Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

İstihbarat uyuyor, terör can alıyor

İstihbarat uyuyor, terör can alıyor
 

İstihbarat, demokratik devlet yapısı içerisinde iç ve dış tehdit unsurlarına karşı devlet ve millet yararına yürütülen bir faaliyettir. Dikta rejimleri için ise istihbarat, diktatörü korumak için kullanılan bir araçtır.

Türk istihbarat kurumları günümüzde askeri ve sivil istihbarat birimleri olarak teşekkül ederken, Askeri istihbarat teşkilatı Genelkurmay Başkanlığı’na, kolluk istihbaratı (Emniyet istihbarat) İç İşleri Bakanlığı’na, dış istihbarat (MİT) ise Başbakan’a bağlı teşkilatlardır.

Türk istihbarat birimleri bazı dönemlerde bazı siyasi gruplartarafından ele geçirilmiş, siyasi iktidarların şahsi kurumları haline getirilmeye çalışılmış hatta halk arasında kabadayı ve mafya uzantılı tanınmış isimler istihbarat teşkilatlarında taşeron olarak zaman zaman kullanılmıştır.

Her şeye rağmen emniyet istihbarat teşkilatı yeterliliği ve dirayetini koruyabilmesine rağmen.. NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip TSK’nın ordu yapılanması ve askeri alanda büyük gelişmeler kaydetmesine karşılık askeri istihbarat birimlerimiz aynı başarıyı yakalayamamıştır. Özellikle son 10-15 yıl içerisinde NATO içerisinde en zayıf istihbarat sistemine sahip duruma gerilemiştir. Bunda siyasi iktidarın asker kelimesi üzerinde duyduğu antipati ve askerler üzerinde kurulan kumpasların ektisi büyüktür.

Bir zamanlar dünyanın en başarılı sayılı istihbarat kurumları arasında gösterilen Türk istihbaratı iki binli yılların başından itibaren istihbarat teşkilatlarımız üzerinde reorganizasyona gidilirken oluşturulmaya çalışılan siyasi vesayet neticesinde teşkilatta yaş ve kuru ayrımı gözetmeden yapılan tasfiye teşkilatı zayıflatmıştır.

Maalesef bugün gelinen noktada başta MİT olmak üzere istihbarat teşkilatlarımız birçok olayda aciz kalmaktadır. Bunda İstihbarat destek birimlerinin (özel istihbarat)  devre dışı bırakılarak tasfiye edilmesinin etkisi de büyüktür. Eski bir teşkilat mensubu olarak bu sözü söylemek beni rahatsız ediyor ancak buda görünen bir gerçektir.

MİT istihbaratta yetersiz kalıyor.

Devletin en önemli istihbarat kurumu olan MİT’in asli görevi içten ve dıştan gelecek tehditlere karşı istihbarat görevini yürütmekle yükümlü bir kurum olmasına rağmen Türkiye’de hemen her gün istihbarat zafiyetinden dolayı ülkede terör saldırıları olmakta, yabancı gizli servis mensupları terör örgütlerinin militanlar sınırlarımızdan her türlü silah ve patlayıcı maddeleri geçirebilmektedir.

Bugün terör konusuna hâkim gazetecilerin dahi adları ve hücre evlerini bileceği DHKP-C örgütünün en basit eylemleri dahi önceden tespit edilememektedir!  

İstihbarat teşkilatlarının birbirleri arasında bölgesel yetki çatışmasına girmesi, aralarında çıkan anlaşmasızlıklar ve bazı konumlarda ortak hareket edememesi neticesinde. Zaman zaman sıkıntılar yaşamakta olup, işin en vahimi ise, bu anlaşmazlıklardan doğan aksilikler kamuoyuna yansımaktadır.

Bunun en vahim örneğinin 2014 Ocak ayının ilk günü bir ihbar üzerine Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde jandarma tarafından MİT’e ait TIR’ın durdurularak aranmak istenmesidir. Bu MİT’in bir acziyettir, bir istihbarat ve güvenlik zafiyetidir. MİT daha kendi aracının güvenliği sağlayamamış ve görevini gizleyememiş, böylelikle devlet sırrı denilen emtia deşifre olmuştur. Bu olayda istihbarat açısından bizim için tartışılacak konu, TIR’lardaki emtia’nın içeriğinden ziyade, MİT’e ait araçların kontrole takılmasıdır.

MİT’in yetersiz kaldığı konu sadece bununla sınırlı değil. Daha birçok olayı sıralayabiliriz.

-Başbakanlık ve devletin sinir noktalarına böcek yerleştiriliyor devlet dinleniyor. İş ayyuka çıkınca farkına varılıyor.

-İnternet fenomeni olan “FuatAvni”  isimli bir şahıs veya kurum devletin aldığı kararları önceden sosyal medya üzerinden duyuruyor bir türlü çözülemiyor.

-Dolmabahçe, Turizm büro, savcı Kiraz, saldırıları, Reyhanlı, Suruç, Ankara mitinglerinde patlayan bombalar gibi daha birçok olayda istihbarat zafiyeti yüzlerce insanın hayatına mal olmuştur.

MİT adeta her işi bırakmış cumhurbaşkanı, ailesi ve sırlarını korumakla meşgul. Devletin bekası,  güvenliği ve sırları Allah’a emanet,  MİT’in başı cumhurbaşkanının sır küpü prensi ise baş tacı kimse laf söyleyemiyor.

İbrahim Halil SİPAHİ

14.10.2015/İstanbul

 
Toplam blog
: 100
: 1366
Kayıt tarihi
: 12.08.14
 
 

Adana'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana'da Yüksek öğrenimini Konya Selçuk Üniversitesi Eğiti..