Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '13

     
    Kategori
    Çalışma Yaşamı
     

    İşverenlerin yaptığı hatalar

    Tutmayacağı sözler verme

    Bazı işverenler veya yöneticiler (özellikle kurumsallaşmamış yerlerde) iş yetişmediği zaman veya herhangi bir konuda sıkıntıya düştükleri zaman, zam, pirim, tatil vb bir sürü sözler vermekte ve bu sözleri tutmamakta/tutamamaktalar. Bunun sonucu olarak çalışanlarda işten/iş yerinden soğuma ve işverene güvensizlik oluşmakta ve iş performansı düşmektedir.

    Mesai dışında toplantı

    Bazı işverenler çalışma kaybı olmaması için toplantıları mesai dışına almaktadır. Bu işveren için mantıklı gibi görünse de aslında bütün sektörlerde verimi düşürecek bir şeydir. Evine geç giden bir insanın yarın işe dinlenmiş bir zihinle gelmesini bekleyemezsiniz veya öğle arası tatilini yediğiniz bir çalışanın öğleden sonra çalışmasını bekleyemezsiniz.

    İzin Vermemek

    Eğer çalışanlarınızdan birisi teknik bir seminere gitmek için izin istiyorsa ihtiyaç duyduğu ya da merak ettiği bir teknolojiyi öğrenme için izin istiyordur. Teknik seminerler deniz kenarında banklarda yapılmaz ve bilgi edinilmesi için ilgi gerektirir. Dolayısıyla çalışanınız aslında izin kullanmamıştır, çalışıyordur belki de işte olduğundan daha dikkatli ve istekli şekilde. Çalışanınızın bilgisi şirketinizin bilgisinin kümülatif toplamına katkı demektir. Eğer o izni vermezseniz çalışanınızın hışmına uğrarsınız. Kafası o seminerde olan çalışan asla işe konsantre olamaz.

    Giriş çıkış saati kontrolü

    Bu kontrol belki fabrikalarda kullanışlı bir yöntemdir. Ama bu sektörde çalışanı sıkmak dışında hiç bir işe yaramaz. Şunu unutmayın siz giriş çıkış saatlerini kontrol ederseniz çalışanlar da eder. Nasıl mı ? Bence bunu siz düşünün.

    Çalışanların işlerini sahiplenme

    Bu ise bir çok yöneticinin farkında olarak veya olmayarak yaptığı bir hatadır. Çalışanların yaptığı işleri yöneticiler kendileri yapmış gibi göstermeye çalışır.

    Çalışanın işini küçük görme

    Bu da başka bir hata. Sektördeki bir çok yönetici yaptığı işi bilmez ve kendince yorumlarda bulunur.

    3 satır kod ile çözersin

    5 dakikalık iş

    Küçücük iş hala bitmedi mi ?

    Çok basit bir şey

    Yazılım işi boyacı küpü değildir, daldır çıkart olmuyor, olamıyor.

    Çalışanın tüm mesaisinde işine odaklanmasını bekleme

    Bu zaten mümkün değil. Hastalık dışında bir şeyi sürekli düşünemezsiniz. Şirketlerin monoton işlerde çalışanlarını göz önüne aldığımızda (örneğin şoför, hizmetli, sekreter...) gerçekte yapılan iş mesai süresinin yarısı tutmaz ama kimse de fazlasını beklemez.  Dikkatinizi sürekli odaklayarak 8 saat geçirebildiğinizi düşünebiliyor musunuz? İyi bir çalışanınız iyi olmak için sürekli makaleler okumak zorunda, sürekli yeni şeyler deneyip öğrenmek zorundadır. Siz bunlara onay vermezseniz en iyi çalışanınız ya iş değiştirecektir yada yarın vasat bir çalışan, ertesi gün vasatın altında bir çalışan olacaktır.

    Bunu niye bilmiyorsun ?

