Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '07

 
Kategori
İlişkiler
 

İtirafın düşündürdükleri

İtirafın düşündürdükleri
 

Madde bağımlılığı, toplumda gittikçe artan, geleceğimizi tehdit eden önemli bir sosyal sorun olmaya başlamıştır. Madde bağımlısı olmanın maliyeti birey için şöyle sıralanabilir: Bağımlı bireyin bilincini ortadan kaldıran, bireyselliği ve yalnızlığı ön plana çıkaran, kişinin yaşama hakkını elinden alarak ölümüne sebep olan, kişinin bağımlılık sürecinde bireyin yaşamını sürüngen bir varlığa dönüştüren büyük bir maliyetle ortaya çıkar.

Bu sorun gelişmiş ve özellikle gelişmekte olan toplumların temel sağlık sorunlarından biridir. Sadece kullanılan maddenin ortaya çıkardığı yan etkiler değil, yol açtığı sosyal sorunlar ve fiziksel hastalıklar ele alındığında, bireysel ve toplumsal maliyeti yüksek hastalıklar arasında yer almaktadır.

Araştırma bulguları 10 uyuşturucu bağımlısından 9’u erkek 1’i kadın olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye'de meydana gelen toplam uyuşturucu suçlarında 1990 ve 2000 yılları arasında yüzde 519'luk bir artış yaşanmıştır. Bu bilgi ışığında uyuşturucu maddelerdeki artışlar tek tek ele alındığında ise, tablo daha da iç karartıcı bir duruma dönüşmektedir. Kullanımdaki artış hızının özellikle gençliğin hedeflendiği de bilinirse toplumuzun geleceğini tehdit ettiği çok açıktır. Bu artışlara bakıldığında yapılacak en iyimser yorum, gelecekte kitlesel ölüm dalgalarıyla ülkemiz gençliğinin karşı karşıya kalacağıdır.

Madde kullanımının önlenmesinde iki ana mücadele biçimi vardır: Bağımlılık yapan maddenin bulunabilmesinin önlenmesi ve bu tür maddeleri kullananlarla mücadele. Bağımlılık yaratan maddelerin kullanımını sadece polisiye önlemlerle sağlamak mümkün değildir. Bireyden başlayarak aile, okul ve toplum olarak psikolojik ve bilimsel bir bilinçlenmenin önemi büyüktür. Maddeye hayır diyemeyen ve kendisiyle ilgili sorumluluk duygusu yeterince gelişmemiş olan kişilerde maddeye alışma tehlikesi çok daha fazla olduğu gerçeğinden hareketle çocuklara sorumluluk duygusunu verebilmek, mücadelede dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur.

Türkiye'yi de son yıllarda çepeçevre sararak, insanlarımızı kölesi haline getiren bir karmaşalar yumağı olan uyuşturucu kullanımı hakkında aileleri ve gençleri uyarmak, mücadelede en büyük payın ailelere ait olduğunun farkına varılması mücadelede en önemli basamak olmalıdır. Çünkü yasal önlemler ve polisiye tedbirlerle mücadele etmek ancak tek ayağı olmayan bir iskemle gibi gençlerin sağlıklı duruşlarını sağlamayacaktır. Mücadelede ailenin en kötü şartlarda bile çocuğuna göstereceği bir yudum sevginin çok önemli bir veri olduğunun altı çizilmelidir. Çocukları ile doğrudan iletişim kurma yoluna giden; her türlü zorluk ve güçlükte çocuklarının yanında yer alacaklarını hissettiren; çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmenin ne demek olduğunun bilgisine sahip aileler bu mücadelede temel aktörlerdir.

Madde bağımlılığının önlenmesinde rol alacak en önemli mücadele aktörlerinden biri de elbette medyadır. Magazin haberlerinde geçtiğimiz akşam bir sanatçının 4 yıl boyunca madde kullandığını itiraf ettiğinin bilgisini çok önemli bir haber olarak gençlerimize sunmak medyanın üç kere düşünüp bir kere 1 kez yayınlaması gereken haber alanlarından biridir. Çünkü bu haberle birlikte gençlere şu mesaj verilmiştir: bir defa kullanmaktan bir şey olmaz. Halbuki mücadelede en önemli mesaj budur. Bir kereden bir şey olmaz diye başlar tüm madde bağımlıları. Yapılması gereken asla başlamamaktır. Bu bilgiyi yaymak yerine sanatçılarda kullanıyor ama hayatlarına kimseye fark ettirmeden devam edebiliyorlar. Hayır!, bu verilmesi gereken mesaj değildi. Adı geçen sanatçının ise bu olayda sanatçı kimliğine yaraşır bir biçimde duyarlı ve sorumlu olması beklenirken, gençlerimize kötü bir örnek olmaktan öteye gidemeyen bir tutum içinde yer almıştır. Burada tek umudumuz gençlerin bu haberden ve verilen mesajdan uzak kaldıklarını hayal etmek olacaktır.

Sanatçısıyla, medyasıyla, polisiyle, aileleriyle ve devletiyle madde kullanımının önlenmesi için yapılacak mücadelede toplumumuzun tüm kesimleri doğru mesajı ve doğru adımı atmakta duyarlı ve bilinçli olmadığı sürece, kitlesel ölümlerle yüzleşmemiz çabuklaşacaktır.

 
Toplam blog
: 6
: 978
Kayıt tarihi
: 15.02.07
 
 

Her an değişken bir ruha sahip balık burcu kadınıyım. ODTÜ Sosyoloji mezunu olmakla hep grur duymuşu..