Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '08

 
Kategori
Felsefe
 

İyi olmak

İyi olmak
 

Bir insanı gerçekten tanımak ve onun için herhangi bir açıdan iyi diyebilmek için uzunca bir süre o insanı tanımak ve gözlemlemek gerekir. Bu süre bazen aylar hatta yıllarca bile sürebilir.Bir insanı tanımak ve iyi değerlendirebilmek kişinin öngörüsü, değerlendirme yetisine de bağlı olmakla birlikte daha çok tanınacak insanın gerçek yüzünü ve kendisini olduğu gibi göstermesi ile mümkündür. Yeterince bir insanı tanımak için belli bir süreçte o insanı, hal ve hareketlerini, davranışlarını, tepkilerini ve sosyal ilişkilerini gözlemleyebilmek gerekir.

Hayatın içersinde her insan bulunduğu statü doğrultusunda farklı roller üstlenir. Ama bu rollere yönelik değerlendirme yaparken iyi bir baba, iyi bir anne, iyi bir iş arkadaşı, iyi bir eş, iyi bir evlat, iyi bir sevgili, iyi bir arkadaş, iyi bir dost olabilmek hepsi farklı şekilde ve ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bu rollerden bir tanesinde başarılı ve iyi olmak diğerlerinde de iyi ve başarılı olunacağı anlamına gelmez Bir insan iş hayatında iyi bir iş arkadaşı veya iyi bir patron, işveren olabilir ama özel hayatında iyi bir eş veya iyi bir baba olamayabilir.

Asgari olarak her türlü sosyal ilişki içerisinde bulunduğumuz kişilere ve çevremize karşı en azından o insanların beklentilerine belli bir ölçüde cevap verebilmek gerekir. Ama iyi olabilmek, o şekilde algılanmak ve öyle değerlendirilebilmek için öncelikli olarak insanlara hiçbir şekilde zarar vermemek, onları üzmemek, onları her açıdan tatmin etmek, mutlu etmek ve öncelikle iyi niyetli olmak gereklidir.

İyi olmayı değerlendirirken de iyilik hali göreceli bir kavram olmakla beraber; iyi olma durumunu direkt parametre olarak bire bir muhatap olan insanların memnuniyet hali ile değerlendirmek gerekir. Bir kişinin iyi bir eş olduğunu birebir değerlendirecek kişi direkt olarak eşidir.

Genellikle her hangi bir konuda iyi olmak veya kötü olmak durumu veya başarılı, başarısız olmak durumu o statüyü taşıdığınız kişi için kendisi ile ilgili sorumlulukların yeterince yapılması, beklenen ilgi ve sevginin yeterince hissettirilmesi ile de ölçülür. İyi baba olmak bazı babalar için belki sadece çocuğunu yüksek ücretli okullarda okutmak, ona maddi anlamda her türlü imkanı sağlamak olarak düşünebilir ama çocuğu için belki bu kriter hafta sonunu babası ile birlikte doya doya güzel vakit geçirmek, sevgi dolu birkaç sözcük, sıcacık bir sarılma veya içten bir öpücük olabilir. Ama burada iyi baba olma kriterini belirleyen çocuğun beklentileri olduğundan; çocuğun bu anlamdaki beklentileri eğer karşılık bulmamışsa ve çocuk mutlu hissetmiyorsa kendisini böyle imkanları çocuğuna sunmak ile iyi baba olunamayacağı gerçeği aşikardır.........

Benzer durumlar iyi eş olmak veya iyi bir iş arkadaşlığı için de geçerlidir. İş ortamında arkadaşlarını kollamayan, yardıma ihtiyaç duyduğunda sırtını dönen, destek olmayan, dertlerine ve acılarına ortak olmayan, onlara eline fırsat geçtiğinde haksızlık yapan, her fırsatta kendisini ön plana çıkaran ve kendi çıkarlarını her zaman ön planda tutan, sıcaklığını ve samimiyetini yeterince gösteremeyen ve hissettiremeyen birisinin iyi bir iş arkadaşı olması beklenmeyeceği gibi benzer şekilde iyi bir eş, iyi bir arkadaş veya dost olması da beklenemez. Tabi ki bu konuda istisnalar olabilir.

Hayat mücadelesi içersinde her insanın öncelikli olarak çevresindeki insanlara karşı sorumluluklarını gerektiği gibi yerine getirmesi; onların kendisi ile ilgili beklentilerine yeterince cevap verebilmek için mücadele etmesi ve gereken durumlarda da sevdikleri için fedakarlıklar yapabilmesi gerekir. Her konuda ve her anlamda iyi olmamın, başarılı olmanın yolunun fedakar ve özverili olmaktan geçtiği gerçeğini de her zaman göz önünde bulundurmak gerekir.

Bu belki çok kolay olmayan ve belki de insanı çok yıpratan bir şeydir ama iyi olmak da maalesef çok kolay bir şey değildir ve herkesin de başarabileceği bir şey değildir. Ama herkes en azından elinden geldiği kadar kendisini ve imkanlarını zorlayarak; yaşadığı süre içersinde ailesine ve çevresine karşı iyi olma yolunda elinden geldiğince yol alabilmelidir...

 
Toplam blog
: 16
: 3361
Kayıt tarihi
: 28.05.08
 
 

Sağlık sektöründe çalışıyorum ve 30 lu yaşlarımda kendimi, hayatı ve insanları anlamaya ve çözmey..