Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

İstiridye Börek

İstiridye Börek
 

muhteşem ikili


Merhaba,

Börek & Ayran.İşte size muhteşem bir kombinasyon. Türk mutfağı börek  çeşidinde oldukça zengindir. Her yörenin muhakkak meşhur bir böreği vardır. Genelde de bu börekler  elde açılan cinsindendir. Bu yüzden yufka böreğine rağbet azdır. Ama ben genelde  mutfakla yeni tanışanlara  çarçabuk yapılacak, onları bunaltmayacak tarifler vermekten yanayım. Biz şimdi en pratiğine kaçalım ve son zamanların popüler  yufka sarma şekillerinden olan  istiridye formunu birlikte yaratalım.

Malzemeler: 3 yufka, peynir, maydanoz, süt, 3 yumurta, sıvı yağ

Yapılışı : Yufkalar 4 e bölünür, büyükçe bir bardak (kulplu kupa)  3/4 ü süt olmak kaydıyla bardak  sıvı yağ ( 1 fincan) ve 2 yumurta ile tamamlanır. Çatalla çırpılır. İç malzemesi de ayrı bir kapta ufalanmış  peynir ve maydanoz olarak harmanlanır.Yufkanın bölünen parçalarından biri alınır, sivri kısmı yukarı, yuvarlak kenarı sizden yana olacak şekilde masaya konur. Üzeri bardaktaki sos ile her tarafına gelecek şekilde  ıslatılır. Daha sonra yufkanın tepe,  yani sivri kısmından kendinize doğru büzerek çekiyorsunuz ve iç harcını orta kısma istediğiniz miktarda koyuyorsunuz. Sonra yanlarından katlayıp sigara böreği sarar gibi sarıyorsunuz ve ters çeviriyorsunuz. Kalan 11 yufka parçasına da aynı işlemi uygulayıp artan sosunuz varsa üstlerine gezdiriyorsunuz. Ayrıca  1 yumurtanın sarısını üstlerine sürüp  fırın kağıdı üzerine aralıklı diziyoruz. 180 derece fırında üstleri kızarıncaya kadar tutuyoruz. Siz iç harcını ıspanaklı, kıymalı, sosisli, patatesli  de yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.