Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

İTO VAKFI Gürcistan Seyahati : Batum.

İTO VAKFI Gürcistan Seyahati : Batum.
 

Önceki yazımda İTO Vakfı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli heyet üyelerinden bazı arkadaşlar ve değerli eşleriyle birlikte katılmışlar, o seyahati anlatmıştım, Şimdi de, Batı Karadeniz - Trabzon seyahatinin devamı olarak, Gürcistan bölümünü yazmaya çalışacağım.

Batum; Gürcistan’nın güneybatısında kent, Acaristan Özerk Cumhuriyeti’ nin merkezidir. Cumhuriyetin güneybatısında, Türkiye sınırından 15 km içeride, Çoruh Irmağı ağzındadır. Ülkenin Doğu Karadeniz’deki en önemli limanlarından biridir. Limandan petrol, manganez, turunçgil dışsatımı; metal, makine, kâğıt, besin dışalımı gerçekleştirilir. Bakü’de çıkartılan petrol, Tiflis üzerinden boru hattıyla Batum’a taşınarak kentteki rafinerilerde işlenir. Gemi, makine yapımı, çinkografi işçiliği, mobilya, yünlü dokuma, ayakkabı, deri, tütün önemli endüstri etkinlikleridir. Ilıman yağışlı iklimin egemen olduğu kentte, çay ve turunçgil bahçeleri geniş yer tutar.

File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Batumi_Georgia_2012.jpg

Tarihi: İlkçağda Bathys adıyla anılan kent, Pers İmparatorluğu’na bağlıydı. Daha sonra Pontosluların ve Romalıların (10 63) egemenliğine giren Batum, Ortaçağda Vati adını aldı. Gürcülerin (12. yüzyıl) egemenliği sırasında Moğolların saldırısına uğradı (13. yüzyıl). 1564’te Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlıların eline geçti ve 1878’e kadar Osmanlı yönetiminde kaldı. Berlin Antlaşması ile (1878) Rusya’ya bırakıldıktan sonra serbest liman konumu kazandı. Ruslar, 1886’da, antlaşmayı bozarak limanı askeri üs olarak kullanmaya başladılar. Birinci Dünya Savaşı’nda Brest-Litovsk Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu’na geri verilen kent, bağımsız bir sancak merkezi oldu. Savaştan yenik çıkan Osmanlılar, Mondros Mütarekesi sonucunda kenti İngilizlere bıraktılar. İngilizler Temmuz 1920’de kentten çekilince Gürcistan topraklarına katıldı. 1921’de durumu protesto eden TBMM Hükümeti kuvvetleri tarafından işgal edildiyse de, Moskova Antlaşması sonucunda Türk güçleri kentten ayrıldı. Kısa bir süre sonra Gürcistan SSC’ye bağlı kurulan Acaristan Özerk Cumhuriyeti’nin merkezi oldu (16 Temmuz 1921). İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların kenti ele geçirme girişimleri sonuçsuz kaldı. SSCB’nin dağılmasından sonra (1991) bağımsızlığını kazanan Gürcistan sınırları içinde aynı konumunu korudu.

Günümüzde Batum büyük çoğunlukta turizm gelirleri ile ayaktadır. Karadenizlilerin "Kumar, içki ve kadın şehri" olarak tanımladıkları Batum, kumarhaneleri ile sanki küçük Vegas diyebiliriz.

Batum hakkında bu alıntı ekomomik, tarihi ve siyasi bilgileri aktardıktan sonra, dönelim seyahatimize...

Bir Karadeniz şehri olan Batum'dayız. Akşamın geç saatlerinde ulaşabildik. İki sınır polis noktası arasında neredeyse 500 metrelik mesafe mevcut. Bu kısmı yürüyerek geçtik. Gürcüistan'a giriş için TC. Nüfus kağıdını göstermek yeterli.

Bir benzin istasyonundaki döviz bürosundan herkes ihtiyacı kadar Lari aldı. Bizin Lira, orada Lari olmuş. 100 TL ile 64 Lari alabiliyorsunuz.

Batum şehir içinde bizi gezdirecek mini otobüsle eski Batum'un kominizm döneminden kalan oldukça eski binaların arasından geçtik. Daha sonra Türk müteahhit ve firmaların yaptığı modern yüksek binalar arasından geçtik. Yol boyunca çok iyi aydınlatılmış caddelerden geçerek akşam yemeğini alaakşam yemeğini yiyeceğimiz Grand Grill Restaurant'ta geldik. İkinci katta çok güzel zevkle hazırlanmış masada geç de olsa akşam yemeklerinizi yedik. Hizmet eden bayan garson kızlar az da olsa Türkçe biliyorlar. Yemek salonun hemen yan tarafında büyükçe bir havuz mevcuttu. Programda su gösterisi vardı ama biz kaçırmışız. Keşke ışıklı, müzikli su balesini izleyebilseydik. İşte bizim izleyemediğimiz eski bir su balesi görüntüsü.

hqdefault

Bu geç akşam yemeğinden sonra geceyi geçirecek olduğumuz, Sheraton Botui Hotel'e yerleştik. Batum aynı zamanda bir kumarhaneler cenneti. Her otelde geniş Cazinolar mevcut. Oldukça da kalabalık. Vakit geçirmek için de olsa bazı arkadaşlar kumarhaneye indi. Kollu makineler ve canlı oyunlarda şansını denediler.

