Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '08

 
Kategori
Güncel
 

İstikbal Göklerdedir'in konuğu Sayın Talip Bölükbaşı

İstikbal Göklerdedir'in konuğu Sayın Talip Bölükbaşı
 

Kanal B'de Sayın Jülide Gülizar'ın sunduğu "İstikbal Göklerdedir" in konuğu Sayın Talip Bölükbaşı


"Rahat uyu aziz şehidimiz. Ülkenin ormanları için ölen tüm şehitlerimizle birlikte. Emanet emin ellerde. Yeşil sevgisi ile dopdolu, yurtsever bir gençlik yetişiyor. Sizlerin ışığınızla aydınlanan yolda yürüyecek ve ülkesine, değerlerine sahip çıkacak bir gençlik."

Kanal B'de "İstikbal Göklerdedir" adlı programına bu cümlelerle başladı Sayın Jülide Gülizar.

Blog yazarımız, arkadaşımız, dostumuz Sayın Talip Bölükbaşı ana sayfada "Seyir Defteri'ne" kısa bir yorum yazmıştı.

" Sevgili Milliyet Blog Dostlarım, 6 Mart Perşembe günü saat 11:00 de, Kanal B'de, "İstikbal Göklerdedir" programında Sayın Jülide Gülizar'ın program konuğu olacağım. MB sayfalarında yazdığım; Orman Yangını Şehidimiz, Orman Mühendisi, Yangın Uçağı Pilotu, Sevgili Selim Yıldız'ı konuşacağız. İzlersiniz değil mi?"

Daha sonra Sayın Jülide Gülizar programına devam etti:

- Kanal B'nin "İstikbal Göklerdedir" programına hoş geldiniz. Bugün çok da iç açıcı olmayan bir konumuz var. Konuğumuzla birlikte sizlere onları anlatmaya çalışacağız. Onları derken verdiğimiz şehitleri, yangınlarda, yangın söndürme pilotlarından şehit olarak verdiklerimizi konuğumuz ile birlikte anlatacağız.

Konuğumuz, Talip Bölükbaşı, Türk Hava Kurumu Çankaya Şubesi Başkanı... başka bir çok niteliğiniz var da...

- Estağfurullah, Türk Hava Kurumu Genel Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi'yim aynı zamanda.

Sayın Jülide Gülizar programın başında okuduğu yazı ile ilgili Sayın Talip Bölükbaşı'ndan bilgi isteyince, yazarımız yazısının "Uçantürk" dergisinin orman yangınları özel sayısında ve aynı zamanda Milliyet Blog'da da "Rahat uyu aziz şehidimiz" başlığı ile yayınlandığını, ve bu yazısında 12 Haziran 2003 tarihinde İzmir/Aliağa-Güzelhisar köyündeki orman yangını söndürme çalışmalarında şehit olan Selim Yıldız'ı anlattığını söyledi. Daha sonra Sayın Jülide Gülizar'ın sorusu üzerine bu güne kadar THK yedi pilotunu şehit verdiğini, 1988 yılında Çanakkale'de Ahmet Turanlı Uluğ'u, 1989 da İzmir'de Zamir Koşar'ı, 1991 de gene İzmir'de Günay Tunca'yı 1995 de orman yangını eğitiminde Serhat Uzun'u, 1996 da İzmir'de bir orman yangınında uçağı düşen Saffet Keven'i, 1996 da istanbul'da Melih Sakin'i ve 2003 yılında da Selim Yıldız'ı kaybettiklerini söyledi.

Daha sonra Talip Bölükbaşı Selim Yıldız'ın ilginç yaşam öyküsünden bahsetti. O büyüyünce hem orman mühendisi hem de pilot olmak istermiş. Bunları Selim'i kaybettikten sonra Adapazarı'nda yaşayan ağabeyi ile yaptıkları sohbetlerde öğrendiğini söyleyen Talip Bölükbaşı;

-"Selim, gerçekten önce orman mühendisi sonra da pilot oluyor ve yaşamında en çok sevdiği şehir İzmir ve İzmir'de yaşamına veda ediyor. İlginç bir yaşam hikayesi" diyerek

"Havadan yangın söndürme pilotlarımız canlarını dişine takarak ama bir ülke savdası ile bu işi götürüyorlar. Geçtiğimiz yıl komşumuz Yunanistan'da büyük bir orman yangını yaşandı. Bizim yedide bir toprak büyüklüğümüze sahip Yunanistan'da; bizim elimizdeki 13 yangın söndürme uçağına karşılık bazı kaynaklara göre 54 bazı kaynaklara göre de 56 yangın söndürme uçağı bulunuyor. Uçakların kabiliyetleri bizim uçaklarımızdan farklı, hem suya hem karaya inebilen uçaklardan da ellerinde var. Sivil halktan 61 vatandaşını kaybeden Yunanistan'da Yunanlı pilotların başarısı pek kayda değer görünmedi."

Sayın Jülide Gülizar, orman yangınlarının haberlerde her zaman 'Ciğerlerimiz yanıyor' başlığı ile verildiğini ve gerçekten ormanlarımızın ciğerlerimiz olduğunu vurgulamasıyla "Ciğerlerimizin daha az yanması için 10 programdır yangın söndürmeyi anlatıyorum. Çünkü bir kampanya açıldı, istenen hızla gitmiyor" dedikten sonra anfibik uçak ve onun özelliklerine değiniyor. Diğer yandan Sayın Talip Bölükbaşı da ormanlarımızın kasıtlı yakıldığı, ormanlık alanların orman vasfını yitirdiği gerekçesi ile de satılmasını dile getiriyor.

