Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '15

 
Kategori
Futbol
 

İyi sonuç

Fenerbahçe, bir hafta öncesine göre daha fazla "takım" olmuş. Tüm futbolcular, fiziksel açıdan daha iyi ve çok daha motive idi. Pereira' nın takımını iyi motive ettiğini gördük. Bu turda oynanabilecek en güçlü rakibe karşı ilk maçta gol yememek, tur için bir avantaj. Beraberlik iyi sonuç. 

 

Kendisinden çok daha hazır, çok daha sistemli, çok daha uyumlu ve oldukça tecrübeli bir ekibe karşı, iyi mücadele ettiler. Shakhtar kesinlikle kolay lokma değil ve maçta bunu gösterdi. 

 

Bir önceki yazımda detaylı analiz ettiğim Shakhtar, tam da beklediğimiz sistem, düzen ve anlayış ile oynadı maçı. Herhangi bir sürpriz yoktu. Son derece disiplinli bir 4-2-3-1 ile maçın kontrolünü elde tuttular. Oyunu bazen hızlandırdılar, bazen yavaşlattılar. Beklerini iyi kullandılar. Kanat oyuncuları ile yıprattılar. Savunma disiplini ön planda idi. Stepanenko ve Fred oldukça temkinli ve son derece dikkatli idiler. Stoperleri de birebirde başarılı idi. Takım olarak hızlı hücuma çıktılar, hızlı geri koştular. 

 

Fenerbahçe' nin rakibin gole en yakın iki ismi olan Alex ve Gladkiy' i iyi kilitlediğini belirtmek lazım. Özellikle Alex' e oyun kurma ve hücumda etkili olma şansı vermediler. Kjaer ve Alves belki de en uyumlu maçlarını oynadılar. Özellikle Kjaer' i bu maçta dikkatli buldum. Hamle zamanlamaları mükemmeldi. Bekler Hasan Ali ve Caner' de bazı pozisyon hatalarına rağmen, ellerinden geleni yaptılar. Marlos ve Taison ile iyi mücadele ettiler. Zaman zaman Taison' un hızı ile tehlikeler yarattığını gördük.

 

Shakhtar takımı fizik gücü yüksek, yetenekli ve taktik disipline sahip bir takım olarak, kendilerinden beklenen futbolu sergiledi. İlk yarıda buldukları pozisyonlara Volkan' ın dur demesi, turun daha ilk 45' te elden uçup gitmesini önledi. İkinci yarıda daha temkinli ve kontrollü oynadılar.

 

Bu maçta Fenerbahçe' yi, teknik direktör Pereira dahil beğendim. Hala zamana ihtiyaç var. Bu gözüküyor. Öte yandan, sadece 3-4 haftalık bir takım olan Fenerbahçe' nin, Lucescu' nun oturmuş Shakhtar' ına karşı oynadığı futbol, kötü olarak nitelendirilemez. Cesur, atak, agresif ve ileri doğru oynamaya çalışan bir Fenerbahçe izledik. Pereira' nın oyunu başarı ile okuması ve değişiklikleri, son 15-20 dakika Fenerbahçe' nin topun hakimiyetini kazanmasına imkan verdi. Shakhtar' ın en tehlikeli olabileceği son 15 dakikayı Fenerbahçe daha baskılı oynadı. Takımı son ana kadar ileride tutması, son derece yerinde olan Mehmet Topal ve Sow hamleleri ve saha kenarındaki hırsına şapka çıkardım. İşte hocalık bu. Kenardan takımına müthiş enerji veren bir hocayı izliyoruz. 

 

Bu maç ile ilgili tek eleştirim daha önce de yazdığım gibi, Fenerbahçe' nin 4-4-2 şablonu veya ona yakın bir şablon ile oynatılmaya çalışılması. 

 

Fenerbahçe' nin mevcut kadrosu, bu kadro yapısı ile, hele de bu fizik kondisyon seviyesi ile, 4-4-2 oynayamaz. Orta ikilide oynayacak isimler (Mehmet Topal, Meireles, Souza, Diego, Alper), 4-4-2' nin yapısal özellikleri için uygun değil. Orta ikililerden en az bir tanesi, tercihen her ikisi, oyunu iki yönlü oynayabilen futbolcu olmalı. İkisi de maç boyu ileri-geri gidip gelebilen, mücadeleci ve pas becerisi yüksek isimler olmalı. Ceza yayı etrafından şut isabeti sağlamalılar. Fenerbahçe' deki orta saha oyuncularının hiç biri bu özelliklere sahip değil. Belki biraz Meireles. Fenerbahçe orta saha rotasyonu ya defansif, ya ofansif oyunculardan oluşuyor. Pereira 4-4-2 ile devam edecek ise buraya en az bir takviye gerekiyor. Diego' yu devşirmek kısa vadede umut verici olsa da, uzun vadede pek akılcı değil. 

