Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İtalya nın kredi notunun düşmesi. Dr. Ali Topçubaşı

İtalya nın kredi notunun düşmesi bizim önlem almamızı tetiklemeli. Dr. Ali Topçubaşı

Uluslar arası Kredi derecelendirme kuruluşu standart and poors un İtalya nın kredi notunu BBB+ dan BBB ye indirdi. Ayrıca, uzun dönemli görünümünüde negatif olarak belirledi. Nedeni olarak da parasal genişleme ve büyümenin eksi yönde devam etmesi gösterildi.

İtalya nın 2007 yılından beri ekonomisindeki problemlerin sürmesi ve 2013 yılında milli gelirin yüzde 1.9 oranında daralma göstereceğinin anlaşılması ve milli gelirlerinin 2007 ylının son çeyreğine göre yüzde 8 oranında daha aşağıda olması, bu ülkenin sıkıntısını göstermektedir. 2013 yılında yüzde yüzde 12 ye ulaşan işsizlik oranının yanısıra, genç işsizlerde bu oranın yüzde 40 a yaklaştığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, Bütçe açıklarının milli gelirlerine oranında yüzde 5.4 lerde olması, Kamu borcunun milli gelire oranında yüzde 100 lere yaklaşması,  derecelendirme kuruluşunun haklı olduğunu teyit etmektedir.

Ülkemizinde geçen yıl milli gelirinin geçmiş yıllara göre hızla düşmesinin yanısıra, bu yılda büyüme beklentisinin aşağıya yönlü olduğunun anlaşılması, artan notumuza aşağıya yönlü baskı yaratmasını beklemeliyiz. Sanayi üretim rakkamlarının mayıs ay ında sıfıra yaklaşması, önümüzdeki ay larda milli gelirin beklenti olan yüzde 4 rakkamını tutturmasını imkansız hale yaklaştırmaktadır. Ayrıca, gezi park ında siyasal iktidarın gereksiz tavrı, uluslar arası arenada imajımıza olumsuz yansıtılacağı muhakkakdır. Nitekim, Mayıs ayın da Türkiye nin risk primi 111 iken , 10 temmuz itibari ile 224 e çıkması, kredi faizleri üzerinde yukarı yönlü kuvvetli baski yaratacakdır. 

Tasarruf oranlarımızın yüzde 12 lerde gezinmesi, milli gelirimizi yurt dışı para ile büyütmenin sınırına yaklaştırmaktadır. ABD de ay lık 85 milyar dolar lık parasal genişlemenin önümüzdeki sene itibari ile, sıfırlanacak olmasınında etkisi ile, kendi potansiyelimiz dışında büyümemizi imkansız hale getirmektedir. Çünkü,   düşük büyüme hızına karşın ancak yüzde 7 lere indirilebilen cari açıklada hareket kabiliyemiz sınırlanmaktadır. AB ortalamsında bile yüzde 20 nin üzerinde olan tasarrufların milli gelirlerine oranı, Çin de yüzde 55, Hindisten da yüzde 39, Güney Kore de 38 olması, bizim daha çok hayal peşinde olduğunu göstermektedir. IMF ye borcumuzı sıfırladık derken, 380 milyar dolara ulaşan borcumuzu dikkate almadığımızı görmekten imtina ettiğimiz anlaşılmaktadır.  

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..