Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '14

 
Kategori
Deneme
 

İyi bir yalancı olmak

İyi bir yalancı olmak
 

İlham gelsin diye oturup beklemekten başka çare olmaz bazen. Bazen koca bir kitap bitirmek gerekir ilham verici bir duyguya kapılıp 2 sayfa yazı yazabilmek için. Bazen de ilham verecek olan doğru kitabı bulabilmek için birkaç kitap birden okumalıdır. Banyo ile mutfak arasındaki uzun yolda korku dolu sanrılar yaratmak ve gerçekten de korkmak gerekir bazen.

Asla yalnız kalmayı beklemem yazmak için. Tonla gürültü patırtı arasında, kulakları sağır eden seslerin arasında camı penceresi olmayan, eşyası olmayan ben ve yazdığım şeyden başka hiçbir şey olmayan küçük ve yalnız bir odada yapayalnız kalırım çoğu zaman. Ve çoğu zaman kafamda birbiri ardına hızla sürüklenen sözcükleri yakalamak için çırpınan hafızamın koşarken çıkardığı ayak seslerinden başka şey rahatsız etmez beni. Zor olanın yazacak şey bulmak değil, yazdıklarının tutarlı olmasının olduğunu anladığında bir şeyi daha anlarsın: Ya doğruları yazman gerekir, ya çok iyi bir yalancı olman ve yazdığın tüm o yalanları ayrıntılarıyla ve sırasıyla aklında tutman gerekir ya da benim yaptığım gibi tüm ayrıntıları anımsatıcı birkaç cümleyle bir kenara not etmek gerekir.

Okuyucu çok akıllıdır. Senin yazmak için aylar harcadığın, belki 5 kere silip yeni baştan yazdığın, 50 varyasyonun arasından titizlikle seçip birleştirdiğin anlatımların birinde arka sırada oturmuş 2 öğrenciden bahsedersin. Ve bir sonraki bölümde aynı öğrencilerin yanından geçip arka sıralara doğru ilerleyen bir öğretmenin adı geçer. Sen unutursun. Aradan aylar geçmiş, yüzlerce varyasyon kurulmuş ve bu önemsiz ayrıntı gözünde küçülmüştür. Ama hayalinde o iki çocuğu arka sırada bırakmış, ve muhtemelen o iki bölümü bir solukta okumuş olan okuyucu hayalinde duvarla yüz yüze gelen bir öğretmene rastlar.

Okuyucu çok akıllıdır. Onun hayalinde nasıl bir resim çizdiğine dikkat etmelisin. İyi bir yalancı olmayabilirsin. Ama iyi bir yalancı gibi görünmeyi öğrenmek zorundasın. Senin 2 senede yazdığın kitabı 2 günde bitirir. Senin gözünü körleştiren, yazdığın aşamada belki 20 sefer okuduğun bir paragrafın ardından gelen cümlelerin hiç kopmamış olması gerekir. Keşke hayat gailesi içinde kaybolmak zorunda kalmasaydık da uyku, yemek, çalışmak, yaşamak nedir bilmeden yazabilseydik. Böylece yazdığımız dünyadan hiç kopmamış olurduk. 

 
Toplam blog
: 19
: 520
Kayıt tarihi
: 26.07.12
 
 

Edebiyata ve yazmaya olan ilgim henüz 12-13 yaşlarımdayken yazmaya başladığım günlüklerle ortaya ..