Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '11

 
Kategori
Müzik
 

İyi ki doğdun 'Eddie Vedder'! İyi ki...

İyi ki doğdun 'Eddie Vedder'! İyi ki...
 

(Yazı 'Black' eşliğinde yazılmıştır. Tavsiyem 'Black' eşliğinde okunmasıdır...)

1964 yılının 23 Aralık günü; 90’lı yıllarda kurulan ve en büyük grunge gruplarından biri olan -ki bence yaşayan efsaneler arasında şu anda en iyisi (Nirvana ölümsüz olduğu için yeri ve önemine değinmeye gerek bulmuyorum)- Pearl Jam grubunun muhteşem solisti, üç gitaristinden biri, en önemlisi de birçok şarkılarına imza atan Eddie Vedder (Edward Louis Seversen III) ‘ ın kalbi atmaya başlar.

Annesi Kızılderili olan sevgili Eddie, çalkantılı aile ortamında yaşamış ve yaşamının derinliklerini şarkı sözleri eşliğinde bizimle paylaşmıştır. Bu derece ruha dokunabilmesi, içsel acıyı uyarması ve her dinleyicinin, şarkılarında kendinden bi’ parça bulmasında en önemli sebep budur desem yanılmış olmam sanırım. Eddie, gerçek babasını hiç tanımamış ve annesinin soyadını kullanmıştır. Babası ile ilgili koyu hislere sahiptir ki ‘Alive’ şarkısıyla bu hislerin kelimesel hali bizimle buluşur.

Eddie Vedder & Pearl Jam

Pearl Jam, 1990’ da Ament, Gossard ve McCready tarafından kuruldu. Daha sonra gruba, baterist Dave Krusen ve ‘hiç şüphesiz’ grubun bugünkü başarısında en büyük paya sahip olan Eddie Vedder katıldı.
Ve, grubun efsane olarak anılmasını sağlayan süreç başlamış oldu. Pearl Jam sahne performansları, şarkı söz ve müzikleri, yaptığı coverlar; kısaca, müzikal mükemmelliklerinin ve başarılarının yanı sıra, yaşam duruşları ile de (toplumsal konulara olan duyarlı yaklaşımları, sorunlara kayıtsız kalmama ve mücadele aşamalarında verdikleri destek vb.) sevenlerinin beğenisine ek olarak takdirini de kazanmış gruplardandır.
Pearl Jam, şarkılarında konuşur. İsyan eder, derdini anlatır. Acısını/acıyı paylaşır. Karşı çıkar, savaşır. Her şarkı bir duruştur, bir karakter özelliğinin yansımasıdır. Yaşanmışlıktır. Gerçek hüzündür, öz hissel paylaşımlardır. Kimi zaman ailevi dertlerdir, kimi zaman aşk acısıdır. Bazen, dünyanın kötü gidişatına duyulan öfkenin yankısıdır.
Pearl Jam, yaşamı paylaşır bizimle; yaşama dair, ruh ve hisleri…

(Uzun uzun kuruluşundan bugüne albüm ve başarı grafiği detaylarına girmeyeceğim. Konumuzun biraz dışında kalıyor. Biz Eddie Vedder’ a geri dönelim.)

