Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '16

 
Kategori
Sinema
 

İstismarlarla dolu ölüm ve ötesi

İstismarlarla dolu ölüm ve ötesi
 

ölümveötesi


Günümüz sinemasında sabit bir türe bağımlı kalmak aslında tam anlamıyla yeterli olmazken, türe bağlı kalanlar ise alışılmış formülleri yıkmayı amaçlıyor. Şok eden olaylar, ilginç numaralar vs. Tabi bunlardan en çok nasibini alan ise kuşkusuz korku sineması oluyor. İşte,İspanyol yapımı "Ölüm ve Ötesi" de bunlardan biri. Bir bakıma son dönemde bir çok türde rastladığımız istismar sinemasını bu sefer morg ortamına taşıyor.

o¨lu¨mveo¨tesi3

Ölüm ve Ötesi'nin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse;ünlü ve çok güzel bir aktris olan Anna Fritz, beklenmedik bir şekilde hayatını kaybeder. Cesedinin bulunduğu hastanede çalışan Pau, cesedin fotoğraflarını çekip iki yakın arkadaşını morga çağırır. Anna'nın bedenine tecavüz eden gençleri ise korku dolu anlar bekler.

Tecavüzden sonra gelen gerilimi konu alan  filmde, tüm bu sansasyonel açıklamalar bir tarafa  aslında fikirle bütünleşen ilginç bir malzeme daha var. O da sadece filmle bağlantılı olmayan ünlü kültürü. Bilirsiniz, güzel mankenler, seksi film yıldızları popüler kültürde aslında bir bakıma arzu nesnesi haline gelmiştir. İşte filmde tam bu noktadan ilerlemeye başlıyor. Bu iletişim, istek, arzu aslında gerçek hayata çok fazla yansıyan şeyler olmasada yine de Ölüm ve Ötesi ufaktan kışkırtıcı yanları ile hedefi tutturuyor. Ancak bu yeterli olmuyor. Çünkü oldukça basite indirgenmiş bu senaryo ve ana fikir ilerledikçe  film izleyicinin ayağına dolanmaya başlıyor.

o¨lu¨mve o¨tesi1

Film ilerledikçe akıllara takılan sorularda gittikçe çoğalıyor. Özellikle Anna'ya tecavüz edilirken birden Anna'nın hayata dönmesi gibi. Bu konuda ne tıbbi ne de metafizik açısından bir açıklama getirilmiyor. Bu da yetmezmiş gibi Anna filmin büyük bir bölümünü yatarak hareketsiz bir şekilde geçiriyor ve Pau ve arkadaşlarında bir panik hali alıp başını gidiyor.

İşe birazda korku ve gerilim açısından baktığımız zaman ise olayların tek bir mekanda geçmesi, sürenin oldukça kısa olması ve morga her an Pau ve arkadaşları dışında  birilerinin gelecek olması  elbette gerilimi bizlere üst seviyede yaşatıyor. Bu da akıllara tecavüzün failleri yakalanacak mı sorularını getirerek bir bakıma seyircide tecavüzü ve faillerini özdeşleştirme algısı yaratıyor.

o¨lu¨mve o¨tesi2

Artık filmin sonuna geldiğimiz zaman ise zayıf kalan senaryo, donuk oyunculuklar ve mekanı tam anlamıyla kullanamayan görsel tasarım gibi daha bir çok şeyi hesaba kattığımız da ise aslında filmin elle tuttulur bir yanıda kalmadığını açıkça görüyoruz.

o¨lu¨mve o¨tesi4

Son olarak medyada ki haberlere göre ve filmin dikkat çeken fragmanına baktığımız da ise Ölüm ve Ötesi'nin bu kadar ilgi görmesinin kendisinden çok yarattığı cinsel istismar olduğunu görmek ise son derece şaşırtıcı.

 

 
Toplam blog
: 8
: 194
Kayıt tarihi
: 29.05.15
 
 

İstanbul Gelişim Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık mezunuyum. Asıl mesleğim e-ticaret ve sm..