Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '11

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İşyerinizdeki düşman kim?

İşyerinizdeki düşman kim?
 

Men’s Life Today: İş & Oyun

Yazan Mike Hammer - For Men’s Life Today

Bazen çalıştığınız şirket, eski vahşi batı kasabaları gibi tehlike ve ihanetle dolu bir yer olabilir. Yanınıza usulca yaklaşıp sizi bıçaklamak isteyen çıkmasa da, büyük ihtimalle ayağınızı kaydırmak ve cesedinizin üstüne basıp yükselmek isteyenler olacaktır.

Ofislerdeki yırtıcılar, başarılarını kendilerine mal etmek, kendi başarısızlıklarını gizlemek için pisliğe bulamak veya kendileri ön plana çıkmak için sekteye uğratmaya çalıştıkları yeni avlar peşindedirler.

Gerçeklerle yüzleşelim, iş dünyası balta girmemiş bir ormandır. Bilgisayar çantanızda avcı tüfeği saklamak yasadışı olsa da, işyerinizdeki düşmanlarınızı tespit etmek için size bazı stratejik önerilerimiz var.

Saldırı Modellerini Bulun
Bir işyerinde çalışmaya başladığınızda, ilk iş olarak bilgi toplamak her zaman akıllıca bir iştir. Ofisin eski çalışanlarıyla sohbet ederek kimin silahlı ve tehlikeli olduğunu anlayın. Nereye nişan alacağınızı bilmiyorsanız cephanenizi boşa harcamak anlamsızdır.

Goldman Sachs’ın eski işe alma danışmanı ve profesyonel bir danışmanlık ağı olan Five O’Clock Club’ın kariyer koçu Roy Cohen’a göre: “Bir topluluğa ilk katıldığınızda, topluluğun kültürünü anlamaya çalışmak çok yararlıdır. Kime güvenebileceğiniz ve kime karşı dikkatli olmanız gerektiğini soruşturun. Yalnız, bunu herkes ile birlikte çalışmanın en iyi yolunu arıyormuşsunuz kisvesi altında yapın. Önce yüzeysel cevaplar alabilirsiniz, ama insanlar zamanla kimlere güvenebileceğinizi gösteren sinyaller verecektir.”

Kartlarını İlk Gösteren Siz Olmayın
Ofis ortamına uyum sağlamak için tavsiye alabilir ve insanlarla konuşabilirsiniz. Ama sakın onlara güvenebileceğinizden iyice emin olana kadar sırlarınızı çalışma arkadaşlarınızla paylaşmayın. Cohen, bu konuda şunları söylüyor: “Kendinizle ilgili çok fazla bilgi vermeden önce iş arkadaşlarınızı iyice araştırmanız her zaman faydalıdır. Eğer kendilerine emanet edilen bilgileri başka iş arkadaşlarına karşı kullanıyorlarsa, onlara güvenmemeniz gerektiğini anlarsınız.”

Siperde Savaşan Müttefikler Edinin
Patronun sizin tarafınızda olması her zaman yararlı olsa da en faydalı bilgileri size yöneticiler dışındaki kişiler verecektir. Sekreterler, asistanlar ve hatta temizlik elemanları, insanların nasıl davrandıklarını ve cesetleri nereye gizlediklerini iyi bilirler.

Cohen’e göre: “Ofis ortamında herkesi tanımak iyidir. Yönetim seviyesinin altındakiler herkesin gerçek davranışları ve alışkanlıkları hakkında güçlü bir bakış açısına sahiptir. İnsanların gerçek kişiliklerini rahatça görebilir ve kime güvenip kimden sakınmanız gerektiği hakkında size değerli bilgiler verebilirler.”

Bir Yerden Duman Çıkıyorsa, İş Arkadaşlarınızın Yangını Bulmanıza Yardımcı Olmalarına İzin Verin
Sizinle ilgili çıkabilecek kötü haberler için kulaklarınızı dört açın. Bir yönetim danışmanlık şirketi olan The Human Factor’un CEO’su ve yönetici direktörü Holly Green, şu tavsiyede bulunuyor: “Biri sizinle ilgili yanlış söylentiler yayıyorsa, bu dedikoduları nereden duyduklarını iş arkadaşlarınıza sorun ve sonra da hemen soluğu bu dedikoduları yayan kişinin yanında alın. Ona, işin doğrusunun ne olduğunu anlatacağınızı söyleyin.”

Green’e göre, dedikoduların yayılmasına izin vermek, yangına müdahale etmemek gibidir. Tepeden tırnağa iyi niyetle silahlandığınızı hissettirerek düşmanınızı rahatlatın. Green, şunun gibi bir ifade kullanmanızı öneriyor: “İyi niyetle söylediğini düşünüyorum ama neden XXX dediğini bana söyler misin? Gelecekte, benimle veya yaptığım bir şeyle ilgili kafana takılan bir şey olursa, lütfen önce bana sor. Seninle gerçekten verimli bir şekilde çalışmak istiyorum, bu sayede de bunu daha iyi başarabiliriz diye düşünüyorum.”

Başkalarını Suçlamayı Sevenleri Göz Önünden Ayırmayın
Bu insanlar er geç size de suç atacaktır. Ofiste, başkalarını suçlama oyununun ustası olan biri varsa, onlara hemen aynı takımda olduğunuzu hissettirin. Cohen’in önerisi şu: “Eğer başkalarını suçlayarak kendini temize çıkarmayı seven birini görürseniz, problemi çözmek için yardımcı olmayı teklif ederek onları savunmasız bırakın. Çözüm bulmak için onlara yardımcı olmayı, sizi suçlamaya başlamalarına fırsat vermeden teklif edin. Bu, görev yönelimli ve güvenebilecekleri biri olduğunuzu, ayrıca ofiste politik tarafsızlık inşa edeceğinizi onlara kanıtlayacaktır.” Böylece hemen bir suçlanmazlık zırhına bürünmüş olursunuz.

Ateş Etmeden Önce Size Nişan Alındığından Emin Olun
Sayın Bay Hassas, herkes size kötülük etmek istiyor diye bir kaide yok. Eğer birinin gereksiz yere sizi veya işinizi kösteklemeye çalıştığını düşünüyorsanız, paranoyaklık etmediğinizden emin olun. Cohen, şunu öneriyor: “Başkalarının, sizi, ofiste bir baş belası olarak yaftalamalarına neden olacak bir şey yapmadan önce, durumu ne kadar doğru algıladığınızdan emin olmak için bir gerçeklik kontrolü yapın. Ancak, bunu o kişiyle aranızda bir sorun olduğunu ima edecek bir şekilde yapmayın. İş arkadaşınıza, işkencecinizle (ama bu kelimeyi kullanmayın, ona da “iş arkadaşı” deyin) başarılı bir iş ilişkisini en iyi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda bir önerisi olup olmadığını sorun. Bunun sonucunda, yaptıklarının o kişinin çalışma tarzı olduğunu, size karşı bir garezi olmadığını keşfetmeniz mümkündür.”

Mike Hammer Maxim, Stuff ve Shock gibi ünlü Amerikan dergilerinin yazarı ve eski editörüdür. Kıran kırana rekabetin döndüğü dergicilik dünyasında düşmanlarını başarıyla ekarte edebildiğini defalarca kanıtlamıştır. 

 
Toplam blog
: 700
: 694
Kayıt tarihi
: 24.03.11
 
 

Üniversite mezunu, eğitim alanında çalışıyor, yazı çalışmaları yapıyor, hayata ve insana dair cid..