Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İthalata destek, turizme köstek

İthalata destek, turizme köstek
 

Artırılmış KDV sumaklı


Mart sonuna kadar seçim kazanmak için para saçtılar. Temmuza kadar otomobil ve elektronikde ÖTV indirimleri ile ithalatı ve ithalatcıları ödüllendirdiler. ÖTV indirimleri ile vergi gelirinden vazgecerek ülke kaynaklarının ithalata, yabancılara gitmesini teşvik ettiler. Şimdi turizmi, dumansız endüstrimizi vergi artışıyla cezalandırıyorlar.

Turizm, yerli üretim cezalanırken otomobil, elektronik ve benzeri ithalatı ödüllendirilip teşvik eden bir politikanın gerisinde ne olablir? Vergi gelirine ihtiyacımız var, doğruda turizmden, yerli üretimden alıp ithalata vermek için mi? O zaman, daha otomobillere (ithalata) ÖTV indirimi hazırlıkları yapılırken ithalatı teşvik etmeyin, sonra kaybedilen bu ülke kaynaklarını mumla ararız diye yazdık, çizdik. Sadece vergi kaybı değil ithalat bedelide ülke kaynaklarının kaybı. Türkiyede kullanılan otomobillerin coğu ithalat, yerli üretim dediklerimizinde yarısı itrhal girdi kullanılarak üretilmişir.

2008 yılı ve öncesi yıllarda dış borçla, servet satarak, kuru düşürüp ucuz ithalat ile yabancı malı tüketmek şeklinde sürdürülen popülist politikaların bizi krize sürüklediğini defalarca hem bu bloglarda, hem Dünya Gazetesinde, hem Bigpara portalında, defalarca çok detaylı olarak bir yılı aşkındır yazmaktayım. Ülke kaynaklarını yabancılara yüksek faiz ve kur farkı kazancı olarak ödeyip, kuru zorla ve baskıyla düşürüp, milli geliri dolar bazında gecici olarak yüksek göstererek övünmenin yanlış ve riya olduğunu, saadet zinçiri kopunca mahcup olacaklarını yazdık. Hani nerede o dolar cinsi milli gelir artışı ve övünmeleri. Dolarla ifadeye yapışmışlardı, şimdi niye söylemiyorlar dolarla. Dolar bazında karşılaştırsalar birinci çeyrek küçülmenin %13.8 değil % 30 olduğunu söylemeleri gerekecek. Ben bu anlayışların, politkaların adını koyamadım, her okuyucunun bir ad bulmasını dilerim. saygılarımla,

Dr. Hamit Bozkurt

 
Toplam blog
: 54
: 1229
Kayıt tarihi
: 08.08.08
 
 

1950 yılında doğdum, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 1974 mezunuyum. 1986 yılında Gazi Ün..