 

Diego bu sistemde, dış bir oyuncu gibi başladı ama sürekli içe kat etti. Sürekli top aldı verdi. Kendi karakterine uygun bir futbol sergiledi. Ancak Caner' in önü oldukça açık kaldı. Nani kanat değiştirdiğinde ise, Hasan Ali sıkıntı yaşadı. 4-4-2 'yi tek bir gerçek kanat adamı ile oynayamazsınız. Nitekim maç içinde takım, ne olduğu belirsiz bir taktik sisteme geçti, bu da Pereira' yı rahatsız etti. 

 

Diego içe kat edince, sistem kendiliğinden, 4-2-1-2-1' e döndü. Orta sahada çok koşmak ve kanatlardaki açıkları kapatmak isteyen Mehmet Topal ve Souza çok yoruldular. Bazen de Diego' nun geriye yardıma gelmesi ile benim Shakhtar' a karşı daha önce de önermiş olduğum 4-3-2-1 benzeri bir futbola geçtiler. 

 

Arkadaki ikiliden güç alan Diego iyi top taşıdı, iyi pas dağıttı ve hücum tarafında takımı iyi yönlendirdi. Nani de maç boyu son derece etkili bir görüntü sergiledi. Nani gittikçe form tutuyor ve kendisinden bekleneni vermeye başlıyor. İçeri sert orta yapma ve hızla adam eksiltme özelliklerini göstermeye başladı.

 

Sow ve Fernandao ikilisi zaman zaman yer değiştirdi ancak birbirleri ile pek uyumlu gözükmediler. Fernandao kaçırdığı 2 pozisyon nedeni ile eleştirilebilir ancak Fenerbahçe 'nin yıllardır aradığı pivot santrafor olduğunu söylemek mümkün. Pres yaptı, sırtı dönük top aldı, verdi, duvar paslarına girdi, kafa topu kazandı, çalım attı hatta defanstan top bile çıkarttı. Kısaca sahada herşeyini verdi. Fizik olarak hala güçlü değil ancak güçlendiğinde, çok can yakacak. Bu maçta ben Fernandao' yu beğendim. Sow' da gayretli ve istekli idi Ancak taktik diziliş nedeni ile pek verimli olamadı. 

 

Gökhan Gönül sakatlanmamış olsa ya da Şener cezası nedeni ile tribünde olmasa, Fenerbahçe sağ kanadı daha etkin kullanabilirdi. Hasan Ali elinden geleni yaptı ama olmadı. Bu sebeple, Fenerbahçe 4-4-2 gibi bir sistemde, hem Diego' nun kanattan ziyade içte oynaması, hem de sağ beksiz çıkıldığı için sağ kanadın etkin kullanılamaması nedeni ile hücum tarafında etkili olamadı. Kalabalık hücumlar gerçekleştiremedi. Takımda bloklar arası mesafe hala uzak ve bloklar birlikte hareket edemiyor. Zamanla fizik güç artışı dahilinde, bu durum iyiye gider diye düşünüyorum. 

 

Pereira maça oyunu daha ileride kuran ve hatları yakın tutan bir 4-2-3-1 ile çıksa, hem Sow' dan, hem Nani' den hem de Fernandao' dan daha fazla verim alabilirdi. Bu sayede toplu hücum ve toplu savunma performansını artırabilirdi.

 

Tur için böyle güçlü ve hazır bir takımdan gol yememiş olmak elbette bir avantaj. Rövanşta farklı bir Shakhtar izlemeyeceğiz. Shakhtar sürprizleri olmayan bir takım. Öte yandan Pereira' dan rövanşta farklı bir taktik diziliş ve farklı bir oyun anlayışı bekliyorum. Rövanşta 4-4-2' den uzak duracağını düşünüyorum. Hep birlikte belki de Fenerbahçe tarihinin en önemli 90 dakikalarından bir tanesini heyecan ile bekleyeceğiz. Pereira macera aramaz ve bu maçtaki gibi bir taktik hata yapmaz ise, Fenerbahçe turu geçebilir.  

 

bertan.kaya@yahoo.com

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..