Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '09

 
Kategori
Güncel
 

İstiklal Marşı ve Atatürk Tartışmaları

İstiklal Marşı ve Atatürk Tartışmaları
 

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik sözleri siyaset gündemine bomba gibi düşen TBMM Eski Başkanı AKP Milletvekili Bülent Arınç bu kez özel toplantılara ve lig maçlarına İstiklal Marşı ile başlanmasını eleştirdi, bu '12 Eylül'den kalan bir alışkanlık' dedi.

Birçok haber bülteninde ve gazetelerde aynen yukarıdaki biçimle yer alan konuşmanın aslında devamı vardı.

Peki, devamı neydi?

TBMM eski Başkanı, AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Platform Adana'nın organize ettiği 'Demokratikleşme ve Ekonomi' konulu konferansta konuştu. Adana Serbest Muhasebeciler ve Müşavirler Odası Sosyal Tesisleri'nde 200 kişinin katıldığı toplantıda söz alan Arınç, resmi bayramlar, resmi törenler ve milli maçların dışında özel toplantılar ve törenlerde saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı okunmasını gerek olmadığını söyledi. TBMM Başkanı olduğu sırada Yaşlılar Günü nedeniyle bir huzurevine yaptığı ziyareti örnek gösteren Bülent Arınç, toplantıyı başlatan kişinin salondakileri saygı duruşu ve İstiklal Marşı'na davet ettiğini, özürlü yaşlıların başkalarının yardımıyla ayağa kaldırıldığını, kalkacak durumda olmayan insanlar olduğunu zorlandığını anlattı.

Sadece ilk paragraftan yapılan haberle tüm konuşmadan yapılan haber arasında dağlar kadar fark var.

Bülent Arınç’ı sevip sevmemek çok da önemli değil. Önemli olan ne söylediğini ve neden söylediğini anlayabilmek.

***

İstiklal Marşı konusundaki çıkışına bende aynen harfi harfine katılıyorum. Neredeyse amatör küme maçlarında bile İstiklal Marşı ile maç açılışı yapılıyor. Sağda solda her türlü organizasyonda İstiklal Marşı söyletilerek İstiklal Marşı’nın anlamı daraltılıyor, önemi değerini kaybediyor.

“Vur deyince öldüren” bir millet olduğumuz için benzer durumu “Atatürk” adında da yaşıyoruz. Her ilde onlarca “Atatürk Caddesi”, “Atatürk Bulvarı” gibi isimlerle anılan yerler var. Hangisi Atatürk’ün büyüklüğüne hizmet ediyor.

Kaldırımı olmayan caddeye “Atatürk” adını verseniz ne olur vermeseniz ne olur?

Önemli olan Atatürk’ün adını Atatürk’e yarışır bir yere vermektir.

***

Konya Atatürk Stadı, Bursa Atatürk Stadı, İzmir Atatürk Stadı, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı, Antalya Atatürk Stadı, Eskişehir Atatürk Stadı, Sakarya Atatürk Stadı, Denizli Atatürk Stadı, Kayseri Atatürk Stadı (yıkıldı), Rize Atatürk Stadı, Giresun Atatürk Stadı, Elazığ Atatürk Stadı…

Daha saymaya gerek yok 81 vilayetin yarısında Atatürk Stadı var. Atatürk’e yaraşan stad var mı?

***

İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’na gömülen paraya rağmen stad özelliği sağlanamadı. Rüzgâr yiyen stada futbol maçları oynanmıyor.

***

Demek istediğim şu: Sağa sola “Atatürk” ya da önemli kişilerin adını vermekle olmuyor. Düzgün örnek bir iş olsun Atatürk’ün adını oraya verelim.

Kaldırımı olmayan caddeye, asfaltı olmayan bulvara, seyircisi olmayan stada “Atatürk” adını verip Atatürk’ün maneviyatını kirletmeyelim.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..