Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '07

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

İtalya şarap gezisi - Alternatif bir tatil

İtalya şarap gezisi - Alternatif bir tatil
 

2006 ylı haftasonu gezi hatırası.

Torino İtalyada en sık gittiğim şehirlerin başından gelir. Fiat ın merkezinin orada bulunması nedeniyle Tofaş camiasından giden Türklerin oluşturduğu minik kolonide bulunan dostları görmek ve onlarla şaraplı güzel gecelerde buluşmak hep çok hoş olmuştur.

Piomonte, Torinonun baş kenti olduğu bir bölge (eski İtalyan birliğini kuran çekirdek şehir devletlerinden biri) Bölge kuzeyde Alpler, Güneyde Akdeniz, batısında Fransa ve doğusunda Milanonun bulunduğu eşsiz bir coğrafya üzerine kurulmuştur. Sırtını Alp dağlarına, önünü Po nun suladığı muazzam ovaya veren Torino tarih boyunca bulunduğu konum nedeniyle İtalya-Fransa arasında kalmış ve iki tarafın kültürünün güzeliklerini birleştirmiş bir şehirdir.

Bölgenin Barbera üzümünden yapılan şarapları ve Nebbiolo üzümünden yapılan Barolo şarapları dünyaca çok ünlüdür. Benim ve dünyada bir çok kişin en favori şarap bölgesidir. Son derece gövdeli, yüksek alkollü şaraplar üretir.

Bölgede Alba, Asti, Barolo gibi kasabalarda üretilen şaraplar ve her bölgeye has apellasyonlar vardır.

Ana olarak yetişen Barbera, Nebbiolo yanı sıra, az miktarda Cab. Sau. bir iki tane çok ilginç yerel beyaz üzüm yaygın olarak ekilmektedir.

Eğer Barbera d'Alba yazıyorsa şişede bu Alba kasabasının Barberası anlamına gelmektedir.

Neyse Cuma gecesi Fiat ta çalışan Bursa Şarap Kulübünden değerli bir dostumun tavsiyesi ile bir başka Torinolu dostumla bir "Enoteca" ya (içki degüstasyonunun da yapıldığı, yanında Tapas ya benzer küçük ama bol kanapenin verildiği şarap mabetleri) gittim.

Yaşlı bir karı-kocanın işlettiği bu çok özel Enotecanın sahibi ciddi bir şarap tadımcısı güngörmüş biri. Dükkanı dünyanın her yerinden gelen teşekkür fotoğrafları ve objeleri ile süslü.

Taze bir Nebbilo ile başlayıp, Barbera çeşitleri ile devam eden tadımımızı haliyle bir Barolla ile sonuçlandırdık (5 çeşit şarapla toplamda bir şişeyi devirdik adam başı)

Dükkan sahibi Giancarlo nun eşinin elinden çıkan, tavşan kıyması ile süslü, ıspanaklı-parmesanlı Raviolisi (bilmeyenler için mantı) ve daha bir çok kanape ile karnımızı doyduğunda saat 24.00'ü bulmuştu. Komşu masalardaki diğer bir kaç İtalyan müşteri ile olan doyumsuz sohbet ise yanında ekstrası idi.

Toplam adam başı 30 Euro verdiğimizde, Türkiyede yemekte sıradan bir şarabı 30 Euroya içemediğimiz aklıma geldi.

Yolu düşecekler için adresini veriyorum:

Enoteca della Contrada

İşletici Giancarlo Caporali

via Barbaroux, 10

10122 Torino

Tavsiye: 18.00 gibi gidilip tadım yapılmalı.

Eğer sonra yemek planlanıyorsa en fazla üç çeşitte kalmakta fayda var.

22 Nisan Cumartesi rotamız Alba kasabasında düzenlenen şarap fuarı-panayırı idi. Bu çok şirin tipik İtalyan kasabasına haliyle bağlar arasından keyifle gidiyorsunuz. Otoyol yerine ara yolları öneririm.

