Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

İyi kalpli olmak

İyi kalpli olmak
 

Kalbime dedim ki, zayıf kalbime:

Yetmez mi çektiğim bu güne kadar?

Değişe değişe süren acılar

Keder katmıyor mu kederlerime?

 Kalbim cevap verdi: Yeter ne demek,

Yetmez çektiğimiz bugüne kadar,

Değişe değişe süren acılar

İşte bizi asıl bu yükseltecek.

Alfred De Musset  (Çeviren: Özdemir Asaf)  

 *
 “Tek Dünya, Tek Ev, Tek Yürek” sloganı ile kutlanan 26 Eylül tarihinde 12.Dünya Kalp Günü basın toplantısına katılmak üzere Türk Kalp Vakfı’ndan basın daveti aldım. Belirtilen tarih ve saatte iyi kalpli olmak ereğiyle Richmond Otel’de oldum. Güler yüzlü görevlilerin o sıcak karşılaması yüreğimi ısıttı!
*

 Deklanşör sesleri ve kamera ışıkları doğrultusundaki masada yerlerini alan konuşmacılar yönüne göz ve kulaklar olanca dikkatle devinime geçti.

 Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akşit yaptığı açış konuşmasında salondakilere ‘hoş geldiniz’ dedi.  

 Kalp hastası olamamak için: ‘1-Sigara içmemek, 2-Şişman olmamak, 3-Yürümek.’ Önerilerinde bulundu.

 Vakfının amacını şöyle sıraladı: ‘Hasta olmadan önce insanları hekimle buluşturmak.’

 Akşit, sürdürdüğü kısa ve öz konuşmasında: ‘1-Kan yağı, 2-Tansiyon, 3-Şeker gibi insanların bu üç değerlerini ölçtürmeleri gerektiğini’ vurguladı.

 Kendisine söz verilen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, hâkim bir yaklaşımla kürsüde konuşmayı yeğledi. İnandığı toplumsal kuruluşların toplantılarına katıldığını dile getirerek ‘Türk Kalp vakfı, dünya çapında işlevi olan önemli bir kuruluştur’ dedi. Kalbin iyi olması gerektiğini ve mutluluğa giden yolun kalpten geçtiğini, iyi kalpli arkadaşlar edinmemiz gerektiğini, mutlu insanlarla birlikte olmanın önemli olduğunu beden dili ve ses tonunu kullanarak aktardı. ‘Nasıl ki arabaların bakımı belli sürelerde yapılıyorsa kalbimizin de kontrolü yine belli sürelerde gerçekleştirilmelidir.’ Diyerek konuşmasını tamamladı.

 İBB Sağlık ve Sosyal Hiz. Daire Bşk Dr. Muzaffer Saraç, Gizem Akın Hatipoğlu, Richmond Otelleri sahibi Belgin Aksoy ve Vakfın aktif görevlilerinden Hayriye Midillioğlu, güne ilişkin kısa ve öz konuştular.

 Başkan Akşit tarafından adı söylenen Vakfın aktif üyesi Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, alkışların ardından başladığı konuşmasında: “Benim için hiçbir şey, karşımdakinin sevgisi ve saygısından daha önemli olamaz!” türü coşkulu sözcüklerle konuşmasına başladı.“Kalp vakfı çalışmaları, hiçbir karşılık beklemeden çocuklar düzeyinde başlar ve sürer. Kalp sağılığı için şu dört davranış önemlidir: 1- Sigara içmemek, 2-Sağlıklı gıdalar tüketmek, 3-Aktif olmak, 4-Değerleri bilmek… İnsanlar yaşamlarını pozitif davranışlarla sürdürmelidir. Türk Kalp Vakfı ile çalıştığımdan dolayı mutluyum!” dedi.

İzleyen zaman diliminde ünlü tenor Hakan  Aysev ile özel eğitim genci Emrah Erdem, yoğun alkış sesleri arasında  kısa bir müzik gösterisi sundular.

