Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İyi teşhis tedavinin yarısıdır

İyi teşhis tedavinin yarısıdır
 

Kendimizi iyi bir değerlendirmeye alabiliyormuyuz. Ya da çevremizdekileri. Bazen iyi bir tanım birçok hastalığın davetiyesini iptal eder. Bu yüzden şöyle bir bakalım birlikte tanılarımıza

—Geçmişte yaşanan bir olayı sıkça düşünüyor muyuz? Veya sanki o olayı yeniden yaşar gibi tedirgin miyiz?

Eğer böyle bir durum içindeysek bu bir Ruhsal rahatsızlıktır. Bilhassa küçükken şahit olunan kötü olaylar neden olur. Böyle bir durumda geçmişi silmek olayın olabilirliğini kabul etmek, bunu yaparken de sadece o olayın kendi başını değil herkesin başına gelebilecek normal bir olay olduğunu kabullenmek gerekir.İlaçla tedavi sadece yatışyırıcı olup sürekli kullanımlarda bağımlılık yapar ya da tesir etmez .doz arttıkça da ilaca bağımlılık yeni sorunlar meydana getirir.Kendimize güven ve sıkı dostluklarla atlatılabilir.

—Yorgunluk, halsizlik, isteksizlik,

Bu durumlardan şikâyet etmeyen yok gibidir. Bu yüzden bir hastalık gibi bakılmasada nedenini bilip gidermek gerekir. Bunun nedeni gün ışığı eksilkliği diye tanımladığım bir dışarı çıkmama mum ışığı arzusu vb depresyon öncüsüdür. Mevsim değişiklikleri, Sevgili değişiklikleri, mekan değişiklikleri vb gibi etkenler mekanizmayı sarsar.Eğer neden belli ise ortadan kaldırmak kolaydır .İlaç istemez.Açık havada yürümek , günü dışarıda arkadaşlarla geçirmek , spor yapmak iyi neticeler verir.

—Bedendeki hormonal değişiklikler.

Bundan korkmamak gerek. Eğer çok aşırı kanamalar ve cinsel problemler yoksa. Çünkü bu bir menopoz veya anoz belirtisidir.

Hemen hormonal tedavilere başlamak gerekmez. Doğal olarak değişiklikleri kabullenirken, hayata bakış açınızı olumlu tutarak sosyal faaliyetler, yaşıtlarla paylşımlar gerekir. Nedense aksi yapılıyor. Bu döneme girince hemen genç olma hevesiyle yaşça küçük kişilere meylederek onlara ayak uydurayım derken ruhsal ve bedensel çöküntülere uğruyor. Önemlisi de bunun bilincinde olmuyor. Küçükle küçük olunur. Ama küçükle prıbleminizi paylaşamazsınız anlamaz ki. Sonunda da hayal kırıklığı ile olgun birini ararsınız dertleşecek. Bu yüzden bu dönemleri yaşıtlarınızla paylaşın. Ve doktorlarda vakit harcamayın .Yaşlılığın çaresi henüz bulunmadı.Her ne kadar estetik ve geciktirici ürünler kullanılsa da , İnsan doğası gereği doğar yaşlanır ve ölür.Nedense yüreğimiz sıkıldı değil mi? Hakikatler acı olmasaydı herkes çabucak anlardı gerçeği .Ama biz anlamak istemeyiz çok zaman bu da bir ruhsal aldatmacadır , bozukluk demeyim .Keşke olmasa..

—Doktorlar bana kızacak, hadi onlara gerek olan bir durum diyeyim, bu kadar psikoloji yeter.

Sersemlik, bulantı, kusma, (zehirlenmehabercisi)adale kasılmaları, boyun kasılmaları, yüksek ateş , (Menenjit habercisi)aşırı hareketlilik, korku, (panik atak habercisi)

Ani saldırı isteği, sinirlilik, uykusuzluk, hayal görme (bağımlılık habercisi)

Hemen doktora başvurun .Ama kabahatinizi söyleyin.Örneğin bir bağımlı iseniz, ya da bir bozuk gıda yediyseniz, veya soluduysanız bir zehirli madde.. Söyleyin yoksa tedavi olamazsınız. Ne yazık ki günümüzde Birçok hastalar bir kez teşhis konulup bir ilaç yazıldıysa onu ömrü boyu kullanacak sanıp devamlı ellerinde karne yazdırma yoluna giderken, aldıkları hapların artık bir işe yaramadığının farkında bile olmuyorlar. Hele birbirlerine şeker ikram eder gibi ağrı kesicileri verenler. Ne yazikki ilaç bağımlılığı denilen bir ruhsal bozukluk daha yaratıyor. Bilhassa yaşlı kişiler ölüm korkusunu atlatmak için bir şuruba bağlanıyorlar o bittiğinde hastalanıveriyorlar maalesef. Biraz karamsar bir yazı oldu ama hayatın gerçekleri bazen hayal dünyasından kaçıveriyor işte.

AĞRILARIN NEDENLERİ

Eğer elinizi kolunuzu oynatırken bir ağrı hissediyorsanız, ama kızarıklık şişkik te yoksa bu bir lif iltihabı olabilir.

Özellikle geceleri el kolda meydanagelen uyuşmalar, karıncalanmalar, eğer yaralanmayoksa; bilek snirlerine bir baskı vardır. Ve tıpta buna Carpal-Tünel Sendromu denir.

Elde kolda bir yaralanmadan sonra sancı şeklinde ağrılar Lif kopması belirtileridir.

Kemik mafsal vb yerlerde kızarıklık şişkinlik, ateş, halsizlik, Kemik veya mafsal enfeksiyonu demektir. Artrit olabilir.

Kolun her yerinde gezinen ağrılar, kızarıklık şişkinlik, ateş, cilt iltihapları Romatizma habercisidir.

Parmakları oynatamama morarma, solma, kızarma, Kan dolaşımı ile ilgili olup, Raynaud fenomeni olabilir.

Kol ve adalelerdeki ağrıların bir diğernedeni de boyun sinirlerine olan baskıdan kaynaklanır. Servikal Spondilosis olarak rteşhis konulabilir.

Tırnaklar ve deri etrafındaki kızarıklıklar. Cilt uçuklaması Herpes veya Paronkiya olabilir.

Ben doktor değilim ama doktorların lisanını anlamak amaçlı bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim .NBe de olsa kendi kendimizin doktoru oluyoruz bir yerde doğru teşhisi koyarsak.

 
Toplam blog
: 165
: 856
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

Edebiyet fakültesi  mezunuyum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyerek çeşitli kurslardan da el sanatları ..