Vinum Alba 2006 diye geçen etkinlikte toplam 6 çadırda sayısını sayamadığım kadar üreticilerin şarapları sergileniyordu. Bunun dışında yolda zeytinyağlı-kekikli pizzalar galeteler yapıpı-satanlar, peynirciler, pastacılar, zeytinyağcılarla yolda yemek yemekten helak olarak yürüdük

Tadımlıklar yetmezse ektra ücrete tabi ama çok uygun her şey. Örnek; 4 çeşit muhteşem yöresel peynir tabağı 2 Euro, Cappucino 2 Euro vs. Türkiye ile hiç mukayese yapmadan korkmadan yiyip içilebilir. Zaten tadım için verdikleri bile size yetecektir. Ben benim gibi oburlara tavsiyeler veriyorum.

Tabii çadırlardan amiral çadırı diyeceğimiz yerin önüne gelince saat 14, 00 olmuştu. Adam başı 20 Euro yu verince fuar çadırlarını ziyaret edebiliyorsunuz.

Barolo hariç bütün çadırlarda sınırsız tadım yaparken, Barolo çadırı en fazla 5 tadımla sınırlandırılmıştı (bunun için 5 bilet verdiler-çünkü en ucuz Barolo 22 euro dan başlıyor, ortalaması 30 Euro civarında pahallı bir şarap).

Ancak bir stand dışında hiç bilet almayan gani gönüllü şarapçıları rast geldiğimizden 5 derken belki 15 e yakın Barolo ve Barbera tattık.

Bilet alırken boynumuza astıkları heybeye konulan şık bir şarap kadehi marifetiyle yapılan tadımlardan sonra iyi kafayı bulup bir yere oturduğumuzda daha bir çadır tam bitmemişti. Geri kalan 5 çadıra pek te hal kalmamıştı.

Normalde tadım yaparken sadece tatmak ve tükürmek gerekir. Yoksa fuardan çıkamazsınız. Barberayı bazen geri boşaltıp döktüm ama Barolo yu tükürmeye/dökmeye kıyamadım.

Fuarın açıldığı gece özel bir geceymiş ve sabaha kadar her yer açıkmış. Bu motivasyonla hafif ayıldıktan sonra "ha gayret deyip" çevrede boynunda heybelerde kadehle gezen hafif çakır keyif insanların arasından çadırlara hızlı dalışlar yaptık. Daha neler neler varmış.

Bozcadanın yeni ürticisi Corvus’un sahibi Reşit Soley in yaptığı Çavuş Frizante benzeri gazlı şaraplar, brut ve demi-sec Prosecco lar (İtalyan şampanyası), çok hoş yüksek asitli gövdeli beyaz şaraplar vs.

Yapılan ikinci dalışta anca 3 çadır daha gezdikten sonra iyice nefes kesildi. Bütün bunları 20 Euro ya yaptığınızı düşünürseniz orada iki gün daha kalasım geldi.

Akşam üstü olunca haliyle fuarı ziyaret eden bir çok kişi elinde kadeh sokakta bir yere çökmüş hem içiyor hem laflıyordu, kimsede mecal kalmadığı belliydi, ama herkes mutluydu.

Size son olarak şaraplarını çok beğendiğim bazı üreticilerin isimlerini vereceğim. Bunların hepsi aile işletmesi butik tesisler. Ama az yapıp iyi fiyata satıyorlar. Yılık üretimleri 50 000 şişe civarında. Tek tük büyük dedikleri 100 000 civarında. Çoğu ürün ihraç ediliyor. Şaraphane satış fiyatları iyi Barberalar için 8-12 Euro arası, Barolo lar 22 Euro dan başlıyor, ağırlık 30 Euro civarı. Bu bölgeye gidip araba kiralanıp bir iki günde hem gezip hem şaraphaneleri ziyaret etmek mümkün.

Bu tip fularlar veya panayırlar her yıl Nisan ayında başlıyor ve devam ediyor. Daha fazla bilgi için Piemonte ile ilgili turizm internet sitelerine bakmalı.

Her sene düzenlenen bu tip şenlikler/fuarlar çok uygun bütçelerle alternatif turizm imkanlarıı sunuyor. Darsı Türkiyenin başına.

 
Toplam blog
: 16
: 5246
Kayıt tarihi
: 05.09.06
 
 

Uluslararası bir şirkette çalışıyor ve dünyayı geziyorum. Profesyonel iş alanım otomotiv imalat s..