Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1962
 

İyi bir turşu nasıl yapılır?

İyi bir turşu nasıl yapılır?
 

Hırvat bir bilim adamı şöyle diyordu. İnsanlığın geleceği lahana ve maydnozda! Lahanayı turşu olarak tüketmek viegra etkisi yapar!

Tabi bir de turşu nasıl yapılır sorunu var. Eskiden rahmetli anam turşu yapar, bende seyrederdim. Biraz onun katkısı, biraz da kendi damak tadıma uygun olarak aşağıdaki gibi bir turşu yapma tarifi ortaya çıktı.

Turşu yapmaya başlamadan önce yapmamız gerekenlere şöyle bir göz atalım.

Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Öncelikle kuracağınız turşunun sebzelerini seçmelisiniz. Sebzelerinizi seçerken, sert, diri ve taze olmasına dikkat etmelisiniz ki turşunuz uzun süre tazeliğini korusun.

Turşunuzu kurarken iri kaya tuzu kullanın, rafine tuz çabuk yumuşamasına neden olacaktır.

Turşunuzun yenmeyecek kadar tuzlu ya da az tuzlu olmaması için salamuradaki tuz oranını iyi ayarlamanız gerekmektedir.

Turşunuzu ekşimesi için, 4-6 hafta arası 18-20 °C sıcaklıkta bekletin. Turşunuzun çabuk olmasını istiyorsanız, içine birkaç adet nohut atın. Olgunlaştıktan sonra ise ışık almayacak bir yerde saklayın.

Turşunuzun kabının hava almadığından emin olun. Turşu kavanozu seçerken cam kavanoz seçmeye özen gösterin.

Turşu kurumu:

Pek çok sebzeden yapılan turşular sofraların vazgeçilmezidir. Sonbahara girdiğimiz şu günlerde evlerde yavaş yavaş turşu hazırlıkları başladı. Eğer hiç tecrübe etmediyseniz, turşu yapmayı gözünüzde büyütüyor olabilirsiniz. Oysa işin sırrı, malzemeleri doğru ölçüde kullanmakta.

İşte size evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz turşu tarifi:

Malzemeler

Biber, Patlıcan, Domates, Salatalık, Lahana, Havuç gibi turşuluk sebzeler.

- Sirke -Turşu yap(Sirke kullanılacaksa Turşu Yap'a gerek yoktur.)
- Su
- Deniz veya kaya tuzu(tercih kaya tuzu olursa lezzeti daha farklı olur)

Yapılışı
 - 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu. Dikkat! İyi bir turşunun ön şartı bu ayarı bozmamak!

- Sebzeleri ne kadar birbirine yakın dizerseniz görüntüsü de tadı da o kadar güzel olur.

- Turşuyu yapacağınız kavanozun steril olmasına özen gösterin. Eğer temiz olduğundan emin değilseniz kaynar su ile yıkayın.

- Turşu kavanozunun içine alternatif olarak dereotu, maydanoz, nohut, sarmısak koyabilirsiniz. Böylece turşuya farklı bir tat katmış olursunuz.

- Kavanozun dibine nohut mutlaka ekleyin. Bu, turşunun daha çabuk mayalanmasını sağlayacaktır.

- Turşu yapacağınız malzemeleri kavanoza dizdikten sonra kapağını sıkıca kapatın. Turşunuzu ne kadar iyi muhafaza ederseniz ömrü de o kadar uzun olur.

- Güneş görmeyecek bir yere saklayın!

- Yaklaşık 1 hafta-10 gün kadar beklettiğiniz turşunuz artık hazır olacaktır.

Sonra da afiyetle yiyin!

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 3842
Toplam yorum
: 6442
Toplam mesaj
: 310
Ort. okunma sayısı
: 2909
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster