Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İstihdam Yaratmak; Gelin yeni istihdam oluşturalım 2

1- Sektörün liderlerine franchasing sisteminin desteklenmesi için model üretmeleri teşvik edilmeli. Amerika, Avrupa ve Japon Franchasing zincirlerinin yerine yerel franchasingler deseklenmeli bunlara 3 yıl geri ödemesiz krediler verilmeli. Acil olarakta en az 5000 franchasing açılması için organizasyon yapılmalı. Bunlarada 1500 TL den düşük kira bedeli olan işletmelerden stopaj alınmamalı, muhasebe mali muşavirlik bedelleri vergiden düşmeli, noter şirket kuruluş işlemlerinde harç bedelleri alınmamalıdır. İlk yıl SGK primleri talep edilmemeli… Acil olarakta en az 5000 franchasing ile 50, 000 kişiye iş sağlana bilir.

2- Bedelli Askerlik çıkarılmalı ve tüm bu projeleri finanse etmeli. 27 yaşın üstünde herkesi kapsamalı 3, 500$ x 3 taksit ile ödeme imkanı sağlanmalı…. 1 milyar $ ile bu projelerin bir çoğu için finansman yaratılabilir.

3- Hapishanelerdeki mahkumlar tarım, hayvancılık, kültür ırkı (arıcılık, tohumculuk, vs ) üretim projelerinde çalıştırılmalı ve sigortası devletten sağlanırken 1/3 asgari ücretle işe alınmalı.. Böylece özellikle çalışan insan psikolojisi ile rehabilitasyon sağlanması ve mahküm beyinlerin özgürleşmesi ile birlikte topluma faydası sağlanmalıdır.

4- Devlet uluslar arası lüx Pazar için üretim tesislerin kurulmasını teşvik etmeli dünya sosyetesine yönelik kaliteli işçilikle yapılacak her türlü ürün ve hizmetin gelişmesini sağlamalıdır. Bu konuda handemade denilen 1000 işletmede yaklaşık 10, 000 kişi ye istihdam sağlanabilir.

5- Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tika, İgeme ile ortaklaşa geliştirilecek projelerle dünyada organize edilecek tüm fuarlara katılım sağlanmalı bu katılım Türkiye reklamı, üretimi, hizmeti turizmi içermeli… senede 50000 fuara 1000 kişilik ekiple katılım kendi iş gücünü pazarını tanıtımını sağlayacaktır. 50, 000 fuarda toplam 50, 000, 000 insana Türkiyenin direkt ulaşımı sağlanacaktır.

6- Devlet çok acil olarak sanat camiasının ülke dışındaki etkinliklere katılımı için gerekli prosedürleri kolaylaştırmalı ve dünyadaki organizasyonlarda daha çok temsil için kolaylık sağlanmalı, vergi muhafiyeti oluşturulmalı ve ödüllendirilmeli.. Amerikanın Kültür ekonomisi dikkatle incelenmelidir. Platoların yapımı ve Türkiyede film çekmenin önündeki tüm engeller bir an önce kaldırılmalı ve duyurulmalıdır. 5, 000 sanatçı dünya genelinde senede 50, 000 sergi ve etkinlik düzenlemeli, dünya entelektüelinin Türkiye görüşü değiştirlmeli… senede en az 100 uluslarası filmin bu ülkede çekilmesi sağlanmalıdır.

7- Spor ekonomisi hızlı bir şekilde yasal mevzuatına kavuşmalı, spor meslek liseleri oluşturulmalı buralarda futbol, basketbol, otomotiv sporları, tenis, golf, atletizim, bisiklet gibi sporlarda eğitim yarışma organizasyon yeteneği olan sporcu ve personeller yetiştirilmelidir. Brezilya, İtalya, İngiltere spor akademi ve ekonomileri modellenmelidir. Dünya takımlarına 1 sporcu verecek hale geldiğimizde konuşulacak çok şey kalmamış olacak.

8- Bilişim teknolojileri, İnternet, Web Teknolojilerinin kullanımı ve ekonomik değer yaratımı için entegrasyonlar hemen ücretsiz hale getirilmelidir.

9- Tren Fuar Projesi, Gemi Fuar Projesi, Sabit Türk Fuar Projeleri acil olarak tekrar harekete geçirilmelidir. Dünyadaki Turistik merkezlerde Türk Festivalleri teşvik edilmelidir. Tanıtılmalıdır.

10- Acil olarak ekonomik ve hukuksal genel af çıkarılmalı. Devlet 2 yıldır faaliyetine devam etmeyen tüm şirketleri resen kapamalı, alacaklarından vaz geçmeli, 5 yıldan eski amme alacaklarını silmeli. 1998 – 2001 – 2007 – Küresel kriz süreçlerinde ortaya çıkan ekonomik suçlar, dolandırıcılık, çek, senet, kredi davaları kapatılmalı yada şartla Salı verme uygulanmalı. Vergi barışı çıktı vatandaşta para yok, sicil affı vatandaşta para yok, sigorta affı vatandaşta para yok., varlık barışı yasa yok.. işçi çıkarma iyide yasal düzenleme yok.. Bu yüzden tüm bu sistem belki parasal ve devlete karşı işlenmiş suçlarıda kapsayacak şekilde genel bir af çıkarılması lazım.

AB Fonlarının alınması için projlerin hızlandırılması gerekmektedir.

Japoın ekonomisindeki ve dünya ekonomisinde nakit varlıkların yatırım alanı için Türkiye seçilmeli özendirilmelidir. Yap işlet ve devret modeli ile Tren, hızlıtern, havaalanı kredileri, alternatif enerji yatırımları yapılması sağlanmalıdır.

Deniz varlıklarından değer yaratmak için özellikle balıkçılık desteklenmeli 1, 000 teknenin tekrar verimli hale getirilmesi sağlanmalı daha önemliside katmadeğeri yüksek ürünlere geçilmelidir. Balık yağı, Konserve, Gübre vs…

Milliemlak elindeki tüm gayri mekuller 20 yıl taksitle faisiz halka satılmalıdır.

İşe yeni alınacak her elemanın SGK primi 1 yıl boyunca affedilmelidir.

Açılacak ihalelerde yerel şirket zorunluluğu getirilmelidir.

Açılak büyük ihalelerde ve alımlarda %50 yerli malı zorunluluğu getirilmelidir.

Kaçak işçi akışı durudurulmalı. Ermeni, Azeri, Rus ve Gürcü kaçak işçilere göz yumulmamalıdır.

Atıl devlet binaları, Vakıf binaları, Belediye, Sendika, Dernek Binaları yatırımları acil olarak mesleki eğitim projelerine ücretsiz tesis edilmeli.

 
Toplam blog
: 7
: 421
Kayıt tarihi
: 13.05.09
 
 

Ardini IŞIK, 37 Yaşındayım, Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum.Bekarım..