Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İyi ya da daha iyi olmak

Herkes iyi ve başarılı olduğu bir şey yapmak ister. Uzmanlık kazandığımız  görev ve proje leri yaparken  kendimizde  daha çok kontrolde ve güvende hissederiz. Bu durumun  yeni eylemlere  geçişimizde engel olmaması gerekir.  Bunun için kişisel bir değerlendirme yapabiliriz.

• Yeni beceriler kazanma konusunda özellikle de başkalarıylayken tereddüt ediyor musunuz?

• Yeni projeler üzerinde ya da yeni insanlarla çalışırken rahatsız hissediyor musunuz?

• İş başvurusunda bulunurken tüm sorumlulukları üstleneceğinizden % 100 emin olduğunuz pozisyonlara mı başvuruyorsunuz?

• İnsanlarının çoğunu tanımadığınız yerlere gitmekten kaçınır mısınız?

• Henüz ilerleme aşamasında olan bir çalışmanızı başkalarına göstermekten çekinir misiniz?

Bu sorulardan herhangi birine evet cevabını verdiyseniz “daha iyi hale gelme” hedefinden ziyade “iyi olma” hedefine odaklanarak yaratıcı olma potansiyelinizi kısıtlıyor olabilirsiniz.

“İyi olma” hedefinden “daha iyi hale gelme” hedefine geçiş yaparken ne kadar yaratıcılık kazanılacağını paylaşmak isterim..
 
Öncelikle iki hedefi tanımlayalım:

• İyi olma hedefleri: Yeteneğiniz olduğunu kanıtlama ve bir şeyin nasıl yapıldığını bildiğinizi göstermeye odaklıdır.

• Daha iyi olma hedefleri: Yeteneği geliştirmeye ve yeni bir beceri kazanmaya odaklıdır.  
 
“İyi olma” hedefleri, en başarılı olduğunuz işi tamamlamada size yardımcıymış gibi gelse de esneklik ve kendinizi geliştirme konusunda sizi endişeye düşürebilir ve iyi bir şekilde değişime odaklanmanızı engelleyebilir. Bu durumda göreviniz ne kadar kolay ya da zor olursa olsun, daha çok hata yapma eğilimi bile gösterebilirsiniz.

İyi olma hedeflerinin olumsuz etkisi, ironik bir şekilde size daha çok beceri kazandırabilir. Alanınızda belli bir statüye kavuştuğunuzda ya da belli bir alanda uzmanlaştığınızda ve bilgili hale geldiğinizde ilk performansınızın çok yüksek standartları karşılayacağını garanti edemeyeceğiniz bir noktada durmak istemezsiniz. Bu noktada öğrenme süreci de zorlaşabilir.

Daha iyi olma hedefleri ise sizi rahatça oturduğunuz yerden kaldırır belki, ama daha çok öğrenmeye ve gelişime odaklanabilirsiniz. Bu hedeflerin bazı yararları şu şekildedir:

• Yeni fırsatlara kapılar açma özgürlüğü.

•Kafanızdaki fikirlere odaklanma ve bunları eyleme dökme yeteneği.

• Yardım isteyebilme cesareti. Bir şey kanıtlama gereği duymadığınız zaman yardım ve yönlendirme talebinde bulunma konusunda bir çekingenlik duymazsınız. Soru sormanın ve yardım istemenin bir eksiklik göstergesi olmadığını kendinize hatırlatın. Bu şekilde hem kendinize güveniniz gelir ve de zaman kazanmış olursunuz.
 
En baştaki sorulara “hayır” cevabını verenler için de bir ipucu sunalım. Yalnızca “daha iyi olma hedefleri” belirlemekle kalmazsınız, ayrıca gelişiminizi “daha iyi değerlendirmelere” dayalı olarak ele almış olursunuz.

Yürümeyi yeni öğrenen bir çocuk adımlarını bir maraton koşucusunun adımlarıyla kıyaslıyor olsaydı koşmayı bırakın, yürümeyi hiçbir zaman öğrenemeyeceğini düşünerek umutsuzluğa kapılırdı.

Ancak gelişimlerinizi istikrarlı bir şekilde gözlemleyerek ve geçmişteki girişimlerinizle karşılaştırarak yol alabilirsiniz.

Size kalmış. İyi mi olmak istersiniz, yoksa daha mı iyi olmak istersiniz?

 
Toplam blog
: 90
: 2169
Kayıt tarihi
: 25.08.11
 
 

Eğitimci, İnsan Kaynakları Uzmanı ve İmaj Danışmanıdır ..