Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '11

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İşyeri personel naklinde SGK bildirimi

İşyeri personel naklinde SGK bildirimi
 

başarılı personel terfi ile işyeri nakline uğrar


SGK işyerleri arası nakilde işçi bildirimi. 

Bütün işyerleri zincir sistemine geçmeye, büyümeye ve daha çok işçi istihdam etmeye yöneliyor. Bunu başaran şirketler ülkemizin perkçok yerinde açılan AVM ler de yer almaya ve bu şubelerinde işçi çalıştırmaya başladılar. 

Ancak bu işyerlerinde sürekli eleman hareketliliği de olmaktadır. 

Bunlardan birincisi; tecrübeli eleman ihtiyacının işletme içinde işyerleri arası naklidir. En az 1 tecrübeli eleman yeni açılan işyerine gönderilip yanına alınan 2-3 çalışan ile işyerinde faaliyet düzgün yürümektedir. 

İkincisi; çalışanın başarıları sonucu üst görevlere ve daha büyük şubelere tayin edilmesidir. 

Üçüncü olarak; başarısız bulunan çalışanın daha alt göreve ve daha küçük işyerine tayin edilmesidir. 

Bu saydığım şekillerden farklı ama bu merkezde eleman hareketleri de az değildir. Bir işverenin SGK ile sorunu da bu nakiller esnasında başlamaktadır. 

İşveren SGK ya işçi bildirimini yaptığı elemanı çalıştırmaya başlamış ve sürekli Sigorta Primlerini ödemektedir. Ancak yukarıdaki gereklerden işçi başka işyerine tayin edildiğinde SGK ya yeniden işe giriş bildirgesi verilmesi yersiz ve yasal düzenleme ile zorunlu değildir. Ancak ilgili SGK müdürlüğü idari para cezası yazmayı ihmal etmeye biliyor. Başınıza gelen bu idari para cezasını bilmiyor ve ödüyor da olabilirsiniz. Durumu bilip itiraz edenler idari para cezasını kaldırıp rahatlaya da bilir. Ama neden bu bürokrasi var. Neden işveren sigortalı çalıştırdığı işçi için mağdur ediliyor. 

Aylık bildirgede o kişi zaten düzenli prim yatırılarak kayıt altında dır. 2 ayıl İstanbul’da, 3 yıl İzmir’de çalışmış ve buralarda verilen aylık hizmet bildirgesiyle sigorta primleri ödenmiş ise neden her ayrıldığı işyerinden sonra İAB düzenlensin (SGK ya işten ayrılma bildirimi 10 gün içinde yapılsın) neden yeni sigorta müdürlüğüne misal İZMİR’e işçi işe giriş bildirgesi verilsin. 

Bu anlamsız durum idari para cezası korkusuyla devam edip gitmektedir. Aslında personel naklinde yasal olarak da işe giriş bildirgesi şartı aranmamakla beraber işveren idari para cezası (iptali mümkün olsa da) korkusuyla sürekli bildirimde bulunmaktadır. 

Bunun önüne geçilmesi için düzenlememin kamuoyuna bildirilmesi, (internet, haber programları, seminer vs. ile) ve SGK müdürlükleri tarafından özümsenerek İPC lerden vazgeçilmesi lazım. 

Bir anda işçi bildirim sayısı ve yükü azalmış, İAB bildirimi şartı kalkmış ve işkur boş yere evraka boğulmamış olacaktır. 

Hükümetin alacağı kararla bu basit ama uygulama aksaklığı olan konu çözümlenmiş olacaktır. Bürokrasi azaldıkça sadeleşecek kontrol ve denetim kolaylaşacaktır. 

Muammer MURAT 

İnsan Kaynakları Uzmanı 

3.2.211 

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..