Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '14

 
Kategori
Yazılım
 

İşverenin freelance konusunda çekinceleri

İşverenin freelance konusunda çekinceleri
 

Programlarmısın


Freelancer ile çalışma tecrübesini yeni yaşamaya başlayan işverenlerin kafasında bir çok soru işareti oluşması gayet normal. Verilen bir proje ilanı için freelancer teklifleri arasından seçim yaparken sağlam bir sistematik izlenmesi gerekiyor. Zira, başvuru yapan ve ilgili işi çok iyi yapabileceğini söyleyenler arasındaki farkı analiz etmek pek kolay değil.

O halde işveren nasıl seçim yapacak? Bu sorunun doğru cevabı için işveren ve freelancer arasındaki iletişimi ve çalışmayı koordine ve kontrol edecek bir mekanizmaya ihtiyaç var. Bu mekanizma hem işvereni hem de yazılımcıyı korumalı. Bu yazıda işveren penceresinden baktığımız için gelin bu mekanizmayı işveren odaklı inceleyelim:

  1. İşverenin daha rahat seçim yapabilmesi için yazılımcıların önceki projelerine ilişkin portföylerin ve o işler için ilgili işverenden aldığı puan/yorum detaylarının sunulması lazım.
  2. Yazılımcının aldığı işi bitirmeme/bitirememe durumunda işverenin para kaybına uğratılmaması gerekli.
  3. Yazılımcının çalışması esnasında ve tamamlandıktan sonra ortaya çıkan ürünün test edilmesinde ve değerlendirilmesinde işverene destek verilmesi önemli.
  4. İşverenin teklifler arasından seçim yapmakta zorlandığı durumlarda yazılımcıları daha rahat değerlendirebilmesi için bazı kriterler sunulması lazım.
  5. İşveren ve yazılımcının anlaşmazlık yaşadığı durumlarda çözüme ilişkin bir hakemlik faaliyetinin yürütülmesi zorunlu.

Saydığımız bu 5 madde, her durumda ve koşulda yürürlükte olmadığı sürece yapılan çalışmaların sağlıklı sonuçlanması da hep risk altında kalacaktır.

Bir sonraki yazımızda da freelancer penceresinden bakmayı deneyelim.


http://www.programlarmisin.com

 
Toplam blog
: 7
: 107
Kayıt tarihi
: 07.02.14
 
 

Bundan 12 sene önce kariyerime ilk başladığım yıllarda üniversiteyi de birinci bitirmenin etkisiy..