Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '17

 
Kategori
Tarih
 

İstiklal Marşımız

İstiklal marşının yazıldığı dönemleri Allah milletimize tekrar yaşatmasın. O dönemleri kitaplardan okuduğumuz kadar bilebiliyoruz.

Okullarda dinlediklerimiz kadarıyla tarihi serüvenini öğrendik.  Her vatandaşımızın istiklal marşı şairimizin yaptığı fedakârlığı okumalı, öğrenmeli ve zihnine yerleştirmelidir.

İstiklal marşımızın ehil kişilerce okunduğunda dinlemek insanı farklı dünyalara götürüyor. 1981 yılında beden eğitimi derslerinde yanılmıyorsam “istiklal marşı “ ve” gençliğe hitabe “ ezbere okunacak kuralı vardı.

Beden eğitimi dersinde öğrenilen konuların yanında öğretmenin huzurunda ezbere okunurdu. Yıllar geçti. Her öğrencide mecburen ezberlemeye çalışmıştı.

Günümüzde bazen sokak röportajların a bakınca insan hayret ediyor. Giyimiyle kuşamıyla bilgili olduğu imajı olan kişiye sorulunca afallayıp kalıyorsunuz.

İstiklal marşının on kıtasını değil, bir kıtasını okur musun diyor spiker ne yazık ki iki kelimeyi bir araya getiremiyor insanlar.

Böyle kimilerinin diliyle o mu okuyacak dediğimiz insanlarsa çatır çatır okuyor. Vatan sevdası, millet sevgisi, din inancı, mukaddesata hürmet, şehitlerin ruhuna saygı için istiklal marşımızın hiç olmasın iki kıtasını bilmeliyiz.

Gençlerle bağımızı gerçekleştiren en büyük değerlerimizden olmalıdır istiklal marşımız. Türkiye cumhuriyeti vatandaşları olarak “istiklal marşımızın nasıl okunması ve nerelerde okunması gerekiyorsa kesinlikle okumalı ve okunmalıdır”.

Büyük ortamlarda istiklal marşımızın ses sistemleriyle okutulması uygun ama çok kalabalık olunmayan, geniş ortamda değilse insanlar ses sistemine gerek yok.

Ses sistemi olduğu için maalesef sadece çoğu insanımız dudağını kıpırdatıyor gibi geliyor bana. Kalabalığa bakıyorsun epey insan var. İstiklal marşını söylerken dinliyorsun aynı insan grubunu ne yazık ki, çok az insanın sesinden daha az ses çıkıyor.

Sesini esirgeyen, istiklal marşımızın okunuşunda yürekten, kalpten, candan söylemli insanımız. Cephelerde aç susuz yaşayanların, mücadele edenlerin ruhu için, özgürlüğümüzü haykırmak için en gür şekilde söylenmeli istiklal marşımız.

İstiklal marşımız okunurken, okurken öyle gür okunmalı ki, şehitlerimiz, istiklal marşına emeği geçenler işte ben, biz bunlar için mücadele ettik. Hakkımız helal olsun dedirmeliyiz.

Üç yüz kişiden üç kişinin sesi çıkmamalıdır. Bu ülkenin insanı istiklal marşının şairinin paraya ihtiyacı olduğu halde parayı almadığını bilmelidir.

Kanunla verilmesi gerektiği söylenmesine rağmen kabul etmeyen milli şairimizin ruhuna gereken hediyeyi gönderelim dememe gerek yok.

Savaş yıllarında, imkanların kıt, düşmanların kavi olduğu, ayakkabılarını fotoğraflarda görünce gözlerin yaşardığı o kahraman ecdadımıza en büyük iyiliğimiz, hatıralarına sahip çıkmak ve ruhlarına sureler okumaktır.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..