Kürdistan'ın) ancak bu hükümet zamanında kuruluşunu tamamlayıp tanınacağını düşünüyor.

3. DTP neden istemiyor?

AKP'den sonra sıranın kendine geleceği için.

Bu konuda, Meclis ve halk ne düşünüyor?

Meclis, AKP + DTP oylarıyla, AKP'nin kapatılmamasından yana bir tavır belirleyebilir.

Halk, yine AKP + DTP + demokrasiyi ilke edinmiş ve bu inançlarından ödün vermek istemeyenlerin toplam oylarıyla % 50'nin üzerinde bir tercihle AKP'nin kapatılmasına karşı tavır koyabilirler.

"Çoğunluk her zaman haklı mıdır ya da her zaman doğru karar verebilir mi?" diye bir soru sorulursa, bu soruya siyasal ve toplumsal açıdan, her zaman "evet" cevabını vermek mümkün olmayabilir.

İsteyenler... İstemeyenler.

AKP'nin kapatılmasından yana olanlar, bunu laikliği ve demokrasiyi korumak için istediklerini söylüyorlar; kapatılmasını istemeyenler, zaman zaman laik söylemlerde bulunmalarına rağmen, görünürde demokrasiyi öne sürüyorlar. Her iki taraf da, demokrasiyi bir "amaç" olarak değil de "araç" olarak görüyorlar. İçinden çıkılması zor bir durum.

Bu zor durumu yaratanlar, AKP'nin kapatılmasını isteyenler ve istemeyenlerdir.

Bence esas zor durumda olan TÜRKİYE'dir.

Nedeni de, çağın gerektirdiği demokratik sistemi kuramamak ve demokrasinin ne olup olmadığını anlayamamaktır.


cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..