Söz orman yangınlarından açılmışken Sayın Jülide Gülizar Sayın yazarımız Talip Bölükbaşı'nın yazısının ilk paragrafından başlayarak Aliağa/İzmir'deki orman yangınının nasıl başladığını "Uçantürk" dergisinden okuyor.

- " 12 Haziran 2003 günü saat 14:00 - 14:30 sularıydı. Aliağa ilçesi Güzelhisar köyünde 35 yaşlarında Ayşe çakır ekmek yapmak için ..... yanıyor, koşun söndürün..." Talip bey söz alarak;

- " Ben bu olayı Ayşe Çakır'dan dinledim. Selim'in düştüğü yere Orman Bakanlığı bir anıt yaptı, Selim'in anısına. O anıtın açılışında Ayşe Çakır'la tanıştım. Güzelhisar köyünden, iyi niyetli bir köy kadını, çocuklarına ekmek pişirmek için ateş yakıyor, ama evinin çok yakınında bulunan genç bir orman var, daha 20 yaşında, ama şimdi yok.Selim bir orman mühendisi, bir pilot ve bir orman yangınında hayatını kaybediyor.

Selim Yıldız'ın askerliğini havacı olarak İzmir/Gaziemir'de (asteğmen olarak) yaptığını ve yaşamındaki sonraki gelişmeleri de blogunda yazdığı gibi anlatıyor Sayın Talip Bölükbaşı.

Sayın Jülide Gülizar yangın uçağı için başlatılan ve yavaş giden kampanyayı hızlandırmak, orman yangınlarını ve sonuçlarını, orman yangınlarını söndürmek için canları pahasına çalışan pilotlarımızı bütün bu olayları anlatmak için bu programını yaptığını ve THK'nun şehit pilotlarını da bugünkü programlarında anmak istediklerini söyledi. Sayın Talip Bölükbaşı da duyarsız bir toplum yaratılmak çabasının maya tuttuğunu, 1980 sonrasında gençliğin apolitize edilmesiyle yurtseverliğin tukaka olması ve magazin kültürüyle yetişen bir toplum olduğumuzu söyledi.

- "Gençleri de suçlamamak lazım, bizler de bundan büyük bir keyif alır hale geldik. Ülke sorunları artık bizi pek ilgilendirmiyor gibi. Böyle bakılıyor olaylara, Sağolun sizler sayesinde bu konu gündeme geliyor. Biz yaklaşık bir yıldır yangın uçağı kampanyamızı anlatıyoruz. Burada da söylemek istiyorum. Tüm bankalarda THK'nun kuruluş tarihi olan 1925 no.lu hesaba yatıracağımız paralarla ülkemizin ciğerlerini kurtarabiliriz, bizden sonraki kuşaklara teslim aldığımız emaneti biraz daha eksilterek vermiş olabiliriz. Oysa bunu çoğaltarak teslim etmek çok daha anlamlı olurdu.

Bir de tüm GSM operatörlerinden 3919 a YANGIN yazıp kısa mesaj gönderdiğimizde faturalarına 6.00 YTL lik bir ücret yansıyacak. Bu konuda da halkımızın duyarlı olması gerekir gibi geliyor bana. Bu ormanlar bize ve bizden sonraki kuşaklara da çok gerekli.

Son olarak Sayın Jülide Gülizar programın başında kendisinin okuduğu metni bir kez de yazarımız Sayın Talip Bölükbaşı'dan okumasını istiyor. Memnuniyetle evet diyen Sayın Talip Bölükbaşı'dan metni bir kez daha okuyor;

"Rahat uyu aziz şehidimiz. Ülkenin ormanları için ölen tüm şehitlerimizle birlikte. Emanet emin ellerde. Yeşil sevgisi ile dopdolu, yurtsever bir gençlik yetişiyor. Sizlerin ışığınızla aydınlanan yolda yürüyecek ve ülkesine, değerlerine sahip çıkacak bir gençlik."

Sayın Jülide Gülizar havacılıkta kadın şehitlerimiz olduğunu, onları da bir başka programda anmak için sayın Talip Bölükbaşı'dan söz almak istedi. Talip Bey bu konuyu geçen yıl kadınlar günü nedeniyle Milliyet Blog'da yazdığını ve Eribe Kartal'ı anlattığını, çoğu kimselerce Eribe Kartal'ın Eribe Hürkuş olarak bilindiğini ancak doğrusunun Eribe Kartal olduğunu, Kartal soyadını da dayısı Vecihi Hürkuş tarafından alındığını açıkladı.

Sayın Jülide Gülizar orman yangınında şehit olan pilotlarımızı bir kez daha anmamız için isimlerini Talip beyden tekrar okumasını rica etti. Talip bey isimleri tekrar okuduktan sonra yazarımıza teşekkür eden sayın Jülide Gülizar sözlerini şöyle tamamlayarak programını bitirdi.

" Sevgili izleyiciler, biliyorsunuz programımızın adı "İstikbal Göklerdedir". Bu göklerdeki istikbali keşfetmek isteyen gençlere sesleniyorum. Hazırsanız, keşfe hazırsanız, gideceğiniz adres doğru Türk Hava Kurumu."


Sayın Talip Bölükbaşı'nın, Şehidimiz Selim Yıldız'la ilgili yazısı:

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=50599


 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..