Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '17

 
Kategori
Felsefe
 

İyi insanın özellikleri

İyi insanın özellikleri
 

*İyi insanın en önemli özelliği özgür ve bağımsız hareket edebiliyor olması. Dünyada bundan daha iyi bir vasıf olamaz. Çünkü her şeyi bununla yaparsınız. Özgür ve serbest hareket edebiliyor olmak nedir? Kanundan, dinden, ana baba, büyükler, yaşadığın çevre, yaşadığın dünya… Ve doğru yaptığından eminsen haşa Tanrı’dan da bağımsız hareket etmek. Sanki yaratılmamışsın, dünya düzenine bağlı değilsin, kural yok.

Özgür ve bağımsız hareket etmek illaki yanlış şeyler yapmak değil, ne yaparsan kendin karar verip yapacaksın.

Not olarak ekleyim, hayatım boyunca böyle bir kişiye rastlamadım.

*İyi insan varlığı artı varlığına bağlı istekleriyle kendini gösterir. Bir kere varlığını çevresine tereddüt bırakmayacak şekilde kabul ettirir. Çevrenizde yaşıyor ama siz “Bu kim?” diyorsanız kendini kabul ettirememiş, demek ki iyi insan değil.

*İyi insan isteklerini açık bir şekilde ortaya koyup elde etmek için uğraşır. İstekleri konusunda; katlanma, vazgeçme, yetinme, kanaat etme gibi şeyler söz konusu olamaz. “Ben dondurmayı seviyorum ama almasam da olur” Bu, vazgeçme-yetinme davranışı iyi insanı bozar. İyi insan istediğini alır ama etik şekilde.

*İyi insanın mutlaka dürüst olması gerekmez; olabildiğince. Çünkü dürüst olduğu zaman ezilir; zira dünya dürüst değildir. Artı ezilmiş/kaybetmiş insanların iyiliğinden söz edilemez; iyi insan daima artı durumda olmak zorundadır(iyiyse başaracak), eksiye düşersen melek olsan boş.

* Kurallara uymak insanları sıradan yapar; iyi insan kurala gerek bırakmaz.

* İyi insan gücü kadar güçlüdür; yapamayacağını söyler, yapabileceğinden de kaçmaz. Yani dağları devirmeye çalışanlar iyi insan değildir.

*İyi insanın sorumluluğu görevi yoktur; bunlar kukla insanların özellikleridir, iyi insana sadece ne yapacağını söylersiniz.

*İyi insan iradeyle yaşamaz, canının istediğini yapar. Çünkü bir şeyi iradenizi zorlayarak yapıyorsanız zorla yapıyorsunuz demektir, iyi insana zorla hiçbir şeyi yaptıramazsınız. Bu nedenle zulüm düzenlerinde iyilik yaşayamaz; çünkü iyilik savaşmaz. Savaşanlar haklı bile olsalar iyi insan değildir.

*İyi insan kendisinde olan eksikliği sorun eder, önemli değil(boş ver aldırma, Allah böyle yaratmış napayım vs) demez. Tersi durum sahteliktir. Örnek, iyi insanın boyu kısaysa niye boyum kısa diye isyan eder. Beğenmediğini Allah da vermiş olsa kabullenmek istemez.

*İyi insanın en önemli özelliklerinden biri de kendisi için yaşaması, o kendini kurtarsın ben açlıktan öleyim. Zaten bunu yaptığı zaman ben açlıktan ölmem, yardım zihniyetleri insanı bozar.

Lakin “kurtarma” farklıdır; düşeni elinden tutup kurtarırsınız sonra bırakırsınız gider.

*İyi insan zevkine düşkündür, zaten bunun için yaşar. Zevki mutluluğu yasaklayan kişilikler insanın bozulmuş halidir; yalnız önünden almak şartıyla, önünde yoksa kırım kırım kıvranırsın; iyi insan istemez, almaz, çalmaz.

Onun için Kerim Korkut hayatın en önemli işi para kazanmaktır diyor.

*İyi insan hasta olmaz. Hastalığı geçmişten miras almışsa geçmişe dava açar. Bu hassasiyet nedeniyle iyi insan doğal bir şekilde (vücudu yaşlanıp tükenince) yatağında ölür. 40 yaşında 50 yaşında ölenler iyi insan değildir. Kendi vücudunu koruyamıyorsan hangi iyilikten bahsediyorsun.

*İyi insan cömerttir, kendisini kendisinin de istediği kimselere sunar. İşte bu paylaşımdır, ekmeğini paylaşmaz ama kendini paylaşır; aşkını, arzusunu, gülüşünü, şarkısını, güzelliğini…

*İyi insan iyiden yana değil, kötüden yana değil, ikisinin ortasında değil, üçünün de dışında bir yerdedir.

*Bu arada ben kendimi de değerlendirirsem; bu özelliklerden bazıları olsa da ben kendim de iyi bir insan değilim. Çoğunu yapamıyorum(geçerli sebep), çoğunu tembelim yapmıyorum(geçerli sebep); çoğunu da yaptırmıyorlar(korkaklık).

*Eğer siz aciz değilseniz, tembel ve korkak da değilseniz iyi insan olmayı başarabilirsiniz.

*İyi insanın özellikleri konusunda yazılarımız bu yazıyı okuyanlar devamını yaz derlerse devam edecek…

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..