 *

Bu arada fotoğraf, film çekimleri ve mikrofon kayıtları sürdü. Elimdeki kitapçıkta göz gezdirdiğim ve yararlı bulduğum ilgili kimi satırları da aktarmayı düşündüm:

  “ Becel, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde Türkiye’nin kalp yaşını küçültmek için özel tavsiyelerde bulunarak kutluyor. İşte kalp sağlığı için önemli ipuçları:

  • Yeterli ve dengeli beslenin: Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin ve doymuş yağlardan uzak durun. Yüksek düzeyde tuz içeren gıdalara karşı temkinli yaklaşın.

• Beslenmenizde çeşitlilik sağlayın: Beslenmenizi aynı birkaç besinle sınırlamak yerine, yeterli ve dengeli beslenmedüzeni çerçevesinde farklı tür besinleri tüketin.

• Daha fazla aktif olun: Düzenli yapılan 30 dakikalık fiziksel aktivitenin bile kalp sağlığınız üzerindeki etkisi önemlidir.

  • Sigaraya hayır deyin: Sigarayı bırakmak koroner kalp hastalığı riskinizin azalmasında etkilidir.

• Sağlıklı-ideal vücut ağırlığınızı koruyun: Kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Yüksek kan basıncı, inme riskinde önemli  bir risk faktörüdür.

• Değerlerinizi bilin: Kan basıncınızı, kolesterolve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçebilecek bir sağlık uzmanını ziyaret edin. Genel riskinizi bilirseniz, kalp sağlığınız için özel bir eylem planı oluşturabilirsiniz.

• Alkol tüketiminizi sınırlayın: Tükettiğiniz alkollü içecek miktarını sınırlayın. Aşırı alkol tüketimi, kan basıncınızın yükselmesine ve kilo almanıza neden olabilir.

• Dumansız bir çevre için ısrarcı olun: Tütünyasağına dayanarak işyerinizin %100 dumansız olmasını sağlayın. Sigara bırakmahizmetlerinin benimsenmesini destekleyin, tütün kullanmayı bırakmak isteyen çalışanları yardım almaları konusunda cesaretlendirin.

• İşyerinizde egzersiz imkânı sağlayın: Çalışma programınıza fiziksel aktiviteyi dâhil edin. Eğer mümkünse işe bisikletle gidip gelin, merdivenleri kullanın, öğle tatillerinde egzersiz yapın veya yürüyüşe çıkın ve herkesi böyle davranmaları için cesaretlendirin.

• Stresten uzak durun: Her ne kadar stres, kalp hastalıklarıve felç için direkt bir risk faktörü olarak gösterilmese de; kalp hastalıkları için risk faktörleri olan sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme ile ilişkilendirilebilir.”

*

 Toplantı sonrasında Sayın Yıldız Tümerdem, Adıma kitaplarından imzaladı. Beni kimi güzel insanlarla tanıştırdı. TKV’nin değerli görevlileri, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Süheyla Yazıcıoğlu ve çalışma arkadaşları ile Özel Batıyıldızı Florya Anaokulu Müdürü Uzman Eğitimci Ayşe Güngör Şen, tanıştığım özverili eğitimcilerimizden…

 İyiyiliksever, şair-yazar, yüreği sevgi yüklü güzel insan, iyi kalpli, Atatürkçü ve çağdaş Türk kadını Prof. Dr. Yıldız Tümerdem’in Yıldızlar Eskimesin adlı şiir kitabının aşağıda belirtilen sayfasındaki ilgili dizeleriyle yazımı noktalamak isterim:

 *

yüreğim

geçmişe götürme beni,

istemem

biliyorum

güzeldi yaşadıklarım

gençlik kokuluydu günlerim

sevda yüklüydü gecelerim ”  

S.16

 *

yeni fırtınalar kopsa

yüreğimde

okyanuslar ötesindeki aşklarımla

dolu dizgin ”     

S.17

 *

  

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..