Ertesi sabah geç kahvaltıdan sonra saat 11 gibi otelden ayrıldık. Kapalı bir hava vardı. Daha sonra güneş açtı. Çöl sıcağını andıran ılık rüzgar insanı sersemletiyordu. Öğleden sonra fırtına ve hafif sağanak yağmur. Bir günde Batum'da neredeyse dört mevsimi yaşayabilirsiniz!

Batum'da görülecek yerleri çifte tabiyetli genç delikanlı rehber Yusuf bizleri gezdirdi.

DSCN0730

Ters lokanta, 'Beyaz Restoran' binası, görenleri şaşkına çevirdiği gibi beni de şaşırttı. Laz kökenli olan Gürcistan vatandaşı Temur Tsurtsumıa tarafından Ocak 2012 yaptırılıp, hizmete açılan restoran binası ters olarak inşa edildi. İki katlı ve 2 bin 300 metrekare alana sahip restoranın çatısı zeminde yer alırken, masa, sandalye, saksılar, halılar, lavabo, klozetler, merdivenler ve balkonlar da tavana ters olarak monte edildi. Laz yemekleri yapan lokantada çalışanlar da işletme sahibi gibi Laz kökenli Gürcistan ve Türk vatandaşlarından oluşuyor. İlgi odağı olan ters lokanta Türkiye'nin sınıra yakın Artvin ve Rize illerinden ziyaretçi akınına uğruyor. Vatandaşlar hem burada Laz yemeklerini yiyor, hem de ters lokantayı geziyor. Ters binayı görüp sebebini soranlara ise, 'Sahibi Laz' yanıtı veriliyor. Ne diyelim, Laz fıkralarını gülerken bu da bir Laz işi ve Laz zekasını yansıtıyor. Grup olarak bu bina önünde düz duralım dedik, bizim grup hep beraber bir resim verdik.

IMG-20170423-WA0133

Yolumuz Batum'un en çok turist çeken yeri olan Avrupa Meydanı... Oldukça geniş ve etrafı görkemli binalarla çevrili.

IMG-20170423-WA0013

Batum'a heykeller şehri diyebiliriz. Yıllar önce gezdiğim Avrupa kentleri Fransa - Paris, Çek Cumhuriyeti - Prag, İtalya - Milano gibi büyük şehirlerde gördüğüm türde eski tarihi binalar ve heykeller burada da mevcut.

DSCN0751

Meydanların birinde saat kulesi.

IMG-20170423-WA0067

Güzel bir meydan daha....

IMG-20170423-WA0081

Alfabe Kulesi:

115136445

Batum halkının büyük çoğunluğu Katolik hrıstiyan. Bir katolik kilesinde evlen bir çiftin, papazın nikah kıymasını şahit olduk.

IMG-20170423-WA0123

IMG-20170423-WA0126

Batum'da az da olsa Müslüman nüfus var. Bir cami de gördük.Valide Sultan Cami de denilen Orta Cami 1866 yılında yapılmıştır. Bu civarde Türk otel, kahve, lokantaları çokca vardır. Yaygın Türkçe konuşuluyor.

Batum'un hem eski kominizm döneminden, hem de yeni dönem modern binaları iç içe. Eski evlerde, fakir gürcü aileler oturuyor. Yaz aylarında gecelik kiraya veriyorlarmış.

IMG-20170423-WA0114

Görülecek yerlerden sonra öğle yemeği için, denizin üstünde bulunan Terrassa Askaneli Restaurant'a yedik.

IMG-20170423-WA0051

Öğle yemeğinden sonra Batum'un ünlü Botanik Bahçesi'ne geçtik. Beli bir noktadan sonra denize doğru eniş istikametini yürüyerek indik. Bu botanik bahçesi Avrupa'nın 2.büyük bahçesiymiş. Her türlü yağmur ormanlarında görülen ağaçlar, bambular, türlü bir çeşit çiçeklerle bezenmiş bir yer.

IMG-20170424-WA0023

IMG-20170424-WA0003

Burada yeşil'in her rengini, çiçeklerin her türünü görmek mümkün. Anlatmakla olmaz, görmek lazım. Milliyet görsellerde tüm resimleri tıklıyarak görebilirsiniz.)

IMG-20170423-WA0060

Çıkışta grup arkadaşları ile bir resim verdik.

IMG-20170424-WA0000

Buradan sonra dönüş yolculuğu için Batum Hava Limanına geçtik. THY'nin İstanbul'a, oradan da aktarmalı olarak İzmir'e THY ile gece yarısı Adnan Menders Hava Alanına indik. Bu güzel seyahatimiz de böylece noktalandı.

Bu güzel seyahati tertip eden, vesile olan, katılan bütün arkadaşlara teşekkür ederim. Fotoğrafların büyük çoğunluğunu çekip, paylaşan; İTO Ekonomi Üniversitesinde görevli, Mütevelli Heyet üye arkadaşımız Seren Uzluer'e ve foto çekip paylaşan herkese teker teker teşekkür ederim.

Bundan sonraki bir seyahatte buluşmak üzere...

Not: aşağıdaki görselleri tıklıyarak, galerilerimden seyredebirsiniz.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: Abdurrahman Balcılar Blog Sayfası

 
 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..