Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
Okunma Sayısı
50
 

İtalyan Lezzet Dünyası FICO Eataly World

İtalyan Lezzet Dünyası FICO Eataly World
 

Hızla değişen dünyamızda geçmişe ve geleneklere dair birçok şeyin unutulduğu günümüzde insanlar şehirlerin büyüsü içinde birçok şeyi kaybettiler. İnsanoğlunun geleceğinin güvencesi olan gıda kaynaklarının bile nereden geldiğinin nasıl üretildiğinin farkında olmayan bir toplum ortaya çıktı. Hadi yaşı ileri olanların bildiğini kabul edelim başta çocuklarımız olmak üzere birçok genç bu döngüyü unuttu bile. Lokantalarımızda pişirilen yemeklerin nasıl yapıldığının,  gıda satış yerlerinde üretilen yiyeceklerin geldiği yerlerin ve tarihsel süreçlerinin pek farkında değiliz. Her geçen gün televizyonlarımızı dolduran yemek programlarında yemeklerde kullanılan sebze ve meyve ile hayvansal ürünlerin üretimden çok satış yerlerini ve nasıl yapıldıklarını görmekteyiz.

Seksenli yıllardan sonra tarımı unutturmaya yönelik politikalar ülkemizde bile tarımsal üretimi tanımayan kitleleri yarattı. Dünyadaki alışveriş ve tüketim çılgınlığı büyük ve renkli görünümleri ile şehirlerdeki alışveriş alışkanlıklarını altüst etti. İnsanlar gıda dahil tüm ihtiyaçlarını bu alanlardan almaya ve günlerini bu alanlarda geçirmeye başladılar. Alışveriş merkezleri kısa adıyla AVM’ler ihtiyaçtan da öte insanların iyi vakit geçirmek adına alışveriş hastalıklarını giderdikleri, güvenli ve korunaklı ortamları hava şartlarından etkilenmedikleri yerlerdir. En önemlisi de ailede herkesin kendine göre bir şey bulduğu, çocukların eğlenebildikleri, gözalıcı dekorları ve sunum şekilleri ile gıda satış yerleri ile yiyecek satan kafeleri, lokantalardan yemek yedikleri cazibe yerleri haline dönüşmüştür.

İşte şehirlerdeki bu dönüşüm, toplumda tarladan çatala uzanan gıdanın yolculuğunun unutulması dünyanın meşhur mutfaklarından birine sahip İtalyan Mutfak şeflerini ve gıda üreten kooperatiflerini farklı bir projeyi hayata geçirmeye yöneltmiştir. Dünyada turizmde yeni bir trent haline dönüşen yemek turizmine de katkı sağlayacak, İtalyan Mutfağının lezzetlerini tarladan sofraya kadar tanıtacak bir düşünce uygulamaya konmuştur. Yeni neslin ve İtalyan mutfağının hikâyesini ve sırlarını bilmeyen insanların İtalyan mutfağını öğrenmelerine katkı verecek FICO Eataly World bir bakıma İtalyan Lezzetleri Fabrikası, İtalyan Lezzet Dünyası adını taşıyan Gıda’nın AVM’si denilebilecek bir proje ortaya çıkmıştır.

Bologna’da İtalyan kooperatiflerin öncülüğünde ve organizasyonunda İtalya’nın geleneksel lezzetleri ve tatları halk ile ve dünya ile buluşmuştur. Hatta tatlıdan tuzluya İtalyan lezzetlerini uygulamalı öğrenme imkânları yaratılmıştır. Bugün tesis dünyanın en büyük tarımsal gıda parkı olarak görülmektedir. Tesisler 100 dönüm alan içinde kurulmuştur.  Tesislerde kırsaldaki kooperatiflere ait 40 adet fabrikanın tanınmış markalarını içine yer aldığı et, balık, peynir, makarna, yağ, bira, tatlılar vb. gıdaları işleyen satış yerleri ve küçük imalat tesisleri yer almıştır. İtalya’nın dünyaca tanınmış lezzetlerini üreten ve sunan özel sektöre ait 40 adet restoran ve pastane kendine özgü dekorları ile hizmete açılmıştır.

Tesiste gelenlere uygulamalı eğitim vermek ve eğlendirme amaçlı toplantı salonları, derslikler, sosyal kooperatiflere ait çocuk bakım bölümleri, kitap okuma ve satış kooperatifleri, spor tesisleri, tarımsal üretimle ilgili canlı hayvanları barındıran bölümler, ülkede kırsalı, tarımı ve bio çeşitliliği tanıtmayı hedefleyen oyun alanları vardır. Ziyaretçilere her gün 30 faaliyet yapılmakta ve 50 çeşit kurs verilmektedir. 50 kişiden 1000 kişiye kadar değişik büyüklükte toplantı salonları var. Bitkisel ve hayvansal üretimin her alanında dijital teknoloji ile desteklenmiş, üretimin, doğa korumanın ve teknolojik gelişmelere de yer verilen görsel tanıtım köşeleri oluşturulmuştur.  Tesislerde 20 dönüm alan içine yerleştirilmiş 200 büyük ve küçükbaş hayvana ait yarı açık barınaklar, tanıtıma yönelik tarım alanları bulunmaktadır.

Tesislerde çocuklara ve turistlere yönelik İtalyan mutfağını ve tarımını tanıtan gezi programları vardır. Tesisin büyük olması dikkate alınarak tasarımı özel yapılan gezi bisikletleri ile ücretsiz olarak tüm bölümler kolaylıkla gezilmekte ve alışveriş yapılabilmektedir. Tesislerdeki mutfak uygulama dersliklerinde yemekleri öğreten kurs programları eğitimler verilmektedir. Tesis çatısında yer alan güneş panelleri ile enerjisinin büyük bir kısmını kendi üretirken, yiyeceklerin ve içeceklerin önemli bir bölümü de bu alanda imal edilmektedir.  Tesiste gerek mimari gerekse üretim ve tanıtım boyutu ile çevre değerleri ve organik ürünler ön plana alınmıştır.  

15 Ekimde açılan tesisi 15 Aralığa kadar bir milyonun üstünde insanın ziyaret ettiği ve alışveriş yaptığı açıklanmaktadır. Benzer projenin olumlu sonuçlar dikkate alınarak Fransız kooperatiflerince Lyon’da yapılmasına başlandığı belirtilmiştir. Dünya’da ilk olarak İtalyan kooperatiflerin ortaya koyduğu Gıda Parkı Projesi ülkemizde de özellikle başta Turizm yöreleri olmak üzere her yer için geçerli bir projedir.  İlgi duyanlara yörelerinin değerlerine önem verenlere, ekonomik gelişim için çıkış arayanlara Bologna’ya yolunuz düşerse giderseniz görün derim. Gidemeseniz bile web sayfasından incelemenizi isterim. 

www.eataly.com.it,

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 394
Toplam yorum
: 85
Toplam mesaj
: 4
Ort. okunma sayısı
: 762
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster