Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '10

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İyi bir yönetici nasıl olmalıdır?

YÖNETİCİLERE PRATİK ÖNERİLER

Her idareci, başkaları tarafından yerine getirilemeyecek ve kendisi tarafından yapılması gereken belli görevlerinin olduğunu bilmelidir. İdareci, olumlu sonuçlara ve başarıya çevresindeki ekiple ulaşacağını bilmelidir.

Planlama:
Atacağı adımları, kullanacağı kaynakları önceden tasarlamalıdır. Daima ileriye bakmalı, gelebilecek problemleri önceden sezerek olanakları ile çözüm getirilmelidir. Amaçlar açık, ulaşılabilecek kolaylıkta olmalıdır. Kararları ona göre almalı. Ana amaca ulaşmak için ara basamaklar oluşturmalıdır. Zamanı iyi planlamalı, zamana uygun çalışma programı yapmalıdır. Pratik ve kolay bir metotla amacına ulaşmayı ve maddi kaynağını ayrıntılı bir şekilde düşünmelidir. Planlama; problemleri tarama ve çözme, amaçları belirleme, amaca ulaşacak kararları verme, zamanı çalışma programı eşliğinde planlama, kolay ve en uygun bir metot seçme, maddi kaynağı bulma içeriğini kapsamaktadır.

Organizasyon:
Görevlendirmede iş bölümü yaparak gruplara yetki ve sorumluluk verilmelidir. Yetki ve sorumluluğun kimde ve nasıl kullanacağı hakkında geniş bilgiye sahip olmalıdır. Çalışma ortamı birlik ve beraberlik içerisinde sevgi ve saygıya dayanmalıdır. İdareci bu ortamı sağlamalıdır. Lider anlayışı ile davranmalıdır.

Personeli Eğitme ve Yönetme:
Personelini süreç içinde eğitmelidir. İş arkadaşlarının bilgilerini, becerilerini ve başarılarını geliştirmelidir. Sabırlı, açık ve kararlı olmalıdır. Verdiği kararları uygulamalıdır. Görev arkadaşları ile sürekli iletişim içinde olmalıdır. İstekle severek, verimli çalışmalar bakımından personeline örnek olmalıdır. Onları motive etmelidir. Cesaret vermeli teşvik etmelidir.

Denetim, Kontrol ve Değerlendirme:
Yapılan çalışmaların değerlendirilmesi için ölçütler belirlemeli ve ölçmelidir. Sonucunu bir rapor haline getirmeli, eksik ve aksak olanların düzeltilmesi için plan yapılmalıdır. Başarılar kesin kes değerlendirilmeli ve ödüllendirilmelidir.

Diğer Öneriler: Görevlerin amirsiz eylemlerin fazileti olarak saymalıdır. En büyük amir vicdan olduğu bilinmelidir. Rahatını ve çıkarlarını görevinin üstünde tutmamalıdır. İlerlemek, yükselmek için alçak gönüllü, temiz yürekli ve sağlam karakterli olunması gerektiği bilinmelidir. Günlük işlerini tarih ve önem sırasına göre not edip gerçekleştirme yoluna gidilmelidir. Görevine tam vaktinde gelip iş arkadaşlarına veda edilmeden terk etmemelidir. Görevi ile ilgili işlerle uğraşıp zaman öldürmemeli, bu günün işini yarına bırakmamalıdır. Bilinmeyen konularda bilenlere danışılmalı, görevini tam ve doğru yapmalıdır. Bilmeden yapılan işlerin sorumluluğu yapana ait olduğu unutulmamalıdır. Yanlış ve hatalı işleri anında üstüne paylaşarak düzeltme ve onarma yoluna gidilmelidir. Yapılan yanlışın sorumluluğunu almaktan çekinilmemelidir. Cesaret göstererek üstüne alınmalıdır. Risk almaktan korkulmamalıdır. Verilen görevi iyice anlamadan yapmaya kalkışılmamalı, kıskançlık göstermeden arkadaşlarından yardım istenmelidir. Çalışkan, gayretli, hoşgörülü, girişken, yaratıcı ve yetiştirici olunmalı; başarıları öğünme zaaflığına düşülmemelidir. Herkese rehberlik ve yardım etmeli, eşit davranılmalıdır. Herkese güler yüz ve yakınlık gösterilmelidir.
 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..