Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İşyeri Kabadayıları

İşyeri Kabadayıları
 

İşyeri kabadayıları genellikle şirketin en yüksek maaş alanlarından çıkar. Kendi hedeflerine erişmelerinde engel yada rakip olduğunu düşündükleri kişileri hedef seçerler ve kabadaılık yaparlar. Hedef haline gelmemekte önemlidir, hedef haline gelinirse ne yapılacağıda.

Fatma tam anlamıyla gıcık olmuştu. “Bana Fatoş denmesinden hiç hoşlanmadığımı bildiği halde yine herkesin içinde bana Fatoş dedi” diye düşünüyordu. Birden oturduğu yerdne kalktı ve Taner’in yanına giderek “Benim adım Fatma, Fatoş değil” dedi.

Taner irkilmişti “Tamam, tamam kusura bakma” dedi.”Bir daha yapmayacağım, Anladım” diyebildi kısık bir sesle.

Taner uyanık biriydi ve Fatma’yı tuzağa düşürmüştü. Toplantı boyunca Fatma’yı dikkatlice izledi. Toplantıya katılanlar tarafından Fatma’nın yaptığı çıkış onu suçlu yapmıştı. Kabadayı olan Fatma, mağdur olan Taner olmuştu.

Bu taktiğe ister “kışkırtma” deyin isterseniz “suçluyu güçlü yapmak” farketmez. Bu tipteki uyanıklar genellikle herkesin olduğu bir ortamda hedeflerini kaybeden durumuna getiren bir manevra yapıp çaktırmadan kızdırır, kendi üzerlerine gelmelerini sağlarlar ve boş bulunan kurban karşı saldırıya geçince birden suçlu duruma düşer.

Eğer kurban kontrolünü kaybetmez, destek ister, tanıkların onaylamasını yada önerilerini isterse bu seferde bu tip bir duruma “aşırı tepki verdiği” yada “paranoyak” gibi değerlendirilebilir. Yani karşı tarafa makul bir karşı saldırıda kaybettirebilir.

İşyeri kabadayıları kurbanlarının eforlarını düşürmek için onları kızdırıp agresif davranmalarını sağlamaya çalışırlar. Genellikle politik davranıp zorlamayı severler.

Eğer hedef haline gelirseniz ne yapacaksınız?

Kendinizi savunmanız gerektiğini kabullenin

Bazıları kendilerine karşı yapılan saldırılara karşı saf olurlar. Eğer iyi bir saldırı yapılamayacaksa hala iyi bir hedef olunacak anlamına gelir.

Çetenin liderini bulmak

Kabadayılargenelliklebaşkalarını kullanırlar. Önemli olan işin başını, liderini bulmaktır. Kendilerinin hedef olmasını, kurban olmayı istemeyen yandaşlar bulurlar ve onları kullanırlar. Siz işin kaynağını bulun.

Günlük tutun

Yaşadığınız her şeyi zaman, yer, tanıklar, kim kime ne demiş vb. olabildiğince detayla birlikte yazılı olarak tutun. Hatta ses kaydı vb. her türlü kanıt işe yarayacaktır.

Ne misilleme yapın nede kaçın

Size saldıran sizin karşı atak yaptığınızda yenileceğinizi bilir. Kaçsanızda kurtulamazsınız. Sakin olun ve sadece dinleyin.

Şikayetlerinizi saklayın

Eğer belirli bir sınırın üzerine geçen şikayetleriniz oluşmaya başlamışsa şirket içi standart prosedürleri uygulamaya çalışın. Eğer size yapacağı saldırının ona pahalıya mal olacağını düşünürse İşyeri Kabadayısı geri çekilecektir. Olabildiğince şirket içi kurallar ve yasal yollardan mücadele etmelisiniz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..