Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İyi ki seçim var; asgari ücretin başka türlü artacağı yoktu

İyi ki seçim var; asgari ücretin başka türlü artacağı yoktu
 

Asgari ücretin daha önce olduğu gibi komisyonlar yoluyla artırılması zordu. Seçim vaadiyle, halk desteği de olunca hem hükümet angajman altına girdi hem de patronlar hizaya geldiler.

Şu anda asgari ücret 1000 lira. AKP’nin seçim vaadine göre yılbaşında 1300 lira olacak. 300 lira artışı 5 yılda zor alırdık. Bu seyyanen sayılacak artışın dışında her yıl normal artış da devam edecek.

Bir şeyi merak ediyorum; bazı haklar yerine gelmesi için bu ülkede ihtilal mı olması lazım? Tabii ki bu vaadin işverenler tarafından yerine getirilebilmesi için hükümetin halk desteğine bağlı iradesi var. Yani patronlar bütün Türkiye’yi karşılarına alamazlar. Koalisyon olsaydı ama itirazlar yükselirdi.

Muhalefetin ve özellikle de CHP’nin asgari ücretin artırılmasını vaatleri arasına alması başlangıçta ciddiye alınmadı. Hatta AKP çevreleri alay konusu ettiler. Sonra diğer partiler de vaat edince ve 7 Haziran’da AKP oy kaybedince belki bundandır diyerek ya da kimseden aşağı kalmamak için vaatte bulunmak zorunda kaldı. Sonuç olarak bu şekilde çalışanlar adına hayırlı oldu yani. Ben ekonominin asgari ücretin yükünü kaldıramayacağını düşünmüyorum. Bir de hani CHP kazansaydı ve asgari ücreti 1500 lira yapmaya çalışsaydı belki zor olabilirdi. AKP’nin 1300 lirası hem makul hem de iş dünyası üzerinde AKP’nin daha fazla ağırlığı var.

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..