    Bu cümle de çok saçma bir cümledir. İşverenler çalışanlarına bildikleri için maaş öderler. Bilmediklerimiz için maaş ödemeye çalışsanız paranız yetmez

    Çalışanı iş için sıkıştırma

    Bir inşaatta müteahhitsiniz. Bu gün bitmesi gereken boya işi bitmediyse bunun için gözle görülür bir sebep bulabilirsiniz. Ama bizim işimizde değil. Gün boyunca debug (hata arama/ayıklama) yapıp hiç bir şey elde edemeyebiliriz. Buna da mantıklı bir sebep bulamayız. Belki de bizle alakası olmayan bir donanım arızası bile çıkabilir. Niye bitmedi diye sıkıştırmak yerine çalışanlarınıza yakın olup onların sorunlarını takip edin. Ne yapabileceğinize bakın. Eğitim eksiği varsa onları tamamlayın. Desteğe ihtiyaç varsa destek olacak birilerini bulun. Kod yazan kişi üzerinde baskı kurmak sadece özensiz ve kalitesiz koda bu da şirketinize daha fazla destek talebine neden olur, bu kısır döngüyü sakın unutmayın.

    İşini erken bitirene diğerlerinin işini verme

    Senin elindeki iş bitti şunun işini de yapar mısın ?

    O zaman elimdeki işi bitirmeyeyim başkasının da işini yapacaksam.

    İş arkadaşlarımıza yardımcı olmaktan hiçbirimiz gocunmayız. Zaten elimizden gelen yardımda da bulunuruz. Kendi işimi erken bitirmenin cezası olarak çalışmayan/işini bitirmeyen birinin işini almayı asla istemem. İşiniz ne kadar acele olursa olsun. Ne kadar önemli olursa olsun. Ben zaten yardıma ihtiyacı olan arkadaşım için elimden geleni yapıyorumdur. Bunun bir görev olarak verilmesi ise zoruma gider.

    Kendini çalışandan daha akıllı görme

    İnsanlar daha akıllı oldukları için yönetici ya da yazılımcı olmazlar, genelde bu farkı ortaya çıkaran sermaye ya da kıdemdir (Türkiye’de akrabalık daha önemli), o yüzden yanınızda çalışanlardan daha akıllı olduğunuzu sanmayın. ?

    Gizli zam

    Bu ilginç bir konudur. Kimi işverenler veya yöneticiler bir çalışan gelip zam istedi diye ona zam yaparlar ama bunu başkası duymasın o da istemesin gibi cümleler kurarlar veya bunu isterler. Sizce gün içerisinde 9 saatten fazla birlikte zaman geçiren insanlar arasında bir şekilde bu duyulmayacak mı?

    Şirket içi mail grupları

    Çok garip bir konudur. Çalışanlar arasında haberleşsin diye mail grubu kurulur. Grubun ilk üyeleri patronlar, müdürler ve diğer yöneticilerdir. Allah rızası için mantıklı düşünün. Yönetimin olduğu bir mail grubuna kim komik kedi videosu yollar ? Kim kullanır ?

    Çok bilmişlik

    Çalışanlarınızdan duyduğunuz bir şeyi zaten biliyormuş gibi yapmak size bir şey kazandırmaz. Zaten bunu size söyleyen insan bunu bildiğinizi düşünse size söylemez. Büyük ihtimalle de bilmediğinizi anlayacaktır. Eğer gerçekten biliyorsanız bile bunu sizinle paylaşan çalışanınızın kendini iyi hissetmesi için bilmiyormuş gibi yapmak çalışanınız ile ilişkilerinizi güçlendirecektir.

    İşte bütün bunların hepsi çalışanları etkilemekte ve verimlilikle ilgili inişli çıkışlı eğriler çizmektedir.

    Umarım bütün bu kriterleri bir kez daha düşünüp iş verenler çalışanlarını daha da önemserler.

     
    Kayıt tarihi
    : 11.10.11
     
     

    Tipik bir Yazılım mühendisi iphone/ipad windows phone ne varsa programlamaktan zevk alan biri. ..