Eddie Vedder ~ Black & Diğerleri

Benim, Pearl Jam grubunu ilk tanıdığım şarkıdır ‘BLACK’! İlk albümleri ‘Ten’ birçok mükemmelliği içinde barındırır ki Pearl Jam’ i ‘Pearl Jam’ yapan şarkıların başında gelir Jeremy, Alive, Oceans, Why Go ve diğerleri. Ama bence en önemlisi, en güzeli, en muhteşemi, en ölümsüzü ‘Black’ tir.
Birçokları için Jeremy ve Alive daha ön plandadır. Diğer birçokları da ‘Black’ konusunda bana katılır.
Eddie Vedder ismini ayrı bir yere koymama neden olan, her zaman bir yanımda saklı kalacak isim olmasını sağlayan şarkıdır. ‘Black’, Eddie Vedder aşkımın temelini atmıştır.
Bu şarkıyı söyleyen insan görünümlü olağanüstü varlık kimdir, nedir, nerede/ne zaman doğmuştur, ne yapar, ne düşünür, nasıl yaşar, nasıl bu noktaya gelmiştir, … gibi birçok soru sormama neden olan şarkıdır ‘Black’! Tabi şöyle de bir durum var ki, bu parçayı Eddie değil de bir başkası söyleseydi o kişi için de böyle bir sorgulama ve merak içine girer miydim, sorusuna vereceğim yanıt %99 ‘hayır’ olurdu.
Şarkının söz ve müziğinde de pay sahibi olduğunu öğrenmem üzerine daha da bi’ hayranlığım artmıştır kendisine.
‘Black’Eddie Vedder sesinin en büyüleyici, en dokunaklı, en derin, en sürükleyici, en ‘EN …’ halidir.
Bir şarkı bu kadar hissederek, bu kadar içten nasıl söylenir!!! ‘Hayret etme’ hissini, hayranlığın en derin haliyle bütünleştiren; teslimiyet halinin doruklara vardığı bir söyleyişe sahiptir Eddie Vedder, ‘Black’ şarkısını seslendirirken…
Dinlerken boyut değiştirirsiniz; içinizi titretir her nota, her kelime… Kopkoyu bir hal alırsınız.
Karanlık sularda kendinizi bazen çırpınır halde bulursunuz, bazen de suyun karanlığına teslim olmuş bir halde… Kendi isteğinizle karanlığın derinliğine dalarsınız, nefesiniz kesilir. Yok olmak, yitip gitmek olasıdır, yakındır, arzulanasıdır. Ruhunuzu, nefesinizi sonsuzluğa kendi elinizle teslim edecek kadar sürüklenirsiniz şarkıyla…
Öyle bir muhteşemdir ki sesi, Eddie’ nin; ‘Vedder’ ilah, ‘Black’ de onun ilahisidir, kimisinin düşünde ve düşüncesinde.
Bizi elimizden tutup, ruhun tonlarında sonsuz ve sınırsızca gezintiye çıkaran o çok boyutlu, derin, çözümsüz, yorumsuz, büyülü ses Eddie Vedder’ dır.
Şarkının sözleri harikadır ki herkesin fikir birliği ederek ‘içe en çok dokunan sözler’ olarak nitelendirdiği kısım şöyle der;

I know someday you'll have a beautiful life, I know you'll be a star
In somebody else's sky, but why, why, why…
Can't it be, can't it be mine…


Bu kısımla birlikte Eddie ile siz de kaybolursunuz, ‘Black’ parçasının olağanüstü karanlığında… Sonrası ayrı bir güzelliktir ki sadece dinlenesi, yaşanası ve hissedilesidir; kelimler kifayetsiz kalır.

Pearl Jam denince Eddie Vedder; Eddie Vedder denince ‘Black’; ‘Black’ denince Eddie Vedder; Eddie Vedder denince ‘Black’ vePearl Jam gelir akıllara… Kısır döngü halinin en imrenilesi; en hissedilesi örneğidir, bu durum…

Daha ne denilebilir ki…

Eddie Vedder& Dünyası

Eddie Vedder, yaşamı ve adımları ile de sevilesidir. İdealist, toplumcu bir yapısı vardır. Grup olarak yaşam duruşları da takdir edilir demiştim ki Eddie’ nin payı bu konuda da büyüktür. Dünya dertlerini konu eder şarkılarına, dünyaya düşünceleri ile seslenir. Yardım konserleri vb. paralel çalışmalarda da görmek mümkündür kendisini.
Bu kadar sevgiye, bu kadar üne rağmen mütevaziliği ve ‘bizden biri’ tavırları dikkat çeker, Eddie’ yi daha da bi’ sevilesi ve hayran olunası yapar. Yanı sıra, özellikle Eddie ve gruptaki diğer üyelerin de kendilerini -her konuda- sınırsız geliştirme içgüdüsü odaklı bi’ yaşam benimsemeleri, yine, grubun yeri doldurulamaz bi’ noktada olmasının en büyük nedenlerindendir.

