Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '15

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İşverenlerin daha iyi çalışana gizlice farklı ücret vermeleri doğru bir uygulama

İşverenlerin daha iyi çalışana gizlice farklı ücret vermeleri doğru bir uygulama
 

Türkiye’de yeni yeni duyuyoruz bunu. Belki eskiden de vardı bilmiyorduk. Yetenek ve güç değil de var olan yeteneği ve gücü ile iyi niyet göstererek kendini daha fazla işine veren çalışanı bilgili ve dürüst işveren hem hakkını vermek hem biraz da teşvik etmek amacıyla kendince ödüllendiriyor.

Bazı işyerlerinde herkesin aynı maaşı aldığını sanırsınız ama değildir. Patron gizlice çalışmasını beğendiği elemanına üç beş kuruş farklı maaş verir. Eğer tespit doğru yapılıp adil davranılırsa bu çok doğru bir şeydir. Çünkü Kerim Korkut’a göre hak edene ayrıcalık yapılması eşitlik ilkelerine aykırı değildir.

Biliyorum sizler diyeceksiniz ki “önce doğru dürüst maaşını versin de…” Haklısınız ama işte işi bile, çalışma hayatından gelmiş hakkaniyetli işverenler de oluyor. Sayıları az ama yine de var. Burada önemli olan tespiti doğru yapmak, haksızlığa meydan vermemek.

Bir de teşvik edilenin kendisine farklı maaş verildiğini bilmesi, diğerlerinin ise bunu asla bilmemesi lazım. Kimse kusura bakmasın herkes hakkı/çalışması kadar. Farklı maaş dedikse atla deve değil birkaç kuruş fazla.

Futbolcularda olduğu gibi. GS’ da Sneijder ile Sabri’nin oynadığı oyun aynı mı? Elbette aldıkları para da farklı olur. İş hayatında da performansa göre ücret verilmesi bence adildir. Yalnız insanların yetenek ve güçleri farklı olabilir. Burada farkı sadece iyi niyetli çaba yaratmalıdır.

Zaten yazılarımızdan hatırlanacağı üzere Kerim Korkut’a göre bir işyerinde düşük performansa sahip çalışanın yaptığı iş işyerindeki en düşük ve en yüksek performansların ortalamasının %75’inden az olamaz. Olursa kişi kötü niyetlidir ya da çalışmaya uygun değildir. Bu durumdaki kişiler çalıştırılmazlar. Tespiti zor ama gerekli.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..