Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '08

 
Kategori
Müzik
 

İyi kornocu Cem Akçora'yı dinledik

İyi kornocu Cem Akçora'yı dinledik
 

Kornocular: A.Rahtuvan, N.Bivol, B.Bayer, ve Cem Akçora


Antalya Devlet Senfoni Orkestrası bu hafta; ülkemizin en iyi kornocularından, Bilkent Senfoni Orkestrası Korno Sanatçısı Cem Akçora ile ADSO Korno Sanatçısı Ahmet Rahtuvan, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Korno Sanatçısı Barış Bayer ve ANTDOB Korno Sanatçısı Nikolai Bivol’e eşlik etti.

Şef, Sunay Raşid Muratov

Başkemancı, Semih Kartal

Korno sanatçıları ve orkestra, R.Schumann “Dört Korno ve Orkestra için Konser Parçası” adlı eserini seslendirdiler.

Sıklıkla seslendirilmediği için fazlaca bilinmeyen bu korno eseri, izleyenlerden çok alkış aldı. Çok da güzel seslendirildi bu eser. Bu arada, Orkestra Müdürü Ahmet Rahtuvan’ı da solist olarak izleme şansımız oldu.

Bir süredir salonu doldurmakta zorlanan ADSO için N.Rimski-Korsakov’un “Şehrazat”ı iyi bir seçim olmuş. Televizyonlarda bir dizide de kullanılan bu eser, izleyenleri AKM’ne çekmişti.

Ülkemizde çok sevilen bu dört bölümlü yaratı ile ilgili bir miktar bilgi yazma gereği duyuyorum:

Korsakov’un en ünlü eseri olan Şehrazat, orkestrasyon konusunda büyük bir usta sayılan bestecinin, konusunu Binbir Gece Masalları’ndan alan senfonik süitidir. Doğu dünyasının büyülü, zengin, etkileyici renkleriyle süslüdür.

1888’ de yazılmış, 1889’da, St. Petersburg’da seslendirilmiştir. Süit boyunca yer yer duyulan iki ana motif vardır. Bunlardan biri hemen başlarda çıkar karşımıza; güzel, kurnaz Şehrazat’tan, kendisine bir masal anlatmasını isteyen, sert, buyurgan Sultan Şehriyar’ı belirler. Bunun hemen ardından, ince, işveli, kocasını masallarıyla kendisine çeken Şehrazat’ı, solo kemandan duyarız. Birinci bölümde “Sultan” temasından sonra, madeni üflemeli çalgıların sakin akorları işitilir. “Şehrazat” teması solo kemandan, arp eşiliğinde sunulur.

İkinci bölümde fagot, Prens Kalender’in, sadakayla geçinen bir garip keşişin öyküsünü anlatır.

Üçüncü bölüm, Genç Prens ile Genç Prenses arasında geçen aşk ilişkisinin şarkısıdır.

Son bölümde ise, zengin orkestra yazısı, Bağdat’ta bir şenliği anlatırken, neşeli, coşkulu hava birden yok olur, fırtınalı denizde Sinbad’ın gemisinin çalkalandığı, kayalara çarpıp parçalandığı duyulur. Bu nefis orkestra eseri, Şehrazat’la Sultan Şehriyar’ın evlendiklerini bidiren, mutlu bir hava içinde sona erer. (1)

Şehrazat’ın seslendirilişinde sanki bir şeyler aksadı gibiydi ama, izleyenler, atakta alkışla karşılık verdiler.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, önümüzdeki Cuma (29.02.2008) akşamı, 100. doğum yılında Necil Kazım Akses’i anacak.

Şef, İnci Özdil yönetiminde ADSO bu değerli bestecimizin; Bir Divandan Gazel adlı eserini ve Viyola Konçertosu’nu seslendirecek.

Müzikseverlerin, değerli müzik adamımızı hak ettiği gibi anmak için, salonu doldurmalarını beklemekteyim.

(1): Dinleyicinin Kitabı (Üner Birkan)

Fotoğraf: Antalya Devlet Senfoni Orkestrası (Ahmet Rahtuvan’dan)

THK

Unutmayın 1 : THK Yangın Uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden ‘yangın’ yazıp 3919’a gönderin. Bedeli 6 YTL’dir. Ülkemize katkısı; yemyeşil ormanlar olacaktır!

Unutmayın 2 : Bir Cumhuriyet Kurumu olan THK’na üye olun. Rejime ve Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmanın bir yolu da, rejimin ve Cumhuriyetin kurumlarına sahip çıkmaktır.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..