Eddie Vedder, bireysel olarak katkı sağladığı film müzikleri ile de dikkat çekmiştir. Bunlar (kopya çekiyorum); Ölü Adam Yürüyor (Dead Man Walking), Benim Adım Sam (I Am Sam), A Brokedown Melody (2004) ve Body of War (2007). Sevgili Eddie Vedder, yakın arkadaşı Sean Penn’in yönettiği Into the Wild adlı filmin müzik albümüne de önemli katkılar sağlamıştır ki bu albümdeki parçalar Altın Küre Ödülü almıştır.

Eddie Vedder, bu anlattıklarımla da sınırlı değil. Basketbol, sörf, beyzbol ile yakından ilgilidir. Gitar, akordiyon, mızıka, vurmalı çalgılar çalabilme yetisine de sahiptir.
Hassas yapısı, müzikal yeteneği-birikimi-üstünlüğü ve sesinin tükenmez güzelliğinin büyüsüyle, cinsiyet fark etmeksizin, herkesi kendine hayran bırakan ‘insanüstü bir varlık’tır Eddie Vedder.

***

Kendisi ile ilgili haberleri, bilgileri, yazıları vs. okurken birçok nokta dikkatimi çekmişti ki bunlardan aklımda kalanları paylaşacağım hemen.
Bir röportajında, en sevdiği Pearl Jam şarkısının ‘Black’ olduğunu belirtmiş (mutlu hissettiren bi’ durumdur) ve en büyük hayalinin, günün birinde tüm Pearl Jam hayranlarının sokaklarda/caddelerde el ele tutuşarak bu muhteşem şarkıyı söylemeleri olduğunu iletmiştir, sevgili Eddie’ miz Vedder’ ımız…
Çocukluk kahramanı Pete Townshead ile aynı sahneyi paylaşarak, bi’ hayalini de gerçekleştirmeyi başarmıştır.
Yine okuduğumda beni çok etkileyen bir yaşanmışlık daha vardır ki Eddie’ nin ne kadar hassas ve derin olduğunu kanıtlayan noktalardandır. Danimarka’daki bi’ konser sonrasında, konser sırasında çıkan izdihamdan dolayı birçok kişinin ölmesi üzerine durumdan çok etkilendiği ve ağladığından bahsedilir ki Eddie Vedder hakkında, ticari kaygıları aşmış ya da bu kaygılara hiçbir zaman sahip olmamış kanısına da ‘hiç şüphesiz’ varmamızı sağlar.
Katıldığı bir radyo programında, ‘her türlü durum için aramaktan çekinmeyin’ diyerek kendisine ve gruba ulaşılabilecek bütün telefon numaralarını paylaşması ne kadar olağanüstü bir insan olduğunu bir kez daha altını çizerek kanıtlamıştır.

Bu kısmı, Ekşisözlük’ ten alıntı yaparak yazdıklarımı destekler nitelikteki bi’ yazıyla noktalamayı uygun görüyorum.

dünyanın en güzel sesli adamlarından biri olmakla beraber karakteri ile de bi rock star nasıl olmalıdır sorusunun yanıtını en iyi veren insan. danimarka daki festivalde ölen hayranları için hüngür hüngür ağlaması, kendi konser biletlerinin fiyatlarını fazladan tutan bilet firmasıyla savaşması, aman her gün röportajım yayınlansın aman her hafta klip çekelim de gündemde kalalım gibi takıntıları aşmış olması, olağanüstü içten ve duygusal lirikler yazması ile gönlümüzde taht kurmuş öpülüp başa koyulası sevilesi sayılası şahsiyet. (aimar, 01.06.2002 20:43)”

Hakkında birçok yazı ve görüş vardır ki Eddie Vedder’ ı herkesin kendi ruhuyla, zihniyle, benliğiyle keşfetmesi daha bi’ güzel ve anlamlı olacaktır.


*Belirtmeden geçemeyeceğim. Eddie Vedder, Jill McCormick ile evlidir. Çiftin, çoook tatlı iki kızı vardır. Örnek gösterilesi ve imrenilesi, çok güzel bi’ ailedir.

Eddie Vedder ~ Bendeki Yeri & Önemi

İlk dinlediğim andan itibaren ruhuma dokunmayı başarmış, dokunuşlarıyla her daim benliğimde gezinen; ölümsüz, benzersiz, tarifsiz, keşfedilesi, yaşanası, hissedilesi, dinlenesi sestir Eddie Vedder!
Ses, tamam!

Çok yönlü kişiliği, sayısız yetenekleri, hassaslığı, bilinçli bi’ birey oluşu, yaşam duruşu, tarzı, fikirleri, yaşayışı, mütevaziliği ve sahip olduğu birçok özellikle, her bireyin yaşamında ‘statüsü ne olursa olsun’ yer alması gereken muhteşem bir insan modelidir Eddie Vedder!
Birey statüsü de tamam!

Özellikle 90’ lı yıllardaki uzun dalgalı saçları, giyim tarzı, şarkıları seslendirirken takındığı tavır/mimik, gözleri/bakışları, güzel ve sıcak gülümsemesi, yine şarkı söylerken saçlarını geriye atışı ve ruhunu notalara teslim ederek kendinden geçişi; zaman ilerledikçe aşama aşama kısalan ve şekilden şekle giren saçları, kirli sakalı, her halinde/bakışında/ifadesinde kıyıda köşede de olsa hüzün saklı olması, ses tonu (konuşmada/vokalde), mütevazi ve sempatik tavırları ile; kısacası, ‘yaşına bakılmaksızın’ her haliyle hayranlık uyandıran çok hoş, yakışıklı, beğenilesi, aşık olunası, sevilesi, vazgeçil(e)mez bi’ erkek profilidir Eddie Vedder!
Tip, tamam ötesi!

Bütünsel bi’ mükemmelliktir, Eddie Vedder, benim için!

***

Boyunun (1.70), boyumla aynı olduğunu öğrendiğimde de fikrim değişmemiştir ki fikrimin değişmemiş olması birçoklarını çok şaşırtmıştır. Şaşırmalarına, asıl benim şaşırmam gereken ve de şaşırdığım ‘boy mevzusu’ -benim için- önemsiz bi’ ayrıntı olarak, ‘ek bilgi’ niteliğinde varlığını korumaktadır.

***

Evet… Hal böyleyken sevgili Eddie Vedder için, bizden yana, durum başlıkları bellidir.
Yaşayan efsanedir, eşsiz ve benzersizdir. Kıymeti bilinesidir. Son nefese kadar dinlenesidir. Miras niteliğindedir. Benzersizliği ile ‘zamanı yenen’, bizden sonraki nesillere bırakılası ölümsüz ‘değer’dir.

***

23 Aralık 1964!
Eddie Vedder!
İyi ki doğmuş!
İyi ki kalp atışları dünya ile buluşmuş!
İyi ki yaşam bize ‘Eddie Vedder’ mükemmelliğini sunmuş!

Çok şanslıyım!
Çok şanslısınız!
Çok şanslıyız, çok…

***

Sevgili EDDIE!
Doğum günün kutlu olsun…

***

Not: Yazı ve kutlama birkaç gün geç oldu, farkındayım ki bu konuda affınızı rica ediyorum. Yanı sıra, çok sevdiğim Eddie Vedder ile ilgili yazı yazmak aklımın bi’ köşesindeydi hep. Doğum günü, bu amaç için en güzel ve en doğru araçtı, kanımca…

***

Tüm ‘Eddie’ severlere, bir ‘Eddie’ sever olarak sevgiler…



Başak GÜZEL

 
Toplam blog
: 51
: 488
Kayıt tarihi
: 12.07.11
 
 

Yazan & Okuyan & Sorgulayan   Burç : Başak Yükselen burç : Koç İlk nefes: 22 Eylül 1983, Perşembe..